Flere har sluttet etter seksuell trakassering

Eldre mannlige professorer har gitt yngre kvinner i midlertidige stillinger uønsket seksuell oppmerksomhet.
Rapporten, som er ett år gammel, ble aldri publisert av hensyn til anonymitet. (Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Rapporten, som er ett år gammel, ble aldri publisert av hensyn til anonymitet. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo etter sextrakassering. Rapporten er ennå ikke publisert.

Fakultetet ved Universitetet i Oslo bestilte selv rapporten som ble levert i november i fjor, men som ikke har blitt publisert fordi den ifølge fakultetet og forskningsetisk utvalg bryter med anonymitetsreglene, skriver Klassekampen.

I rapporten står det at både kvinner og menn fortalte om hendelser der særlig yngre kvinner i midlertidige stillinger hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, spesielt fra eldre mannlige professorer. Ifølge rapporten skal flere kvinner ha valgt å slutte som følge av dette.

– Det er kjempealvorlig og uholdbart hvis dette stemmer. Det er mange midlertidig ansatte i vitenskapelige stillinger, og de jobber ofte flere år i en sårbar situasjon hvor de er avhengige av det faglige miljøet rundt seg, sier Kaja Sandelmann, som er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag ved fakultetet.

Hun mener ledelsen nå må vise at de tar dette på alvor, men ifølge dekan Dag Michalsen kommer ikke ledelsen til å kartlegge omfanget av seksuell trakassering. Han mener det er vanskelig å gjøre undersøkelser så langt tilbake i tid.

– Jeg ser mer framover enn bakover: Hvordan skal vi få en kultur hvor det er lett å si ifra og hvor likestillingen er fullt ut realisert.

Michalsen understreker at nye saker om trakassering blir fulgt opp, men at det så langt ikke har skjedd noe som han betegner som alvorlig.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.

Fremtiden kan by på «fastere» stillinger

Faste stillinger til alle er urealistisk. Utvalgsleder Arild Underdal kunne derimot friste med «fastere stillinger» i den foreslåtte forsker-lektor-stigen.