Kvikkleire stanser bygging av campus bak Samfundet

NTNUs senter for kunst, arkitektur og musikk kan ikke plasseres på Fengselstomta på grunn av kvikkleire. Samfundet vil likevel bygge ut på tomta, men det kan bli om flere år.
Tegningen viser et tiltenkt tilbygg på Studentersamfundet som en forlengelse av den eksisterende bygningsmassen. Feltet markert i gult er Fengselstomta der planen har vært å plassere KAM-senteret. Det blir det ikke noe av, men Samfundet vil vente på en løsning for å kunne bygge ut.
(Foto: Studentersamfundet/Eggen Arkitekter AS)

Tegningen viser et tiltenkt tilbygg på Studentersamfundet som en forlengelse av den eksisterende bygningsmassen. Feltet markert i gult er Fengselstomta der planen har vært å plassere KAM-senteret. Det blir det ikke noe av, men Samfundet vil vente på en løsning for å kunne bygge ut. Foto: Studentersamfundet/Eggen Arkitekter AS

Undersøkelser av grunnen på Fengselstomta bak Samfundet viser at det er «mektige forekomster av kvikkleire».

Det samlede senteret for kunst, arkitektur og musikk (KAM) har vært planlagt bygget på Fengselstomta bak Samfundet i NTNUs campusprosjekt. Det har lenge vært usikkerhet rundt hvor ille kvikkleireproblemene på stedet er. Nå viser det seg at problemene er av så omfattende karakter at det ikke er mulig å bygge der.

Mangler metoder for sikring av grunnen

- Sånn som det er nå, kan vi ikke bygge på denne tomta, sier prosjektsjef for NTNUs campusutvikling, Merete Kvidal, til UA.

- Vi har ikke metoder for å kunne forsterke grunnen godt nok. Rektor mener det øker risikoen for plassering av KAM-senteret der så mye at det ikke kan planlegges bygg på tomta i denne omgang. Derfor må vi se på plan B innenfor NTNU-styrets vedtak om overordnet lokalisering, sier Kvidal.

Plan B er alternativ plassering i den nordlige delen av området NTNU-styret har avgrenset som overordnet lokalisering av samlet campus. Kvidal vil ikke spesifisere det nærmere, det skal være opp til deltakerne i den pågående idékonkurransen å komme opp med løsninger.

Den nordlige delen kan inkludere områder som nedre del av Høgskoleparken, også kalt Elgeseter park, samt Øya og den såkalte trekanttomta. Sistnevnte tomt er området mellom Klæbuveien og Grensen, nedenfor Thingvalla-gården. Også her er grunnen undersøkt. Konklusjonen er at det kan bygges på trekanttomta uten videre tiltak.

Ikke overrasket

Kvidal forteller at det nylig ble klart at det ikke er mulig å bygge på Fengselstomta, selv om grunnforholdene lenge har skapt bekymring.

- Det kom ikke som noen overraskelse. De vanskelige grunnforholdene er noe som er nevnt mange ganger tidligere. Vi har i det lengste forsøkt å være kreative med tanke på hvilke tiltak som kan gjøres, men det har vist seg å være for krevende. Det vil være nødvendig med betydelig FoU-arbeid for å tilpasse tilgjengelige metoder til å sikre grunnforholdene. Dette er et løp som kan ta flere år, og som man heller ikke kan garantere utfallet av, sier Kvidal.

Fengselstomta kan bli park

NTNU-rektor Gunnar Bovim lanserte i januar en idé om å erstatte park mot park i forbindelse med utbygging av NTNUs nye campus i eksisterende grøntområder.

- Fengselstomta bak Samfundet er kvikkleireområde, et ingenmannsland i dag. Her kan man anlegge park. Kvikkleireskillet går der veien går, det ligger ingen leire på parksiden av veien, sa Bovim, og antydet at noe av Høgskoleparken bygges ut mot at Fengselstomta blir park.

Det fikk Samfundet-leder Gabriel Qvigstad til å reagere. Det er nemlig Samfundet som eier tomta.

LES SAKEN: Samfundet vil ikke ha park på Fengselstomta

- Blir det park på Fengselstomta nå?

- Fengselstomta kan bli en del av grøntarealene. Det synes jeg de som skal lage en fysisk plan skal se på, svarer Kvidal.

- Betyr konklusjonen om grunnforholdene at heller ikke Samfundet kan bygge ut?

- Ja, undersøkelsene viser at tomta ikke er byggbar. Det betyr at vi ikke kan gjennomføre fellesprosjektet vi hadde planlagt sammen med Samfundet i denne fasen, sier campussjefen.

Samfundet vil vente med utbygging

Leder Dag Herrem i Finansstyret ved Samfundet har forståelse for at NTNU ikke ser det mulig å bygge på Fengselstomta med sitt tidsperspektiv.

- Kvikkleireproblemene berører en liten flik av NTNU, men store deler av Singsaker og Bakklandet. Før eller siden må noen gjøre noe med problemet, og vi regner med det ordner seg. Men kanskje ikke på så kort horisont som NTNU har for sin campusutbygging.

Herrem forteller at det ikke er grunnforholdene på selve Fengselstomta som er det største problemet, men hensynet til nabotomtene.

- Hvis nabotomtene ut mot elva skulle rase ut, er det usikkert hvor langt innover raset vil spise av terrenget, og om det tar med seg Fengselstomta, sier han.

- Plassbehovet på Samfundet har blitt beskrevet som prekært. Når skal dere få bygget ut?

- Vi har tid til å vente. Det er litt vanskelig å bygge andre steder enn på Fengselstomta. Vi er jo omringet av veier. Om det går 5-10 år ekstra har ikke så mye å si, så kalde må vi være, sier Herrem.

- Står Samfundet trygt?

- Selve Samfundet er gravd ned på ganske fast grunn. Så det er ikke noe fare.

- Vi har ikke metoder for å kunne forsterke grunnen godt nok på Fengselstomta, sier Merete Kvidal.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

- Vi har ikke metoder for å kunne forsterke grunnen godt nok på Fengselstomta, sier Merete Kvidal. Foto: Sølvi W. Normannsen

Relaterte artikler

Samfundet vil ikke ha park på fengselstomta

NTNU-rektor Gunnar Bovim luftet tanken om at Fengselstomta bak Samfundet kan bli park for å løse grøntarealfloken i campusprosjektet. Men Samfundet eier tomta, og vil ikke ha park, men utvidelse av sitt eget bygg.

Fengselstomta kan bli park

Oppdal: Et skifte av parkområder kan bli grepet som løser opp den gordiske knuten campusdiskusjonen risikerer låses fast i.

Fem konsepter valgt for NTNUs campussamling

Folkets favoritt er ikke populær hos juryen, som mener «inPUT» vil føre til et massivt inngrep i landskapet.

- Kvikkleire trenger ikke hindre nybygg

- Foreløpige vurderinger viser at grunnforholdene i området med stor sannsynlighet tillater nye bygninger, ifølge Multiconsult og Trondheim kommune.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.