Ytring:

Et nybygg til 100 millioner på feil campus 

Campus Gløshaugen skal bygges og utvides i retning vest og nord. Men før dette kommer i gang, vil rektor Bovim gjennomføre en pinlig tankefeil. En slags feil som er kjent som «sunk cost fallacy». Dette kan stå som en lærebokeksempel i Trondheim i mange år.
NTNU har bestemt at det skal opprettes et Senter for geovitenskap og petroleum med tilhold på Lerkendal og Valgrinda. Her argumenterer han mot dette overfor NTNU-rektor Gunnar Bovim. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

NTNU har bestemt at det skal opprettes et Senter for geovitenskap og petroleum med tilhold på Lerkendal og Valgrinda. Her argumenterer han mot dette overfor NTNU-rektor Gunnar Bovim. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Tidlig i samlokaliseringsprosessen tenkte ledelsen at det var kostnadseffektivt å flytte Institutt for geologi og bergteknikk til Valgrinda, sør for Gløshaugen. Petroleum er et geologisk ressurs, og Institutt for petroleumsteknologi leier lokaler i Valgrinda fra Sintef. Sintef kunne oppføre en ny laboratoriebygning til geologi og bergteknikk der. Hvis Gløshaugen utvides i sørlig retning, vil campus Valgrinda virke nærmere campus Gløshaugen. 

Men etter hvert kom ny forståelse. Det ble klart at Valgrinda er for langt vekk for effektiv utdanning. NTNU skal kun utvide Gløshaugen campus nærmere, mot vest og nord. Valgrinda kommer alltid til å ligge utenfor et hvert Gløshaugen-campuskart. Sintef nektet å bygge og leie ut enda et bygg for NTNU. NTNU vil selv måtte betale for nybygg på Valgrinda.

NTNU ledelsen har investert både prestisje og penger i planlegging på Valgrinda. De vil ikke snu. Her kan du lese NTNUs notat (http://folk.ntnu.no/krill/valgrinda27feb2018.pdf) om nybyggeplanene og den foreløpige kostnadsprognosen. Bygget skal etter planen koste cirka 100 millioner kroner og byggestart blir om noen få måneder. Laboratoriet på Gløshaugen, som er skreddersydd for bergteknikk, skal ombygges, og den kostnaden nevnes ikke. 

Dette er en trist sak for NTNU. Hvis ikke styret eller KD stopper ledelsen, vil tabben fullføres. Studentene blir ikke fornøyd der, og tabben vil måtte rettes opp etterpå. Om 10 år, når samlokalisering går mot slutten, vil nybygget i Valgrinda kunne selges, som Dragvolls bygninger selges, for at utdanninger i teknologi og naturvitenskap blir samlokalisert.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.