NTNU TTO:

Flere lisenser og selskap, lavere årsresultat

16 nye teknologilisenser og to selskapsetableringer er resultatet av NTNU Technology Transfer sitt arbeid med kommersialiseringen av idéer fra NTNU-miljøet i 2018.

Fra kontorene på Gløshaugen forvalter NTNU TTO kommersialiseringen av immaterielle verdier som skapes ved NTNU og Helse Midt-Norge.
Publisert

NTNU Technology Transfer AS (NTNU TTO) økte lisensinntektene sine fra snaut 1,8 millioner kroner i 2017 til i overkant av tre millioner kroner i 2018, men manglende aksjesalg og økte driftskostnader førte til en kraftig nedgang i årsresultatet, fra drøyt 2,4 millioner i 2017 til rett i overkant av en halv million i 2018. Det kommer frem av selskapets årsberetning.

- Inntektene våre går litt i sykluser. Enkelte år selger vi godt med aksjer, andre år har vi høyere lisensinntekter. Det ligger i vår natur ettersom det varierer såpass fra prosjekt til prosjekt hvor lang tid det tar fra idéen kommer og til produktet er klart for det kommersielle markedet, sier Stein Eggan, administrerende direktør i NTNU TTO.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

To nye selskap og 16 lisenser

Selskapet har som formål å forvalte kommersialiseringen av immaterielle verdier som skapes ved NTNU og Helse Midt-Norge. Totalt eier universitetet 85 prosent av aksjene i selskapet, Helse Midt-Norge eier de resterende 15.

I 2018 sendte de inn til sammen 46 patentsøknader, etablerte to selskap og genererte 16 teknologilisenser. Det er en økning på alle punkter fra 2017, selv om de ikke er helt oppe på samme antall som i 2015 og 2016.

I tillegg økte de inntektene fra ekstern prosjektfinansiering fra i overkant av 33 millioner i 2017 til drøyt 40 millioner i 2018, uten at det ga store utslag på årsresultatet.

- Målet er ikke å tjene penger

- I denne miljøbevissthetens tid: Er det ikke rart å bruke et fly som symbol på kommersialisering i årsrapporten?

- Det har jeg faktisk ikke tenkt over. Det er ment å illustrere at vi får luft under vingene. At ting tar litt av. Men når du sier det..., svarer Eggan latterfullt.

- Målet vårt er ikke primært å tjene penger. Målet vårt er å få teknologien som kommer fra NTNU ut i markedet. De ekstra inntektene fra ekstern prosjektfinansiering er i all hovedsak utbetalinger fra FORNY-programmet til Norges forskningsråd som går gjennom oss og til NTNU for å betale for innleie av forskere og andre ressurser vi har budsjettert med, fortsetter Eggan.

Sistnevnte utgjør brorparten av de økte driftskostnadene til selskapet. Totalt gikk drøyt 18 millioner kroner til innkjøp av forsknings- og utviklingstjenester i 2018, hvorav nesten 14 millioner til NTNU. Det er totalt en økning på seks millioner fra året før.

Siden oppstarten har selskapet generert 1989 nye idéer, 674 patentsøknader og 294 kommersialiseringer. Sistnevnte er en samlesekk for selskapsetableringer og nye teknologilisenser.