Krever medvirkning når renhold ved NTNU igjen skal ut på anbud

NTL er ikke fornøyd med at NTNU velger nytt anbud i stedet for virksomhetsoverdragelse for renholdet ved campus Ålesund.

Først ble renholderne ved campus Ålesund leid inn fra et eksternt selskap, så ble det bestemt at de skulle ansettes av NTNU. Men etter krav om at renholderne som frem til nå har holdt campus Ålesund rent skulle få fortrinnsrett snudde NTNU igjen og lyser ut anbudet på nytt.
Publisert Sist oppdatert

- Vi krever fortrinnsrett for de ansatte her, og mener det er snakk om en virksomhetsoverdragelse. NTNU er uenige, og har bestemt seg for å stoppe ansettelsene og heller lyse ut nytt anbud på renholdstjenestene. Dette mener vi er en organisasjonsendring, og vi krever som absolutt minimum at dette er en endring som blir drøftet og forhandlet om, sier Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved NTNU.

Han viser til saksnotatet i forbindelse med et møte i lokalt samarbeidsutvalg (LOSAM) mandag. Der ligger renholdstjenestene i Ålesund som en orienteringssak. Tidligere har NTNU leid inn et eksternt renholdsselskap for å gjøre jobben. Så bestemte de seg for å ansette egne renholdere.

Det var Frifagbevegelse.no som først omtalte saken.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Vaktmestere blir renholdere når campusservice må spare

Ombestemte seg

«I Ålesund har vi to renholdskontrakter som utløp den 30. april. Vi har i løpet av våren 2018 planlagt å overta dette renholdet i egenregi. I forbindelse med dette har vi hatt medvirkningsmøter og vi har lyst ut stillinger» står det i notatet.

Men etter at fagforeningen Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer renholdere i LO, varslet at de vil kreve virksomhetsoverdragelse, altså at de ansatte følger arbeidsstedet de har jobbet på og ikke den juridiske enheten de har vært ansatt i, har NTNU ombestemt seg.

«Vi ønsker ikke å tilsette renholdere i faste stillinger ved NTNU uten at det er foretatt de nødvendige intervjuer/tester som kan klargjøre at de har den nødvendige kompetansen for å jobbe for oss» står det videre i notatet, selv om de seks renholderne frem til nå «har utført renhold på dagens kontrakt på en tilfredsstillende måte».

LES OGSÅ: Universitet får millionerstatning etter vaskeblemme
LES OGSÅ: Du tar vare på kroppen med rett bruk av moppen

- Beklagelig

- Avstanden mellom vårt ståsted og arbeidsgiverens ståsted er lang. Vi mener de tar over tjenesten, og da er det virksomhetsoverdragelse. Det er beklagelig at NTNU heller velger å gjøre om avgjørelsen eller utsette den.

Om det ikke blir enighet i møtet mandag vil fagforeningen løfte saken opp til det sentrale samarbeidsutvalget (SESAM) sitt møte fredag.

- Så får vi vurdere hva neste skritt eventuelt blir etter fredagen, sier Søpstad.

LES OGSÅ: Hun har Norges eneste doktorgrad med hovedvekt på renhold

Forholder seg til loven

NTNU mener avgjørelsen om å ikke gjennomføre virksomhetsoverdragelse er i tråd med statsansattloven.

- Den er klinkende klar på at faste stillinger skal utlyses offentlig, og at den mest kvalifiserte søkeren skal ansettes, og at det skal legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet. Skal vi ansette vil vi derfor ha potensielle ansatte gjennom intervju og tester, sier Jørn-Wiggo Bergquist, driftssjef ved avdeling for campusservice ved NTNU.

Han forteller at kravet om virksomhetsoverdragelse i praksis betød at forutsetningene for å ha egne ansatte renholdere ved campus Ålesund ble endret. Derfor mener han dette er en orienteringssak.

- Så får det heller bli en drøftingssak hva vi gjøre videre, men den videre fremgangsmåten er noe hovedtillitsvalgt og organisasjonsdirektøren må bli enige om, sier Bergquist og legger til at også han synes det er synd at det ikke ble en løsning med renholdere ansatt av NTNU.

- Det er synd at vi ikke får til dette, og det er et problem at det skal være så vanskelig å gjennomføre. En stor statlig virksomhet som NTNU har en plikt til å skape sikre arbeidsplasser, men vi har også en plikt til å ansette de beste, sier han.

Et nytt anbud på renhold vil følge standard norm og vare i to år, med opsjon på forlengelse i minimum ett, maksimum to år.