Dette kostet portrettet av rektor Ole Petter Ottersen

Inntil nå har det vært hemmelig hva det omdiskuterte portrettet kostet.
På plass: Siden september har Ottersen-portrettet hengt i Lucy Smiths hus, med portrettet av Geir Ellingsrud (rektor 2006-2009) som nabo.
(Foto: Ola Sæther/Uniforum)

På plass: Siden september har Ottersen-portrettet hengt i Lucy Smiths hus, med portrettet av Geir Ellingsrud (rektor 2006-2009) som nabo. Foto: Ola Sæther/Uniforum

Da Ole Petter Ottersen takket for seg som UiO-rektor i fjor, holdt han en gammel tradisjon i hevd ved å la seg portrettere av en billedkunstner. Nå har Uniforum fått innsyn i hva portrettet kostet Universitetet i Oslo.

Rektors førstevalg skal ha vært Vebjørn Sand. Ønsket ble oppfylt, og i september 2017 var oljemaleriet av en tilbakelent Ottersen, ikledd oransje sokker, på plass på portrettveggen i Lucy Smiths hus.

Portrettet fikk en blandet mottakelse: Øystein Sjåstad, førsteamanuensis i kunsthistorie ved UiO, uttalte til Universitas at det var «litt flaut» at universitetet ikke ga oppdraget til en «ledende norsk kunstner».

Kritikken fikk Sand til selv å svare Sjåstad i sterke ordelag i et innlegg i samme avis. Kunstnerkollega Dag Hol tok for øvrig Sand i forsvar, og beskrev maleriet som «tidenes beste rektorportrett».

Ville ikke ut med prisen

Universitas skrev videre at UiO nektet å oppgi kjøpesummen for portrettet. Da Uniforum i høst begjærte innsyn i dokumenter og regninger knyttet til anskaffelsen av maleriet, fikk vi avslag. Årsaken som ble oppgitt, var at en offentliggjøring av prisen kunne være av konkurransemessig betydning for leverandøren, altså Vebjørn Sand.

Uniforum klaget på avgjørelsen, uten gjennomslag. Til slutt havnet spørsmålet hos klageorganet for innsynssaker i sektoren, Felles klagenemnd. De ser annerledes på saken.

I en fersk avgjørelse skriver nemnda at de ikke kan se at offentliggjøring vil få konkurransemessig betydning for Sand, og videre: «Terskelen for hva som ansees å være av konkurransemessig betydning må være høy for tilfeller hvor behovet for innsyn gjør seg særlig gjeldende.»

Avgjørelsen åpner for innsyn i kjøpesummen, som Uniforum i dag kan viderebringe.

LES OGSÅ: Avviser å behandle omstridt innsynssak på ny

300 000,- inkludert alt

I kjøpsavtalen signert av Sand og universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe figurerer det kun en totalpris for hele prosessen: Sand mottok 200 000 kroner da avtalen ble signert i oktober 2015, og 100 000 kroner da maleriet ble levert to år senere. Prisen inkluderer honorar, reiseutgifter og materialkostnader.

Det har da også foregått en del reisevirksomhet knyttet til portrettet: Sand har tidligere fortalt at maleriet ble til i New York, Oslo og på Tjøme.

Uten sammenligning i verdi, kvalitet eller omsettelighet for øvrig, kan det opplyses at NRK i 2012 skrev at Sand hadde solgt sitt hittil dyreste maleri. Et av bildene fra serien «Scener fra andre verdenskrig» gikk da for rundt 900 000 kroner. I 2015 skrev Dagbladet at en amerikansk kunstsamler betalte totalt 2,1 millioner kroner for to andre malerier fra samme serie, skriver Uniforum.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.