Røkkum ønsker gjenvalg og blir kandidat til styrevalget

I april skal det velges ny representant for de midlertidig ansatte i NTNUs styre. Nå varsler nåværende representant Nina Helen Aas Røkkum at hun stiller til gjenvalg.
Styreverv ga mersmak for stipendiat Nina Helen Aas Røkkum, som gjerne tar en periode til. Men hun gir også råd til andre kandidater som ønsker seg et år i NTNUs styre.  
    
      (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Styreverv ga mersmak for stipendiat Nina Helen Aas Røkkum, som gjerne tar en periode til. Men hun gir også råd til andre kandidater som ønsker seg et år i NTNUs styre.   Foto: Sølvi W. Normannsen

- Som styrerepresentant har jeg sett at det er mulig å bli hørt og å få til noe, og det har gitt meg motivasjon til å ta ett år til hvis jeg blir gjenvalgt, sier Røkkum til Universitetsavisa.

I motsetning til de andre styrerepresentantene sitter representanten for de midlertidig vitenskapelig ansatte i kun ett år. Derfor skal en ny representant velges for perioden 1. august 2018 til 31. juli 2019. Valget av kandidater vil skje fra 9. – 11. april.

Ønsker mange kandidater

Nå er det bare ei uke til fristen for å lansere kandidater går ut og i skrivende stund har ingen forslag kommet inn til valgkomitéen. De ønsker at de midlertidig ansatte skal ha mulighet til å velge mellom kandidater fra ulike miljø ved NTNU og av begge kjønn. Komiteen oppfordrer enda flere til å stille. 

Men et forslag er i hvert fall underveis:

- Perioden i styret har vært veldig lærerik. Nå har jeg fått godt kjennskap til de mye av de viktige sakene NTNU jobber med, som for eksempel campussaken. Da blir det spennende å se hva fortsettelsen vil bringe hvis jeg blir valgt en gang til, sier Nina Helen Aas Røkkum.

Fikk gjennomslag for stipend

Den store andelen midlertidige er en konstant verkebyll for universitetene, som har en høyere andel ansatt i midlertidige stillinger enn resten av arbeidslivet.

Ansatte i midlertidige stillinger er på 18,5 prosent i akademi mot 8,4 prosent ellers.

Ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen er hver fjerde ansatt midlertidig. Ved NTNU er tallet på 17,7 prosent når vi kun ser på undervisnings- og forskerstillinger.

- Særlig når det gjelder spørsmål som handler om midlertidighet, så blir vi som representerer denne gruppa hørt og får komme med innspill, forteller Røkkum.

Hun trekker fram gjenoppstartsstipendet som en viktig sak de midlertidige fikk gjennomslag for i denne perioden. NTNU vil innføre en prøveordning der stipendiater og postdoktorer får forlenget arbeidskontrakten etter å ha hatt foreldrepermisjon. 

- Andre spørsmål som opptar meg, er karriereveier for midlertidig ansatte. Hva som skjer når ansettelsesforholdet er over, er for mange ganske ullent. Det er viktig å få oppmerksomhet rundt denne uforutsigbarheten, og hvilke muligheter det finnes innenfor og utenfor akademia med tanke på videre karriere, sier hun.

LES OGSÅ: Kan få dårlige lønn og lavere pensjon

LES OGSÅ: Fast jobb gjør det lettere å være raus overfor kolleger

Tips til kandidater

Selv om Røkkum er kandidat, gir hun gjerne noen råd på veien til andre kandidater som også kan tenke seg å stille til styrevalget:

- Vi sitter i en kort periode, derfor er det viktig å være frampå for å finne ut hvordan ting fungerer, snakke med folk og sette seg inn i prosedyrene. Jeg anbefaler dem som ønsker å stille at de observerer et styremøte, da vil de få et godt innblikk i hva dette dreier seg om, sier hun.

En gyllen anledning kan være førstkommende styremøte onsdag 14. mars -samme dag som fristen for å sende inn forslag på kandidater går ut. Da har NTNU-ledelsen varslet at midlertidighet blir et tema.

De som stiller til styrevalget for de midlertidig vitenskapelig ansatte må ha et tilsettingsforhold ved NTNU som dekker valgperioden. De må også stå i manntallet og sjekke at de gør det ved å klikke seg inn på valgweb. Valgkomitéen har sendt ut e-post om styrevalget til alle de 2389 midlertidig ansatte som står i manntallet.  Forslag på kandidater må fremmes av minst tre ansatte fra samme velgergruppe. På NTNUs nettside «Styrevalg» på Innsida finnes det mer informasjon om det praktiske rundt å stille.

Nina Helen Aas Røkkum er utdannet sosiolog. Hun er ansatt som stipendiat ved Institutt for sosialt arbeid. Hun forteller at det ikke er bare selve sakene man lærer mye om som styrerepresentant, selv har hun lært mye om seg selv og hvordan man skal forhold seg til ulike personer og problemstillinger. Alt dette gjør at hun har bestemt seg for å stille til gjenvalg:

- Som person er jeg sånn at jeg stuper ut i det ukjente og prøver å navigere og lære på veien, sier hun.

LES OGSÅ: Ansatte fortalte om lufting og frykt for å miste jobben

LES OGSÅ: Stipendiater sliter med å kombinere familieliv og doktorgrad

null
Relaterte artikler

- Jeg kjenner mange som er luftet ved NTNU

- Vi er knallharde på vårt fakultet. Lufting skal ikke forekomme, sa HR-sjef Albert Verhagen ved NTNU da midlertidighet i akademia ble diskutert på Litteraturhuset tirsdag kveld.

- Vi aksepterer ikke «lufting» av ansatte

Under møtet om midlertidighet i akademia på Litteraturhuset 7. november, ble det ytret påstander om midlertidige ansettelser som vi ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) og Institutt for lærerutdanning (ILU) ikke kjenner oss igjen i.

Midlertidighet i akademia: Som man teller, får man svar?

Hvis vi skal diskutere midlertidighet, må vi i hvert fall bruke de samme tallene slik at det blir mulig å holde en viss presisjon i debatten.

Midlertidighet er et strukturelt problem

«Lufting» er et symptom på mer dyptgående problemer ved universitetets personalpolitikk, skriver fire NTL-medlemmer i dette innlegget.

Stipend er et godt likestillingstiltak

Men hvor blir det av stipendet? spør Guro Busterud.

Fakultetene har ansvar for å tildele gjenoppstartstipender

«Rektor mener det skal være mulig å kombinere karriere og familieliv», skriver prorektor Toril A. Nagelhus Hernes i dette innlegget, hvor hun svarer på Guro Busteruds spørsmål omkring innføring av gjenoppstartstipend.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Kallelse – ikke gjør det

Kallelse for å bedre kjønnsbalanse, er en dårlig løsning på et vanskelig problem, skriver gjesteskribent Helge Holden.

- At fagfolk styrer seg selv, er en fane vi må holde høyt

Den norske modellen passer som hånd i hanske med den akademiske kulturen, sa Emil A. Røyrvik da han innledet om kvalitetskultur og god ledelse for NTNUs ledere.

Styringsideologi et hinder for kvalitet i utdanningen

Styringsideologien som samles i begrepet New Public Management fungerer som en barriere mot utdanningskvalitet.

Ledersamling på Oppdal:

Diskuterte indikatorer som middel for å bli bærekraftig

Oppdal: Er bærekraftsindikator det som skal gjøre susen for at NTNU skal ta ned klimaavtrykket? Eller blir det nok et kulepunkt å hake av?