Tidenes første disputas i Ålesund

NTNU i Ålesund skrev historie mandag da de for første gang noensinne avholdt en disputas.
- En merkedag, synes viserektor Annik Magerholm Fet, som overrakte blomster til Yingguan Chu da disputasen var vel overstått. (Foto: Else Britt Ervik/NTNU)

- En merkedag, synes viserektor Annik Magerholm Fet, som overrakte blomster til Yingguan Chu da disputasen var vel overstått. Foto: Else Britt Ervik/NTNU

- Dette er stas. Det er veldig hyggelig at vi nå kan kjøre hele utdanningsløpet her hos oss, sier professor og hovedveileder Vilmar Æsøy.

Professor Vilmar Æsøy er mektig imponert over det arbeidet Yingguang Chu har lagt ned. (Foto: Solveig Mikkelsen)

Professor Vilmar Æsøy er mektig imponert over det arbeidet Yingguang Chu har lagt ned. Foto: Solveig Mikkelsen

 

- En merkedag

Æsøy forteller at det lenge var et mål for den tidligere Høgskolen i Ålesund å få mulighet til å utdanne egne doktogradsstudenter. Før fusjonen med NTNU måtte de gjøre dette via andre utdanningsinstitusjoner, først og fremst NTNU. Da høyskolen slo seg i lag med NTNU, fikk de anledning til å kjøre sitt eget doktorgradsprogram.

- Dette er en merkedag, fastslår viserektor Annik Magerholm Fet.

UA får kontakt med henne idet hun haster i retning auditoriet for å høre på disputasen og deretter overrekke blomster.

- Selv var jeg faktisk den første som disputerte som ansatt ved Høgskolen i Ålesund, men da måtte det skje ved NTNU i Trondheim. At vi nå kan gjøre det i våre egne lokaler, er helt fantastisk – og det markerer at vi nå tilbyr hele løpet: bachelor, master og en synlig PhD-utdanning, sier hun.

Endelig er dagen her: Yingguang Chu forsvarer sin avhandling ved NTNU i Ålesund. (Foto: Else Britt Ervik/NTNU)

Endelig er dagen her: Yingguang Chu forsvarer sin avhandling ved NTNU i Ålesund. Foto: Else Britt Ervik/NTNU

 

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Toppstudent fra Kina

Midtpunktet for mandagens begivenhet er Yingguang Chu ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk. Avhandlingen han forsvarte har tittel: «Virtual Prototyping for Marine Crane Design and Operations».

Før selve disputasen var det tradisjonen tro ei prøveforelesning. Kandidaten hadde fått beskjed om å holde forelesning over følgende tema: «Simulation of complex multi-domain systems – methodology overview».

Det var ikke bare en krevende dag for doktoranden. Også hovedveileder Vilmar Æsøy hadde det travelt med å forberede dagens begivenhet. Universitetsavisa fikk en prat med ham mellom prøveforelesning og disputas:

- Prøveforelesninga gikk veldig bra. Nå sitter komitéen til lunsj og vurderer den. Jeg har ikke fått offisiell tilbakemelding, men etter mitt skjønn gjorde han det veldig bra, forteller Æsøy.

Kineseren Yingguang Chu kom til Høgskolen i Ålesund i 2011 som masterstudent. Ifølge Æsøy var han en toppstudent som fra januar 2014 fikk et fireårig doktogradsstipend.

- Han har fullført på en glimrende måte underveis og har hatt et veldig bra gjennomført doktorgradssløp, skryter han.

LES OGSÅ: De skal finne tiltakene som skal berge Geirangerfjorden

LES OGSÅ: Disputas - og ablegøyer med hatt

Yingguang Chu flankert av veilederne, fra venstre Houxiang Zhang og til høyre Vilmar Æsøy. (Foto: Else Britt Ervik/NTNU)

Yingguang Chu flankert av veilederne, fra venstre Houxiang Zhang og til høyre Vilmar Æsøy. Foto: Else Britt Ervik/NTNU

Champagnen står klar

Opprinnelig var Yingguang Chu registrert i Trondheim med hovedveileder der. Vilmar Æsøy var biveileder. Da fusjonen ble en realitet, byttet de to veilederne roller.

Avhandlingen handler om virtuell prototyping innenfor maritim design.

- Han forsker på å bruke dataverktøy til å teste idéer og prototyper i en veldig tidlig fase. Det er det et et økende behov for i forbindelse med design rettet inn mot skip og skipsutstyr. Man utvikler blant annet simuleringsmodeller som kan brukes til opplæring og trening, og som kan brukes gjennom et produkts livssyklus; til å designe, teste og trene opp mannskap, forteller han.

- Mange av oss har aldri vært på en disputas, men det er kanskje sånn at det skal litt til for at det skal gå helt nedenom og hjem for doktoranden under en slik seanse?

- Ja, dette er først og fremst en formalitet og en seremoni for å markere avslutningen på doktogradsløpet. Komitéen har hatt tre måneder på å gå gjennom avhandlinga og har allerede gitt tommelen opp. Champagnen er klar og det er ingen fare for at den havner tilbake i kjøleskapet igjen, forsikrer hovedveileder Vilmar Æsøy.

Og fest, champagne, snitter  og opptaksritualer ble det da disputasen var vel overstått:

Etter disputasen sto feiring og annen moro for tur. Her blir festens midtpunkt slått til ridder, det vil si «Knight of King Ægir's Court». I hendene holder han en kikkert.
(Foto: Else Britt Ervik/NTNU)

Etter disputasen sto feiring og annen moro for tur. Her blir festens midtpunkt slått til ridder, det vil si «Knight of King Ægir's Court». I hendene holder han en kikkert. Foto: Else Britt Ervik/NTNU

 
Det følger et ansvar med å bli slått til ridder. Dr. Yingguang Chu må love å hedre maritim teknologi under framtidige reiser på de sju hav. (Foto: Else Britt Ervik/NTNU)

Det følger et ansvar med å bli slått til ridder. Dr. Yingguang Chu må love å hedre maritim teknologi under framtidige reiser på de sju hav. Foto: Else Britt Ervik/NTNU

 

Dagens seanse markerer startskuddet for flere disputaser i Ålesund. Allerede 6. april er det duket for en ny disputas. I løpet av året skal fire eller fem doktorgradsstudenter forsvare sin avhandling.

LES OGSÅ: Studentleder Gjermund stilte i kjole på scenen

LES OGSÅ: Sykepleie: Populært til tross for misnøye i fjor

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.