Vil ha NTNU med på laget:

Han har ikke egen sykkel, men neste år skal Kjetil Utne sykle helt til India

62-åringen vil skape blest om barns rettigheter og samle inn penger til en indisk barnerettsorganisasjon. Han ser gjerne at NTNU blir med på den 10 000 kilometer lange ferden gjennom 12 land.
Har ikke sykkel, ennå. - Jeg er jo ikke noen superspreking. Men det er et poeng også, å vise at en noenlunde normal person som nærmer seg pensjonsalder også kan gjøre noe sånt, sier Kjetil Utne. 
    
      (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Har ikke sykkel, ennå. - Jeg er jo ikke noen superspreking. Men det er et poeng også, å vise at en noenlunde normal person som nærmer seg pensjonsalder også kan gjøre noe sånt, sier Kjetil Utne. Foto: Sølvi W. Normannsen

Og hva kan så NTNU ha å gjøre med en 62 år gammel taxisjåfør, med det mange mener er en spinnvill idé om å sykle på en høyst spesiell el-sykkel fra Trondheim til Bangalore?

Trondheim-India. - Jeg er overbevist om at det finnes ressurser i kunnskapsmiljøet i Trondheim som kan brukes i forbindelse med et slikt prosjekt, sier Kjetil Utne, her under en prøvetur med den nye elsykkelen podbike. 
    
      (Foto: Skjermdump)

Trondheim-India. - Jeg er overbevist om at det finnes ressurser i kunnskapsmiljøet i Trondheim som kan brukes i forbindelse med et slikt prosjekt, sier Kjetil Utne, her under en prøvetur med den nye elsykkelen podbike. Foto: Skjermdump

- NTNU har jo visjonen «kunnskap for en bedre verden», og enten det er innen teknologi, helse, miljø, økonomi eller andre ting, så ser jeg for meg at det må være noen samarbeidsmuligheter. Jeg er helt åpen, jeg ønsker å bruke sykkelturen til å prøve ut og demonstrere ny teknologi og kunnskap, forkynner Kjetil Utne.

Han forteller engasjert om den indiske barnerettsorganisasjonen The Concerned for Working Children (CWC) som han har hatt flere samarbeidsprosjekter med siden han først møtte dem i India i 2009.

Nå er han i ferd med å starte foreningen «GO!», som skal organisere Norway-India Bikeathon som starter 17. juli neste år. Målet er å samle inn penger til organisasjonen, og Utne har tusen ting som må på plass før han kan tråkke avgårde. Han ønsker å bruke oppmerksomheten rundt sykkelturen til å bygge «GO!» som en i hovedsak nettbasert og lite byråkratisk organisasjon.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Vil demonstrere ny teknologi og kunnskap

- Vi ønsker å stimulere og legger til rette for at små og store grupper kan arrangere vandringer, sykkelløp og lignende til inntekt for barns rettigheter, forklarer Utne.

Han har allerede utfordret Institutt for lærerutdanning på NTNU til å engasjere studenter til å utvikle læremateriell om barns rettigheter og ikke minst barns rett til å bli hørt. Han har også besøkt Institutt for elektroniske systemer og sett på muligheten for å få til 360 graders filming underveis. Sykkelen han ønsker å bruke er prototypen til en podbike, en nyutviklet norsk elsykkel. Den skal utstyres med solcellepanel slik at den kan benytte egenprodusert fornybar energi.

Se Utne prøve sykkelen her.

- Jeg er overbevist om at det finnes ressurser i kunnskapsmiljøet i Trondheim som kan brukes i forbindelse med et slikt prosjekt. NTNU har jo så mange eksperter på så mange felt, sier Utne, som også sitter i bystyret for Høyre i Trondheim. 

- Jeg er et nysgjerrig menneske

Han tenker høyt: Kanskje kan noen i helsemiljøet se på hva som skjer med en 62 år gammel kropp på 10 000 kilometers sykkeltur gjennom 12  land? Eller kanskje studenter som jobber med film kan ta på seg å redigere og publisere filmsnutter av råmateriale han selv laster opp underveis? Kan noen som jobber med telekommunikasjon overvåke ferden?  Alt fra slitasje på sykkeldeler til syklistens blodtrykk? Kan skoleklasser eller ansatte i bedrifter utfordres til å sykle like langt som ham? Kan de følge ham på kartet på nettet, og kanskje kan noen sponse dem med en krone for hver kilometer – som går til prosjektet hans?

- Jeg er et nysgjerrig menneske. Jeg stiller mange spørsmål. Dette er bare noen av ideene mine, og jeg tar gjerne mot innspill, sier Utne.

Sjekk ut Norway – India – Bikeaton på Facebook

Ingen superspreking

Han sier at han naturligvis også ønsker å utfordre seg selv.

- Jeg er jo ikke noen superspreking. Men det er et poeng også, å vise at en noenlunde normal person som nærmer seg pensjonsalder også kan gjøre noe sånt, sier Utne, som heller ikke er en spesielt ivrig syklist.

- Jeg har faktisk ikke egen sykkel. Jeg hadde, men den ble stjålet for et par år siden, sier han.

Nå trener han på ergometersykkel på treningssenter, men han virker på ingen måte å ligge under for et strengt treningsregime.

Trener når tid. - Etterhvert blir det vel 2-3 mils økter på ergometersykkelen, men jeg satser også på å sykle meg i form på ferden.

Trener når tid. - Etterhvert blir det vel 2-3 mils økter på ergometersykkelen, men jeg satser også på å sykle meg i form på ferden.

 

Får han klarsignal fra utvikleren om at den elektriske podbiken kan brukes til den lange turen, overtar han den 1. mai. Han håper inderlig på klarsignal, men får han ikke det må han finne en annen el-sykkel.

Ferden går gjennom Europa i sommer, mens Georgia, Armenia og Iran med sine lange partier med fjell skal unnagjøres tidlig på høsten før det blir frost. Deretter kommer han til Pakistan, der det er om å gjøre å unngå monsunregnet. Han regner med dagsetapper på 8-10 mil, noen kortere noen lengre. Målet er å være framme i Bangalore i desember.

Har stor viljestyrke

På spørsmål om det ikke er litt juks med elsykkel, svarer Utne at det ikke er noe poeng for ham at turen skal være et blodslit.

- Noen sier at dette er galskap, men enkelte som kjenner meg godt, sier de ikke er i tvil om at jeg klarer dette. Og: jeg er god til å planlegge, Alt kan jo ikke planlegges, men risikofaktorene kan reduseres, fastslår Utne.

Dette er ikke første gang han er ute med spesielle prosjekt. For et par år siden gikk han absolutt alle gatene i Trondheim. 1 562 stykker i tallet, og 135 mil til sammen.

 - Jeg er psykisk sterk og har stor viljestyrke. Jeg er ikke bekymret for ikke å klare dette. Ting kan gå galt, uhell kan skje, men det kan det jo hjemme også, sier 62-åringen, som gjerne ser at folk sykler sammen med ham og gir ham selskap på deler av turen.

Startet med en taxi-tur

Ideen om å sykle til India fikk han for snart ett år siden, men engasjementet for barns rettigheter og organisasjonen CWC startet på en taxi-tur i 2007. Han hadde en lang prat med den indiske kvinnelige passasjeren, og det endte med at hun ga ham visittkortet sitt og ba ham ta kontakt om han noen sinne kom til India.

Kvinnen var kommmunikasjonssjef i CWC. Utne reiste for første gang i 2009, og befant seg ganske raskt sittende på et murgulv i Bangalore, omkranset av indiske barnearbeidere som hadde historier å fortelle.

Barnearbeid. Bangalore er mest kjent som IT-hovedstaden i India, der storbyene trekker til seg mange barn uten utdanning, som immigrerer for å finne arbeid.
    
      (Foto: Privat)

Barnearbeid. Bangalore er mest kjent som IT-hovedstaden i India, der storbyene trekker til seg mange barn uten utdanning, som immigrerer for å finne arbeid. Foto: Privat

Ble utfordret i møte med barnearbeidere

- Her fikk jeg høre historier direkte fra barnearbeiderne, om slag fra politiet, om barneekteskap og liv og arbeid under særdeles kummerlige forhold. Etter møtet utfordret de meg direkte. Jeg ble spurt om hva jeg ville gjøre med det de hadde brukt mye av sin tid etter arbeid på å fortelle meg om. Jeg ble litt satt ut. Politikeren i meg greide å svare sånn noenlunde for meg, men jeg tenkte mye på det i ettertid, forteller Utne.

- Dette var et helt nytt univers for meg. Det gjorde voldsomt inntrykk.

Siden det første besøket har han vært tilbake ni ganger. Han har initiert samarbeid mellom organisasjonens skole Namma Nalanda og Stavset Skole i Trondheim. I 2014 fikk han i stand et samarbeid mellom CWC og Olavsfestdagene om temaet barns rett til å bli hørt. I fjor gikk han en fottur på 400 kilometer i India sammen med stiftelsen Ett skritt videre for tidligere rusmisbrukere og CWC. De fikk enorm oppmerksomhet hele veien.

- CWC er en fantastisk organisasjon, med ressurssterke mennesker. Jeg lærer noe nytt hver gang jeg er der. Du blir påvirket når du snakker med barn og unge som lever og arbeider under forhold som er så totalt annerledes. Som et samfunnsengasjert menneske tenker du, hva kan jeg gjøre, sier Utne.

Organisasjonen CWC er nominert til Nobels fredspris flere ganger for sitt arbeid for at barn skal bli hørt i det indiske samfunnet.

Tips oss
Send oss en mail på
tips@universitetsavisa.no
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ser frem til å jobbe med utviklingen av Norges første private universitet

Jens Barland går fra Institutt for design ved NTNU på Gjøvik til Høyskolen Kristiania.

UiO ønsker egnethetstest for medisinstudiet:

Flere er skeptiske til å basere opptaket på egnethetstest

Universitetet i Oslo ønsker å basere deler av opptaket til medisinstudiet på en test. Det har kommet inn 20 høringssvar til forslaget, flere er skeptiske.

Strykprosenten falt fra 30 til 0 med ny studiemetode

På juss- og fysikk-kursene hos Nord universitet Stjørdal har strykprosenten gått ned etter at de har innført en ny studiemetode. – Virker interessant, sier Ela Sjølie, førsteamanuensis hos Eksperter i team, NTNU.

Utvekslingsstudent anklager veileder ved NTNU for langvarig trakassering

Student fra Kina påstår å ha blitt møtt av diskriminerende spørsmål under veiledningsmøter.