Portrettene av alle rektorene før 1996 er plassert på lager

- Historieløst, trist og litt flaut, sier Margrethe C. Stang om at NTNU har valgt å stue bort portrettene av 32 rektorer.
Slik så veggen i styrerommet ut før: Bilder av rektorer fra 1910 og framover. Nå er det bare fire rektorportrett igjen. (Arkivfoto)
(Foto: Kenneth Stoltz)

Slik så veggen i styrerommet ut før: Bilder av rektorer fra 1910 og framover. Nå er det bare fire rektorportrett igjen. (Arkivfoto) Foto: Kenneth Stoltz

Bare bilder av rektorene fra NTNUs nyere historie skal nå henge i styrerommet i Hovedbygningen på Gløshaugen. Portrettene av alle som har vært rektorer før 1996, er tatt ned og lagret på Dora.

Sju rektorportretter hang i styrerommet da UA tok bilde av veggen torsdag. I løpet av dagen ble de tre lengst til venstre også fjernet. Nå er det bilder av rektorene fra 1996 som blir prioritert. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Sju rektorportretter hang i styrerommet da UA tok bilde av veggen torsdag. I løpet av dagen ble de tre lengst til venstre også fjernet. Nå er det bilder av rektorene fra 1996 som blir prioritert. Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

- Vender ryggen til NTH-arven

- Etter fusjonen har vi fått reaksjoner på at folk synes det er merkelig at rektorer fra de tre høyskolene ikke henger på veggen. Vi har ikke plass lenger. Nå starter vi med blanke ark, vi har fusjonert, det er et nytt universitet, og vi legger vekt på å vise fram dem som har vært rektorer de siste årene, sier fungerende kommunikasjonssjef Jan Erik Kaaarø.

- Dette er veldig synd, utbryter førsteamanuensis Margrethe C. Stang da hun får høre at alle rektorbilder før 1996 er tatt ned og lagret på Dora.

Hun har lenge bekymret seg for hvordan NTNUs kunst blir ivaretatt.

- Det eneste som er verre enn dette, er å kaste dem. Det ville vært en forbrytelse. Men å parkere en del av universitetets historie på denne måten, tror jeg ingen på NTNU er tjent med, heller ikke Gjøvik og Ålesund. NTH er en superviktig del av NTNUs historie. At rektor velger å vende ryggen til denne arven, er historieløst, trist og litt flaut, sier hun til Universitetsavisa.

Bare fire rektorportrett igjen

På en vegg i styrerommet i Hovedbygningen har det lenge hengt portretter av rektorene fra NTH, AVH, UiT og NTNU. På rad etter etter rad hang bildene bortover veggen, helt tilbake til NTHs oppstart i 1910. Én kvinne ble uunngåelig et blikkfang blant alle de mannlige rektorene. Eva Sivertsen var rektor ved Norges lærerhøgskole i Trondheim i perioden 1975-1981.

Da UA stakk innom styrerommet torsdag, var det bare bilder av sju rektorer som hang igjen på styrerommet. I løpet av dagen forsvant også de tre som var før NTNUs oppstart, slik at det nå er bare bilder av de fire ferskeste rektorene som henger der: Karsten Jakobsen, Emil Spjøtvoll, Eivind Hiis Hauge og Torbjørn Digernes. I tillegg har tre nye portretter fått plass på veggen: De tidligere styrelederne Marit Arnstad, Morten Loktu og Per Kristian Foss.

Tydelige avmerkinger gjør det lett å se hvor de resterende rektorbildene hang, spikerhullene for hvert enkelt bilde likeså.

Vurderte å makulere dem

Jan Erik Kaarø er fungerende kommunikasjonssjef.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Jan Erik Kaarø er fungerende kommunikasjonssjef. Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

I midten av desember fikk Universitetsbiblioteket og Vitenskapsmuseet en henvendelse fra Jan Erik Kaarø om oppbevaring av de gamle bildene. Der fortalte han at etter avtale med rektor så blir de 32 portrettene plukket ned, og at det nå er bilder av rektorer og styreledere fra 1996 som skal henge på styrerommet.

«I kjølvannet av denne endringen lurer rektor på om det finnes et rom eller vegg et annet sted på NTNU, for eksempel hos Universitetsbiblioteket eller Vitenskapsmuseet, hvor det kan passe å vise fram de gamle portrettene? Bildene er jo et uttrykk for historien tilbake til 1910 som det moderne NTNU hviler på. Har dere lokaler som kan egne seg til å vise fram et slikt galleri?

Hvis ikke så vil bildene sannsynligvis bli skannet og kjørt på fjernlager, eller ev. makulert», skrev han i e-posten.

Ifølge biblioteksjef Rune Brandshaug hadde ikke Universitetsbiblioteket veggplass til disse bildene. Han var imidlertid opptatt av at de ikke må makuleres og svarte at de skal greie å lagre dem på en forsvarlig måte.

- Jeg vil understreke at de bildene som nå er tatt ned, ikke er et uttrykk for at rektorene gjorde en dårlig jobb. Vi gjorde dette fordi det er mangel på plass. Jeg synes absolutt de fortjener å bli vist fram, men da trenger vi et sted å henge dem opp, sier Jan Erik Kaarø til UA.

Han forteller videre at alle bildene er scannet og lagret digitalt og ligger på serveren til kommunikasjonsavdelingen. På spørsmål om de er søkbare, er svaret at det er de ikke foreløpig.

- Men vi kan godt vurdere å legge dem ut på Flickr, men så langt har jeg ikke tenkt. I framtida vil det være etterspørsel etter bildene av folk som skriver universitetshistorie, og da har vi altså bildene tilgjengelig, forsikrer han.

- Noen vil antakelig oppfatte lagringa av disse rektorportrettene som en nedvurdering av perioden før 1996?

- Nei, det er det ikke. Men jeg synes at hvis man først skal gjøre en endring, så er tida inne nå. Vi er et nytt universitet med en helt ny organisering, derfor var det grunnlag for å redesigne styrerommet til NTNU, sier Kaarø.

- Kan de bli hengt opp på nytt hvis noen av våre lesere har gode idéer til hvor de kan henge?

- Da vil jeg gjerne høre fra dem. Bildene fortjener oppmerksomhet, men det bør være et høvelig sted og ikke et bøttekott for å si det sånn.  

- Symbolverdien gjør meg betenkt

Margrethe C. Stang er førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Margrethe C. Stang er førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap. Foto: Solveig Mikkelsen

 

Margrethe C. Stang peker hun på at de aller fleste universitet i verden er stolte over å ha en lang historie. NTNU bør også være stolt av sin historie de siste 100 år, mener hun.

- Jeg kan forstå at det er plassmangel, men at vi starter fra 1996 og framover, da anerkjenner vi ikke historien vår. Symbolverdien i dette gjør meg betenkt. Det er på høy tid at NTNU får en kunstforvalter som tar seg av kunst og arkitektur. Universitetet i Oslo har en slik og ved Universitetet i Bergen har de nettopp gitt ut ei fin bok om kunst og arkitektur. NTNU ligger milevis bak dem i forståelsen av å forvalte dette området, slår hun fast.

Selv har hun ett forslag til hvor bildene kan bli hengt opp:

- Det må da finnes ledige vegger? Jeg foreslår Stripa. Mye av bildene er knyttet til Gløshaugen og NTHs historie, så de ville passe fint der. Det finnes sikkert mange andre ledige plasser også, sier hun.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.