- Studentene ved NTNU skal være beskyttet mot krenkende oppførsel

Ansatte som sender krenkende meldinger til unge kvinner, er uakseptabelt ved NTNU, slo rektor Gunnar Bovim under dagens immatrikuleringsseremoni på Gløshaugen.
Trøndersk høstvær rammet inn den akademiske prosesjonen. Men svært mange møtte opp for å få med seg immatrikuleringa, til tross for regnet.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Trøndersk høstvær rammet inn den akademiske prosesjonen. Men svært mange møtte opp for å få med seg immatrikuleringa, til tross for regnet.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Det er ett valg dere ikke kommer til å angre på, og det er at dere står her, sa utenriksminister Børge Brende da han talte til studentene.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det er ett valg dere ikke kommer til å angre på, og det er at dere står her, sa utenriksminister Børge Brende da han talte til studentene.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Regn, regn, regn, øsende regn, pøsende regn.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Regn, regn, regn, øsende regn, pøsende regn.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stakkars dem som verken tok med seg paraply eller regntøy...  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stakkars dem som verken tok med seg paraply eller regntøy...  Foto: KRISTOFFER FURBERG

En kunst å holde motet oppe når regnet høljer ned. De to talerne, rektor Gunnar Bovim og utenriksminister Børge Brende, sammen med prorektor Anne Borg og styreleder Svein Richard Brandtzæg.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En kunst å holde motet oppe når regnet høljer ned. De to talerne, rektor Gunnar Bovim og utenriksminister Børge Brende, sammen med prorektor Anne Borg og styreleder Svein Richard Brandtzæg.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Skaff dere NTNU-uniformen, som er gode sko og allværsjakker, spøkte konferansier Selda Ekiz.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Skaff dere NTNU-uniformen, som er gode sko og allværsjakker, spøkte konferansier Selda Ekiz.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Noen var heldige og fant ly for regnet som plasket ned fra start til slutt.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Noen var heldige og fant ly for regnet som plasket ned fra start til slutt.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Andre var heldige og hadde egen paraplyholder.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Andre var heldige og hadde egen paraplyholder.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Amanda Tenfjord og band falt i god smak hos de nye studentene.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Amanda Tenfjord og band falt i god smak hos de nye studentene.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

NTNUI Dans hadde ikke problemer med å holde varmen med sin akrobatiske dans.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

NTNUI Dans hadde ikke problemer med å holde varmen med sin akrobatiske dans.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

1 / 10

Rektor viste til sommerens debatt, der en ansatt ved et annet universitet kom i medienes søkelys fordi han hadde sendt meldinger med seksuelt innhold til unge kvinner.

- Jeg vil være veldig tydelig på dette: Uansett relasjon og medium, så er ikke dette akseptabel kommunikasjon, understreket han.

Bovim informerte de nye studentene om at NTNU har klare retningslinjer:

- Som student eller ansatt skal du være beskyttet mot diskriminering, krenkelser og trakassering. Det gjelder kjønn, legning, livssyn, politisk ståsted eller andre forhold.

Se alle bildene i bildeserien ved å trykke på pilene i høyre og venstre kant av bildet øverst i denne artikkelen.

Akademisk prosesjon i regn

Nykommerne fikk også klar beskjed av værgudene på denne høytidelige dagen: Det vedvarende regnet fortalte at det ikke er bare ei studietid fylt med solskinn som venter dem. Paraplyer og regnjakker var ikke mye til hjelp: De nye studentene hutret foran scenene og stod som våte katter og ventet på at seremonien skulle starte.

- Hold ut, sa konferansier Selda Ekiz oppmuntrende.

Trondhjems Studentersangforening varmet opp med korsang før vi plutselig hørte trommene i det fjerne, der slagene gradvis ble kraftigere og kraftigere. Studentene snudde seg etter lyden før de kom på at de kunne titte på storskjermene som var plassert på plena mellom Hovedbygningen og Gamle kjemi. De fire trommeslagerne ledet den akademiske prosesjonen, bestående av blant annet NTNUs ledelse og styremedlemmer. Finklærne var tildekket av hvite regnkapper som ikke altfor effektivt holdt regnet ute.

Første taler ut var en blid utenriksminister Børge Brende, som virket uanfektet av trønderværet.

- Denne dagen vil dere ikke glemme, sa han innledningsvis.

- Nei, det vil vi ikke, istemte et par studenter bak meg, lettere syrlig – og tenkte muligens mest på været framfor seremonien.

Både utenriksministeren og NTNUs rektor trakk fram at studentene har et ansvar – som samfunnsborgere.

- Vi skal vise nulltoleranse mot rasisme og nasjonalistiske krefter, sa Brende – før han forsatte:

- Vær ikke redd for å stille spørsmål eller betvile sannheter, lytt til andre, men tenk selv. Si fra på en høflig måte hvis du er uenig og forklar hvorfor. Fasitens tid er forbi, men falske fakta kan aldri bli sanne.

Slo et slag for kritiske spørsmål

Rektor Bovim trakk i sin tale fram at nysgjerrighet er det som driver verden framover fordi det handler om undring og om trangen til å forstå:

- I praksis handler det om å stille de kritiske spørsmålene. Det trengs mer enn noen gang før når fake news er blitt en del av vokabularet og post-truth i fjor ble kåret til årets nyord.

Beskjeden til de ferske studentene var tydelig: Hver enkelt må ta sitt ansvar for samfunnsbyggingen på stort alvor ved blant annet å bruke stemmeretten:

- For oss på NTNU er kompetanse mer enn fag. Det er blant annet å bidra som aktiv samfunnsborger. Demokratiet er ikke mer robust enn vi gjør det til. Og det er vi som bygger det, bit for bit, dag for dag, formante han.

Tross regnet sto studentene som tente lys og hørte på. Men som alle på konsert opplever, også under en immatrikuleringsseremoni er det noen få som lar skravla gå ustanselig, fra start til slutt, uanfektet av det som foregår på scenen.

Resten av studentene lo godt da rektor Bovim advarte:

- Dere har jobbet hardt for å komme hit. Dagens dårlige nyhet er at det ikke kommer til å bli mindre hardt fra nå av. Det er vanskelig å komme inn på NTNU, men det er nesten like vanskelig å komme ut. Men dagens gode nyhet er at det er verdt det. Et vitnemål fra NTNU skal gi deg et forsprang, forsikret han.

Før musikk av Amanda Tenfjord og band og dansere fra NTNUI Dans sto for tur, følte Selda Ekiz behov for å komme med et moderlig råd til de nye studentene som kommer utenbys og utenlands fra:

- Skaff dere ordentlige sko og allværsjakker. Det er nemlig NTNU-uniformen, spøkte hun.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Kallelse – ikke gjør det

Kallelse for å bedre kjønnsbalanse, er en dårlig løsning på et vanskelig problem, skriver gjesteskribent Helge Holden.

- At fagfolk styrer seg selv, er en fane vi må holde høyt

Den norske modellen passer som hånd i hanske med den akademiske kulturen, sa Emil A. Røyrvik da han innledet om kvalitetskultur og god ledelse for NTNUs ledere.

Styringsideologi et hinder for kvalitet i utdanningen

Styringsideologien som samles i begrepet New Public Management fungerer som en barriere mot utdanningskvalitet.

Ledersamling på Oppdal:

Diskuterte indikatorer som middel for å bli bærekraftig

Oppdal: Er bærekraftsindikator det som skal gjøre susen for at NTNU skal ta ned klimaavtrykket? Eller blir det nok et kulepunkt å hake av?