Renholdssaken skal behandles sentralt

Mandagens møte i lokalt samarbeidsutvalg konkluderte med at renholdssaken i Ålesund må behandles i sentralt samarbeidsutvalg.
Saken om renholdet ved campus Ålesund er for omfattende til behandling i lokalt samarbeidsutvalg. Løftes opp til sentralt nivå. Illustrasjonsfoto. 
        
            (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Saken om renholdet ved campus Ålesund er for omfattende til behandling i lokalt samarbeidsutvalg. Løftes opp til sentralt nivå. Illustrasjonsfoto.  Foto: Sølvi W. Normannsen

- Saken ble fremlagt under møte i lokalt samarbeidsutvalg (Losam) mandag, og vi ble enige om at dette er en sak med såpass mange komplikasjoner at den må behandles i sentralt samarbeidsutvalg (Sesam), sier Jens Petter Nygård, seniorrådgiver ved rektors stab og arbeidsgivers representant i møtet.

Tove Strømman, lokal NTL-tilltsvalgt, skriver i en sms at saken mest sannsynlig vil bli behandlet i Sesam-møtet førstkommende fredag.

Det var etter at NTNUs anbudskontrakt med renholdsselskapet i Ålesund gikk ut at saken startet. NTNU ønsket å bruke egne ansatte til å drive renholdet i stedet for å legge ut tjenesten på anbud igjen.

Dette var en løsning alle parter i utgangspunktet var fornøyde med, men så kom kravet fra fagforeningen om at det skulle skje en virksomhetsoverdragelse, altså at renholderne skulle følge arbeidsstedet de jobbet på og ikke den juridiske enheten de er ansatt av.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Vaktmestere blir renholdere når campusservice må spare

Krever fortrinnsrett

- Vi krever fortrinnsrett for de ansatte her, og mener det er snakk om en virksomhetsoverdragelse. NTNU er uenige, og har bestemt seg for å stoppe ansettelsene og heller lyse ut nytt anbud på renholdstjenestene. Dette mener vi er en organisasjonsendring, og vi krever som absolutt minimum at dette er en endring som blir drøftet og forhandlet om, sa Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved NTNU mandag.

For NTNU ønsket ingen virksomhetsoverdragelse, og argumenterte med at de selv vil bestemme hvem de skal ansette. Ettersom fagforeningen krevde fortrinnsrett for sine ansatte valgte NTNU å trekke utlysningene og heller legge ut renholdet på anbud igjen.

Dette mener NTL er en organisasjonsendring, og at den derfor må drøftes og forhandles, ikke bare orienteres om slik planen var for Losam-møtet. Derfor varslet NTL allerede før møtet mandag at de ville løfte saken opp til Sesam-nivå om det ikke ble noen enighet i Losam.

LES OGSÅ: Universitet får millionerstatning etter vaskeblemme
LES OGSÅ: Du tar vare på kroppen med rett bruk av moppen

Viser til loven

NTNU på sin side mener dette er en orienteringssak ettersom kravet om virksomhetsoverdragelse i praksis betød at forutsetningen for å ha egne renholdere ble endret. De benekter også at det her er snakk om en virksomhetsoverdragelse og viser til statsansatteloven.

- Den er klinkende klar på at faste stillinger skal utlyses offentlig, at den mest kvalifiserte søkeren skal ansettes, og at det skal legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet. Skal vi ansette vil vi derfor ha potensielle ansatte gjennom intervju og tester, sa Jørn-Wiggo Bergquist, driftssjef ved avdeling for campusservice ved NTNU mandag.

- Så får det heller bli en drøftingssak hva vi gjør videre, men den videre fremgangsmåten er noe hovedtillitsvalgt og organisasjonsdirektøren må bli enige om.

LES OGSÅ: Hun har Norges eneste doktorgrad med hovedvekt på renhold

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norge i front med åpen publisering hos Elsevier

Etter nye forhandlingsrunder har norske forskningsinstitusjoner signert en ny og unik avtale med forlaget Elsevier som gir tilnærmet full åpen tilgang til forskningsartikler innenfor en bærekraftig økonomi.

Inngår ny avtale med Elsevier

Det blir nå mulig for norske forskere å publisere åpent i de aller fleste av forlagets tidsskrifter. Det var Elsevier som tok initiativet til nye forhandlinger, ifølge prorektor Bjarne Foss.

NTNU i tenkeboksen:

Ledere kan bli straffet økonomisk hvis midlertidigheten ikke går ned

NTNU vurderer om det skal svi på pungen for dekaner og instituttledere som ikke lykkes med å redusere antallet midlertidig ansatte.

Vil ha slutt på at lærerstudenter studerer minst

Framtidens lærere er blant dem som bruker minst tid på studiene.