Renholdssaken skal behandles sentralt

Mandagens møte i lokalt samarbeidsutvalg konkluderte med at renholdssaken i Ålesund må behandles i sentralt samarbeidsutvalg.
Saken om renholdet ved campus Ålesund er for omfattende til behandling i lokalt samarbeidsutvalg. Løftes opp til sentralt nivå. Illustrasjonsfoto.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Saken om renholdet ved campus Ålesund er for omfattende til behandling i lokalt samarbeidsutvalg. Løftes opp til sentralt nivå. Illustrasjonsfoto. Foto: Sølvi W. Normannsen

- Saken ble fremlagt under møte i lokalt samarbeidsutvalg (Losam) mandag, og vi ble enige om at dette er en sak med såpass mange komplikasjoner at den må behandles i sentralt samarbeidsutvalg (Sesam), sier Jens Petter Nygård, seniorrådgiver ved rektors stab og arbeidsgivers representant i møtet.

Tove Strømman, lokal NTL-tilltsvalgt, skriver i en sms at saken mest sannsynlig vil bli behandlet i Sesam-møtet førstkommende fredag.

Det var etter at NTNUs anbudskontrakt med renholdsselskapet i Ålesund gikk ut at saken startet. NTNU ønsket å bruke egne ansatte til å drive renholdet i stedet for å legge ut tjenesten på anbud igjen.

Dette var en løsning alle parter i utgangspunktet var fornøyde med, men så kom kravet fra fagforeningen om at det skulle skje en virksomhetsoverdragelse, altså at renholderne skulle følge arbeidsstedet de jobbet på og ikke den juridiske enheten de er ansatt av.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Vaktmestere blir renholdere når campusservice må spare

Krever fortrinnsrett

- Vi krever fortrinnsrett for de ansatte her, og mener det er snakk om en virksomhetsoverdragelse. NTNU er uenige, og har bestemt seg for å stoppe ansettelsene og heller lyse ut nytt anbud på renholdstjenestene. Dette mener vi er en organisasjonsendring, og vi krever som absolutt minimum at dette er en endring som blir drøftet og forhandlet om, sa Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved NTNU mandag.

For NTNU ønsket ingen virksomhetsoverdragelse, og argumenterte med at de selv vil bestemme hvem de skal ansette. Ettersom fagforeningen krevde fortrinnsrett for sine ansatte valgte NTNU å trekke utlysningene og heller legge ut renholdet på anbud igjen.

Dette mener NTL er en organisasjonsendring, og at den derfor må drøftes og forhandles, ikke bare orienteres om slik planen var for Losam-møtet. Derfor varslet NTL allerede før møtet mandag at de ville løfte saken opp til Sesam-nivå om det ikke ble noen enighet i Losam.

LES OGSÅ: Universitet får millionerstatning etter vaskeblemme
LES OGSÅ: Du tar vare på kroppen med rett bruk av moppen

Viser til loven

NTNU på sin side mener dette er en orienteringssak ettersom kravet om virksomhetsoverdragelse i praksis betød at forutsetningen for å ha egne renholdere ble endret. De benekter også at det her er snakk om en virksomhetsoverdragelse og viser til statsansatteloven.

- Den er klinkende klar på at faste stillinger skal utlyses offentlig, at den mest kvalifiserte søkeren skal ansettes, og at det skal legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet. Skal vi ansette vil vi derfor ha potensielle ansatte gjennom intervju og tester, sa Jørn-Wiggo Bergquist, driftssjef ved avdeling for campusservice ved NTNU mandag.

- Så får det heller bli en drøftingssak hva vi gjør videre, men den videre fremgangsmåten er noe hovedtillitsvalgt og organisasjonsdirektøren må bli enige om.

LES OGSÅ: Hun har Norges eneste doktorgrad med hovedvekt på renhold

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.

Slik svarer Forskerforbundet Nils Rune Langeland

Flere har etterlyst Forskerforbundets begrunnelse for ikke å støtte den sparkede professoren Nils Rune Langelands søksmål mot staten. Nå deler han den selv.