NTNU tar pause fra administrative kutt

Selv om regjeringens forslag til statsbudsjett legger opp til fortsatt avbyråkratisering og pålegger kutt på 0,5 prosent, vil ikke NTNU kutte i administrative stillinger i 2019.

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby sier at NTNU skal bruke 2019 på å planlegge hvordan videre kutt skal håndteres.
Publisert Sist oppdatert

- Vi har tatt nødvendige kutt i administrasjonen under fusjonsprosessen, og dette har vi klart uten å gå til oppsigelser. Nå ser vi imidlertid at vi på enkelte områder har for liten kapasitet etter innsparingene, og derfor blir det ikke nedskjæringer neste år, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby i en melding på NTNUs intranett.

For å finansiere pausen i kuttene planlegger NTNUs ledelse å benytte seg av ubrukte midler.

- Vi vurderer i stedet for kutt å fjerne enkelte flaskehalser, og vil bruke 2019 til å planlegge hvordan vi skal håndtere avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen på sikt, for vi slipper ikke unna kravet om effektivisering.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: NTNU har kuttet helt til smertegrensen

Ubrukte midler fra 2018

Blant flaskehalsene som skal fjernes er områder som innkjøp, rådgivning knyttet til EU-aktivitet, studieadministrasjon og rekruttering. Midlene som skal brukes er overskuddet fra 2018-budsjettet. NTNU ser allerede nå at de ikke kommer til å gjennomføre all aktivitet som var planlagt i årets budsjett.

Avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen har siden 2015 kuttet driftsbudsjettene til statlige virksomheter med 0,7 prosent. NTNUs del av disse kuttene kommer til syne gjennom rundt 100 stillinger i fellesadministrasjonen og på fakultetene som forsvant etter fusjonen og omorganiseringen i 2016.

I denne ytringen sier rektor Gunnar Bovim at NTNU må tilføre ressurser etter kuttene.

Robotene tar over

Munkeby viser til effektiviseringstiltak som digitalisering, robotisering og standardisering av gjennomgående prosesser som tiltak NTNU er i gang med for å avlaste de ansatte som er igjen.

- Vi har allerede tatt i bruk roboter til å håndtere reiseregninger og sensurklager. Målet er å utvikle fremtidsrettede og effektive administrative tjenester til det beste for vår kjernevirksomhet, sier hun.

Organisasjonsdirektøren påpeker dog at dette ikke betyr at administrasjonen er fredet.

- Vi trenger en tenkepause i 2019 for å se hvordan vi skal rigge oss videre, men det betyr ikke at administrasjonen blir fredet permanent. De politiske signalene tyder på at reformen kommer til å fortsette i mange år fremover.