Arkitektbedriftene i Norge:

Kritiserer konkurransen i NTNUs campusprosjekt

Arkitektbedriftene i Norge kritiserer NTNU-ledelsen for dårlig gjennomføring av idé- og plankonkurransen for campussamlingen i Trondheim.
Det var det unge arkitektfirmaet KOHT som stakk av med seieren i idekonkurransen. Hovedgrepet i «Veien videre» er en omgjøring av Klæbuveien til bygate.

Det var det unge arkitektfirmaet KOHT som stakk av med seieren i idekonkurransen. Hovedgrepet i «Veien videre» er en omgjøring av Klæbuveien til bygate.

- På bakgrunn av klager vi har mottatt fra våre medlemmer som deltok i konkurransen, og medlemmer som observerte konkurransen, mener vi NTNUs konkurransegrunnlag brøt med Trondheim kommunes forutsetninger for campusutbygging, sier Egil Skavang, administrerende direktør for Arkitektbedriftene i Norge til Adresseavisen (+).

Arkitektbedriftene i Norge representerer cirka 90 prosent av landets arkitektkontor. De kritiserer NTNU-ledelsen for dårlig gjennomføring av idé- og plankonkurranse for campussamlingen i Trondheim.

Tidligere har arkitekt Ole Wiig anslått i Universitetsavisa at campuskonkurransen har kostet arkitektmiljøet 18,5 millioner kroner.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: NTNU sier de ønsker dialog, men politikerne føler seg ikke hørt
LES OGSÅ: Hvor er egentlig Høgskoleparken?

- Ivaretakelse av parken tolkes ulikt

Skavang mener bruddet med forutsetningene handler om at det ikke ble opplyst at formannskapet hadde vedtatt at det ikke skulle bygges i Høgskoleparken.

Det stemmer ikke, ifølge prosjektleder Merete Kvidal for campusutviklingen.

- Det står konkret i konkurransematerialet at det grønne har en verdi som de må ivareta. Dette var et klart premiss i konkurransen. Den politiske beslutningen om hva det vil si å ivareta parken tolkes på sin side svært ulikt både blant politikere og av dem som deltok i konkurransen, sier hun til Adresseavisen.

Parkområdene rundt Gløshaugen er den største kimen både til uenighet og forvirring når det gjelder nytt NTNU. For selv om vinnerforslaget i NTNUs idékonkurranse inkluderer bebyggelse i parken har også arkitektene selv gått tilbake på noen av sine opprinnelige forslag.

Det var det unge arkitektfirmaet KOHT som stakk av med seieren. Firmaet består av fire unge arkitekter, hvorav tre fremdeles ikke har fått svar på mastergraden de har levert ved NTNU.

Her kan du se vinnerbidraget.

LES OGSÅ: Dette vet vi om arbeidet med nytt campus

Ressurskrevende konkurranse

Skavang sier Arkitektbedriftene mener NTNU har gjennomført en ressurskrevende konkurranse der arkitekter har brukt mye tid på forslag som ikke kunne bli gjennomført, men selv om det ikke var mulig å realisere forslagene har NTNU tjent på å få dem som en del av utredningen. Derfor stiller de spørsmål ved konkurransens hensikt.

- Vi vet at deltakere bruker mye tid og ressurser. Ettersom dette var en idékonkurranse var alltid intensjonen at det skulle være et idétilfang basert på kvalitet. Mange andre typer konkurranser har en snevrere form og mye større krav til levert materiale, men så lenge vi har vært åpne om vår form mener jeg at vi på ingen måte har misbrukt fagmiljøet, sier Kvidal.

LES OGSÅ: Formannskapet går inn for bygging i Høgskoleparken
LES OGSÅ: Slik gikk det da naboene fikk si sin meningIdekonkurransen

"Veien videre" av arkitektkontoret KOHT Arkitekter vant idékonkurransen om utforming av ny campus.

Fem ulike arkitektgrupper deltok i finalen, fire valgt ut av juryen og en folkets favoritt kåret gjennom en avstemming i Adresseavisen. De fem forslagene i finalene hadde navnene Input, Juhu NTNU, Uptown Downtown, Veien videre og Viten veit.

Dette var juryens begrunnelse for vinnerforslaget:

"Veien videre viser et tydelig og gjennomtenkt grep for NTNUs framtidige campusutvikling.

Forslaget har det konseptet som best ivaretar potensialet for å tilføre urbane kvaliteter til bydelen, med en foreslått kontinuerlig utvidelse av Klæbuveien og tydelige innganger til campus i nord og sør.

Ved å aktivisere Klæbuveien til en bygate med utadrettede bygninger på gateplan, bidrar forslaget til aktiv interaksjon mellom universitetet og byen. Gateløpet kan bli en eksperimentell arena og bidra til inspirasjon og spre skaperglede."

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Universiteter som foretak: Motstanden brer seg

I et opprop går Forskerforbundet ut mot Regjeringens åpning for å innføre foretaksmodellen ved landets universiteter og høgskoler. De er ikke alene om å markere motstand.

Ytring:

Forskerforbundet sier nei til foretaksmodell

Forskerforbundet, både nasjonalt og ved NTNU, går imot en organisering av universiteter og høyskoler som foretak.

Mener regjeringen legger regningen på studentene

Med revidert statsbudsjett kom også økte kostnadsrammer og tilskudd til bygging av studentboliger. Men leder Thomas K. Eriksen i Velferdstinget mener det i praksis vil bli dyrere for studentene.