Nord universitet:

Fagforeninger går i strupen på styreleder Vigdis Moe Skarstein

Styreleder Vigdis Moe Skarstein får krass kritikk for å ha «overkjørt styremedlemmene» ved Nord universitet.
Vigdis Moe Skarstein (i midten) er styreleder ved Nord universitet. Nå har hun fått fagforeningene på nakken.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Vigdis Moe Skarstein (i midten) er styreleder ved Nord universitet. Nå har hun fått fagforeningene på nakken. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Samtlige fagforeninger ved universitetet har sendt et brev til Kunnskapsdepartementet, der de beskylder styrelederen for å ha «splittet styret og dermed satt tilliten til egen rolle i spill.»

Det er High North News som gjengir fagforeningenes brev til departementet.

Bakgrunnen for konflikten er et ferskt vedtak om å forlenge funksjonstiden for universitetsstyret i to år. Departementet har pekt på at Nord universitet har behov for kontinuitet og stabilitet.

«Prosessen er høyst kritikkverdig og vedtaket er uforståelig», heter det i det åpne brevet fra fagforeningene, som representerer 80 prosent av de ansatte. Nå ønsker de at vedtaket blir reversert.

Styreleder Vigdis Moe Skarstein får ifølge High North News kritikk for å ha operert på egen hånd overfor departementet:

«Leder for styret ved Nord universitet og eksterne styrerepresentanter har vært i KD og lagt fram en sak som må ha gjort inntrykk. KD har i ettertid gjort vedtak om å forlenge styreperioden med to år. Ingen andre perspektiver fra ledelse eller styret er lagt til grunn.»

Videre skriver fagforeningene at vedtaket er gjort bak styrets rygg. «Det har ikke vært behandlet og har slett ikke skjedd i samarbeid og overensstemmelse med styremedlemmene. Dette vedtaket må gjøres om umiddelbart.»

Ett av styremedlemmene NRK har snakket med, er dypt uenig i forslaget til departementet.

– Jeg oppfatter dette som et rent kupp fra styrelederen. Styret trenger fornyelse, ikke mer av det gamle, sier medlemmet, som ønsker å være anonym.

Styreleder Skarstein bekrefter overfor NRK at hun og fire styrerepresentanter deltok på det aktuelle møtet med departementet, men avviser beskyldningene om en forlengelse av styreperioden.

– Vi ønsket å si fra til vår oppdragsgiver om at vi er bekymret for framtiden ved Nord universitet. Vi ba ikke om noen forlenget tillit, initiativet til det kom fra departementet etter møtet, sier Skarstein.

Skarstein sier til NRK at hele styret og rektor ble informert om møtet i forkant.I etterkant sendte departementet brev til hvert enkelt styremedlem, inkludert rektor og henne selv, der det ble informert om forlengelsen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.

Ny regjeringsplattform:

Vil øke investeringene i universitetene

Dette lover regjeringen å gjøre for å styrke utdanning og forskning.

Hydros konsernsjef:

Hva jeg lærte av Alunorte-krisen

Ting kan plutselig endre seg. En stor institusjon som har gått i dypt engasjement i et land et helt annet sted i verden, kan plutselig få det vanskelig. Bare spør Svein Richard Brandtzæg. Hva kan NTNU lære av Norsk Hydros erfaring fra Brasil?