Styremøte ved NTNU:

- Det hjelper ikke med medvirkning om en ikke har medbestemmelse

Aksel Tjora mener prosesskåthet og manglende medbestemmelse er grunnen til den manglende tilliten NTNUs ansatte har til rektoratet.
Sosiologiprofessor og styrerepresentant Aksel Tjora mener NTNU fokuserer for mye på medvirkningsprosesser,men overser medbestemmelsen.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Sosiologiprofessor og styrerepresentant Aksel Tjora mener NTNU fokuserer for mye på medvirkningsprosesser,men overser medbestemmelsen. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Tillit er ikke noe en kan snakke seg til. Tillit er noe en får når de ansatte føler at bedriften går i rett retning, sa sosiologiprofessor og styrerepresentant Aksel Tjora under styremøtet torsdag.

Da hadde prorektorene Bjarne Foss og Anne Borg nettopp orientert styret om resultatene fra Nifu-undersøkelsen, som blant annet viste manglende tillit til at rektoratet fører organisasjonen i riktig retning.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Peker på kommunikasjon

- Vi tar dette alvorlig. For å bedre tilliten vil vi i rektoratet i høst reise rundt til alle instituttene for å forklare dem at gitt de forutsetningene vi har så jobber vi i rett retning, sa Foss.

Han mente mye av årsaken til den manglende tilliten til rektoratet bunnet ut i avgjørelser om campus og fusjon, avgjørelser det var uenighet om.

Bjarne Foss orienterte om NIFU-undersøkelsen under styremøtet torsdag.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Bjarne Foss orienterte om NIFU-undersøkelsen under styremøtet torsdag. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

Foss tror det er disse avgjørelsene som fører til manglende tillit, ikke det arbeidet rektoratet nå gjør basert på de avgjørelsene som er tatt.

- Vi opplever ofte at det er langt fra både rektorat og dekanmøte og til den gjengse forskeren. Det er også derfor vi må reise rundt - for å få kommunisert hva vi faktisk driver med, sa han.

Men det argumentet kjøpte ikke Tjora.

LES OGSÅ: Gunnar Bovim: «Jeg tror jeg ser et annet perspektiv»
LES OGSÅ: Skremt over liten tro på bedret studietilbud

- Ingen reell medbestemmelse

- Det er en del saker det har vært uenighet om slik som fusjon, campus, strukturendringer... Problemet er at NTNU har vært altfor opptatte av prosessen rundt disse. Medvirkning og prosesser, men ingen reell medbestemmelse, sa han.

Han mener det i alt for stor grad tas avgjørelser som går imot de ansattes ønsker, selv om de ansatte har fått muligheten til å si sin mening. Det er dette som ifølge sosiologiprofessoren fører til den manglende tilliten.

- Medvirkningen føles overflødig når ikke medbestemmelsen er reell. Det som må gjøres her er å sørge for at de ansatte opplever å ha større spillerom.

- Alle skal være utbyttbare

Tjora fikk også støtte fra Kristin Melum Eide.

- At professorer og ansatte får mindre medbestemmelse er det ingen tvil om, og her leder NTNU an. Professorer som har vært vant til å være autoriteter på sine fagfelt føler nå at utviklingen går i retning av at alle skal være utbyttbare, sa hun.

Kristin Melum Eide mener utviklingen går mot at alle skal være utbyttbare.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Kristin Melum Eide mener utviklingen går mot at alle skal være utbyttbare. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

- Det handler om muligheten til å påvirke sin egen arbeidstid. Det er der det ligger, og det ser vi i flere undersøkelser. Vi bør bruke ressursene våre på å finne ut hvordan vi kan gi de ansatte mer reell innflytelse, ikke reise rundt og snakke med dem, sa representant Tim Torvatn og la til:

- Selv om det er fint å snakke med folk også...

- Bruk ressursene på å gi medbestemmelse, ikke på å snakke med folk, mente Tim Torvatn.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

- Bruk ressursene på å gi medbestemmelse, ikke på å snakke med folk, mente Tim Torvatn. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

LES OGSÅ: Sviende oppgjør med ledelsens toppstyring
LES OGSÅ: Styremedlem mener NTNU bommer på hvorfor ansatte er misfornøyde

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.

Slik svarer Forskerforbundet Nils Rune Langeland

Flere har etterlyst Forskerforbundets begrunnelse for ikke å støtte den sparkede professoren Nils Rune Langelands søksmål mot staten. Nå deler han den selv.