Her er de 10 mest leste ytringene i UA i 2017

Innlegget til Nora B. Kulset om sang i skolen gikk viralt og topper lista over UAs mest leste sak dette året.
Musikkforsker Nora Bilalovic Kulset rørte ved flere strenger hos leserne da hun skrev et innlegg til forsvar for sang i skolen. (Foto: Henrik Fjørtoft)

Musikkforsker Nora Bilalovic Kulset rørte ved flere strenger hos leserne da hun skrev et innlegg til forsvar for sang i skolen. Foto: Henrik Fjørtoft

Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim og musikkforsker Nora B. Kulset ved NTNU fant ikke helt tonen i denne saken. «Vet du, kunnskapsminister, hva du gjør når du dropper sang i skolen?» spurte Kulset indignert og vant gjenklang hos lesere over hele landet.

Musikkforskeren reagerte på at ordet sang er fjernet fra skolens overordnede læreplan, noe hun mente kan føre til at synging i skolen forsvinner.

Henrik Asheim var ikke snauere enn at han svarte på kritikken med selv å synge fram budskapet sitt. Statsråden fikk dermed vist at han har både humor og sangstemme selv om ikke alle sangentusiaster syntes denne måten å møte kritikk på var like musikalsk.

Også et annet innlegg av Nora B. Kulset havner høyt opp på vår topp ti-liste, og dreide seg om alle pinslene en stakkars stipendiat må gjennom før doktorgraden endelig er i boks.

Nikabforbud engasjerte

En av de mest heftige debattene i UAs spalter dette året, handlet om nikabforbud. I juni innkalte Torbjørn Røe Isaksen og Per Sandberg til en pressekonferanse og erklærte at de vil forby bruk av ansiktsdekkende plagg i alle norske utdanningsinstitusjoner. Dette førte til opprop og motopprop blant akademikerne og et stort engasjement hos våre lesere.

Temaene som opptar våre lesere så mye at de setter seg ned og skriver leserinnlegg, varierer veldig. Men én tendens kan vi se: Foretar NTNU-ledelsen seg noe som de ansatte opplever hindrer dem i å utføre jobben sin på en fornuftig måte, da går engasjementet i taket. Derfor er det kanskje ikke overraskende at både innføring av Blackboard, valg av Norwegian som flyselskap for ansatte og tendensen til å satse på åpne kontorlandskap i nye bygg, havnet høyt på lista over UAs mest leste ytringer.

Ikke visste vi at det var mulig å skrive poetisk om kontor, før professor Lars Magne Lundheim slo til med ytringen: «Eg tenkjer, altså bur eg». Enig eller ikke i sak: Vi våger å påstå at aldri før har noen skrevet så vakkert om kontoret sitt: om tavla, hyllene og om kaffeflekker.

Topp ti-lista:

Her er oversikten over de mest leste ytringene i 2017:

 1) «Vet du, kunnskapsminister, hva du gjør når du dropper sang i skolen?» av musikkforsker Nora B. Kulset.

 2) «Slå en ring runt niqab» av professor Ulrika Mårtensson

 3) «Å fullføre en doktorgrad» av musikkforsker Nora B. Kulset.

 4) «Heretter betaler jeg flyreisene mine selv» av sosiolog Arve Hjelseth.

 5) «Mer enn franske fakter: I fremtiden må også nordmenn beherske fransk» av Nelly Foucher Stenkløv og Helle Wahlberg, OFNEC, Universitetet i Caen.

 6) «Om aktivitetsbasert areal ved NTNU» av forsker Håkon Fyhn.

 7) «Merker ingen wow-effekt ved å benytte Blackboard» av førsteamanuensis Bassam Hussein.

 8) «Forsøk på en vitenskapelig tilnærming i Johaug-saken» av Kai A. Olsen og Kjetil Haugen.

 9) «Eg tenkjer, altså bur eg» av professor Lars Magne Lundheim.

10)«Effektivisering på ville veier» av styremedlem og seniorrådgiver Kjersti Møller.

Strid om sensur

Det er flere måter å ytre seg på i Universitetsavisa. I tillegg til å sende inn ytringer er det også anledning til å kommentere artiklene våre i Facebook og i Disqus-feltet. Mange av temaene ovenfor ble kommentert og diskutert i Disqus: Motstand mot åpent kontorlandskap og uenighet om nikabforbud fikk mange til å mene noe i kommentarfeltet.

Et vedtak i NTNU-styret i oktober satte sinnene i kok. Da vedtok flertallet at veiledere ikke lenger kan delta i sensur av egne kandidater på eksamen. Her var kommentatorene dypt uenige i om dette var en fornuftig endring eller ikke, og svært mange debattere saken.

Diskutert ble også NTNUs spørreundersøkelse om utforming av campus. Her mistenkte flere at undersøkelsen underkjente betydningen av enekontor og ga klart uttrykk for dette, både ved å skrive innlegg og kommentarer.

I året som gikk har vi også formidlet ytringer fra våre faste gjesteskribenter, som vi har invitert til å skrive for oss. Mange av disse er svært godt lest, men vi har ikke bakt inn kommentarene deres i denne oversikten.

SE OGSÅ: Året i bilder
LES OGSÅ: Her er UAs mest leste saker i 2017


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.