Campusutvikling

- Vi har et fleksibelt prosjekt

- Vårt prosjekt vil kunne håndtere alle mulige innspill fra alle kanter, sier arkitektene som vant idekonkurransen om morgendagens campus.
Arkitektene i KOHT startet opp i november 2016. Fra venstre: Kenneth Larsen Lønning, Christopher Wilkens, Anders Bjørneseth og Jonas Velken Kverneland. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Arkitektene i KOHT startet opp i november 2016. Fra venstre: Kenneth Larsen Lønning, Christopher Wilkens, Anders Bjørneseth og Jonas Velken Kverneland.  Foto: Tore Oksholen

- Hvorfor vant dere, tror du?

- Vi har forholdt oss fleksibelt til spørsmålet om bygging/ikke bygging i parken. Vi tror det er mulig å legge bygg i tilknytning til den: Det må være generøse bygg, som ikke stjeler fra parken, sier Anders Bjørneseth. Han er en av de fire arkitektene som utgjør KOHT arkitekter, som vant med prosjektet Veien Videre.

Kollega Jonas Velken Kverneland legger til:

- Vi har villet lage et tydelig og klart konsept gjennom å bygge langs Klæbuveien. Det har handlet om ikke å velge minste motstands vei, men se på mulighetene i randsonene.

- For å stille sportsspørsmålet: Hva føler dere akkurat nå?

- Først og fremst er det utrolig gøy.

- Dette må betegnes som en flying start i karrierene deres?

- Ja, vi startet i november i fjor, så det kjennes slik ut.

Ingen prestisje

- Hvorfor tror dere at akkurat dere ble valgt?

- Jeg tror det er fordi vi har et konsept som er såpass fleksibelt at det vil kunne takle alle innspill, uansett fra hvilken kant, sier Bjørneseth og Kverneland.

- Hva blir vanskeligst å få til?

- Vi har ikke begynt ennå, vet ikke om det er én bestemt ting som blir særlig vanskelig.

- Dere skal nå gå inn i en prosess med sterke aktører som vil, til dels, helt forskjellige ting? Det er vel sånn at enten bygger man i parken, eller så gjør man det ikke?

- Det finnes måter å følge opp dette på i forhold til ulike deler av parken. Her er det muligheter som ikke er utforsket ennå, svarer en ung arkitekt som allerede har lært seg å ordlegge seg diplomatisk.

Samtlige er arkitektutdannet ved NTNU, så de kjenner godt områdene de nå skal lede utformingen av.

- Her har vi gått mye rundt omkring. Vi har tenkt mye omkring hvordan vi skal få til en god universitetscampus for alle.

Anonym konkurranse

Juryens leder Karolina Ganhammar svarer slik på spørsmålet om hvorfor akkurat Veien Videre gikk seirende ut.

- Deres konsept gir den beste muligheten for fortsatt utvikling av campus.

Ganhammar understreker at siden konkurransen var anonym har juryen ikke visst noe om forslagsstillerne. Hun ble noe overrasket da hun så hvem som vant.

- Hva med spørsmålet om å bygge vs. ikke bygge i parken?

- Dette forslaget foreslår delvis dette, men ikke i stort omfang. Tilnærmingen er forsiktig, blant annet med tydelige krysningspunkter over Elgeseter gate. Vi håper det skal være mulig å fortsette her, sier jurylederen.

- Konseptet vil stå seg

Prosjektleder Merete Kvidal forteller til UA at hun ble begeistret da hun så hvem som hadde vunnet konkurransen.

- De er så unge, og så er alle utdannet ved NTNU!

Hun mener prosjektet deres er et godt utgangspunkt for videre knaing fram til ferdig prosjekt.

- Veien Videre er en klar visjon for en samlet campus. Konseptet deres står seg selv om det vil måtte gjennomgå store endringer, sier Kvidal.

- Under folkemøtet i forrige uke sa rektor Gunnar Bovim at idekonkurransen først og fremst kårer hvem som skal gjøre jobben og ikke et ferdig prosjekt – men konkurransen har vært anonym, så man har ikke visst hvem som skal gjøre jobben?

- Nå modererte han det punktet i den videre debatten. Jeg vil understreke at en meget kompetent jury har landet på et faglig tungt prosjekt, med en klar visjon for en samlet, byintegrert campus, men også en visjon som er fleksibel for videre utvikling.

- Hva sier du til kritikere som mener dere gikk ut for tidlig med konkurransen, med for klare føringer i en situasjon hvor politikere krever at man holder seg unna parkområdene?

- Jeg har forståelse for at man kan mene at vi gikk ut for bredt. Hensikten med idekonkurransen har vært å anskueliggjøre muligheter og konsekvenser, og det mener jeg vi har fått til, sier prosjektleder Merete Kvidal.

Idekonkurransen

"Veien videre" av arkitektkontoret KOHT Arkitekter vant campusprosjektets idékonkurranse om utforming av ny campus. 

Fem ulike arkitektgrupper deltok i finalen, fire valgt ut av juryen og en folkets favoritt kåret gjennom en avstemming i Adresseavisen. De fem forslagene i finalene hadde navnene Input, Juhu NTNU, Uptown Downtown, Veien videre og Viten veit.

Dette var juryens begrunnelse for vinnerforslaget:

"Veien videre viser et tydelig og gjennomtenkt grep for NTNUs framtidige campusutvikling.

Forslaget har det konseptet som best ivaretar potensialet for å tilføre urbane kvaliteter til bydelen, med en foreslått kontinuerlig utvidelse av Klæbuveien og tydelige innganger til campus i nord og sør.

Ved å aktivisere Klæbuveien til en bygate med utadrettede bygninger på gateplan, bidrar forslaget til aktiv interaksjon mellom universitetet og byen. Gateløpet kan bli en eksperimentell arena og bidra til inspirasjon og spre skaperglede."

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

I Jemen får ikke akademikere lønn og må selge ting på gata

- Alt har vært så tragisk i hjemlandet mitt, sier Abdulghani Muthanna fra Jemen. Nå er han der han vil være, som forsker på NTNU.

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?