Matematiker Kari Hag blir ridder av St. Olavs orden

Professor emerita i matematikk ved NTNU, Kari Hag, utnevnes til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for undervisning, likestilling og formidling.

Lang karriere. Siden 2001 har Kari Hag vært professor ved NTNU, med spesielt ansvar for lærerutdanning. Denne stillingen hadde hun til hun gikk av for aldersgrensen og ble professor emerita i 2011. Utnevnelsen til ridder av St. Olavs orden skjer  mandag 23. april i Elektrobygget på Gløshaugen.
Publisert Sist oppdatert

(Saken er oppdatert)

- Jeg kan jo ikke være annet enn glad for dette. Jeg ble ganske utslått med det samme jeg fikk vite det. Men jeg må jo også si at utnevnelsen nok kommer fordi jeg har noen veldig skriveføre venner som har gjort en veldig god henvendelse, sier Kari Hag til UA.

Matematikeren er ekspert på geometrisk funksjonsteori, og var den første kvinnen med doktorgrad i matematikk som ble ansatt ved daværende Norges Tekniske Høgskole. 77-åringen er fortsatt aktiv ved Institutt for matematiske fag, der hun er engasjert i øvingsopplegget for matematikkstudentene.

Fikk pris for fremragende pedagogisk virke

I år 1989 fikk Hag Sintefs pris for fremragende pedagogisk virke. Bakgrunnen var blant annet hennes store engasjement rundt utforming og forbedring av øvingsopplegget ved instituttet.

I en melding fra Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk heter det at Kari Hag i hele sin karriere har vært engasjert i store undervisningsoppgaver, likestillingsarbeid og administrasjon - ved siden av å holde sin forskning i matematisk analyse ved like. I over 40 år har hun markert seg på alle disse områdene.

Hun har også engasjert seg sterkt i lektorutdanningen og hun er tildelt både Formidlingsprisen ved tidligere Fakultet for fysikk, informatikk og matematikk (2000) og NTNUs likestillingspris (2000). I begrunnelse for sistnevnte het det blant annet at «Kari Hags engasjement har betydning i norsk, nordisk og europeisk sammenheng. Hennes internasjonale engasjement for jenter og matematikk går frem av flere publikasjoner».

Kjærlighet til fag og studenter

Kari Hag ble født på Eidsvoll, og utdannet seg ved Norges lærerhøgskole i Trondheim og senere Universitetet i Oslo.

I 1972 disputerte hun for doktorgrad ved University of Michigan med avhandlingen Quasiconformal boundary correspondance and extremal mappings. Også Kari Hags ektemann Per disputerte ved samme universitet, i samme fag, samme år. De to møttes i 1962, den gang den nå forlengst revne campus på Rosenborg var to år.

Da UA intervjuet de to i forbindelse med Per Hags 80-årsdag i 2013, spurte vi om hva som drev dem videre, mer enn 40 år etter at de disputerte, svarte Kari Hag kontant:

- Kjærlighet til faget, og til studentene.

LES MER: Per og Kari-formelen

LES OGSÅ: Kari Hag mener de som strøk bør få en sjanse til

Sysler med uløst matteproblem

Fra 2001 har hun vært professor ved NTNU, med spesielt ansvar for lærerutdanning. Denne stillingen hadde hun til hun gikk av for aldersgrensen, og ble professor emerita i 2011. Både Kari og ektemannen deltar på mattehjelpen, et åpent tilbud på grunnundervisningen i realfag.

- Jeg liker kommunikasjonen med studentene, og det er så fint når jeg kan forklare noe så de forstår. Det betyr mye å lykkes i faget og nå fram til studentene, sier hun.

Om de fortsetter til høsten, er det opp til andre å avgjøre. Kari holder det hele åpent.

- Jeg har fortsatt noen uløste problemer i matematikken som jeg har grublet en del på. Jeg har tenkt på at jeg kanskje skulle tatt opp dette igjen. Men altså, det er også veldig fristende å være en del av miljøet på instituttet.

Passer best til å være ridder

Hag sier at når denne utmerkelsen først kommer, så er hun veldig glad for å bli utnevnt til ridder og ikke kommandør.

- Det passer nok meg bedre å være ridder, sier hun.Hun forteller at hun fikk vite om utnevnelsen tidligere i vinter, og at hennes første tanke da var at hun så gjerne ville hatt tildelingen den 8.mars, på kvinnedagen. Tett program på fakultet og institutt førte til at det ikke lot seg gjøre da.

- Når det er sagt så er 23. april min fars fødselsdag så det var ikke så dumt det heller, sier hun, og legger til at det også er St. Georgsdagen.

Et av sagnene om St. Georg forteller at han kjempet mot en ildsprutende drage for å redde livet til en vakker prinsesse.

- En av gjestene som kommer denne dagen, bemerket til meg at jeg har vel også nedkjempet mine drager. Så det passet jo også fint. Det har jo vært noen utfordringer underveis også, sier professoren.

Deler ut verbale blomster

Den snart nyslåtte ridderen av St. Olavs orden vil også gjerne dele ut noen verbale blomster. Den ene er til professor emeritus Magnus Landstad som har tatt initiativet til månedlige pensjonisttreff for vitenskapelig og administrativt ansatte ved instituttet.

- Da går vi på Mikrobryggeriet, Tulla Fisher eller andre steder. Det fungerer så bra og er noe mange av oss ser veldig fram til.

Hun trekker også fram Hein Johnson, primus motor i Gløshaugen Akademiske Klubb, som møtes hver onsdag formiddag i det lille huset som heter Gløshaugen Østre.

LES MER: Dyrker de små grå 

- Da står kaffen klar og vi hører på interessante foredrag og har diskusjon. Dette er også både interessant og hyggelig, sier hun.

Utnevnelsen av Kari Hag til ridder av St. Olavs orden skjer mandag 23. april i Elektrobygget EL5 på Gløshaugen.