Restaurerer 18 år gammelt kunstverk

På begynnelsen av 2000-tallet ble det montert en glasskule utenfor det da nye Realfagbygget. Nå er kunstneren tilbake i Trondheim for å få installasjonen til å virke slik den skal.

Publisert Sist oppdatert

– Kunstverket har vært ute av drift i mange år, sier kunstner Gunnar H. Gundersen, som også er professor på Produktdesignstudiet og opprinnelig holder til ved Oslomet. 

Brennglass

Verket består av en glasskule fylt med teknisk sprit. Når en slik kule fylles med gjennomsiktig væske, blir det et slags brennglass når sola treffer igjennom. Ved siden av kula er det dermed plassert en metallplate av tinn, som er plassert i brennpunktet. Når sola treffer kula, potensielt et par timer om dagen, sendes det varme til tinnplaten som gir brennmerker og deler av metallet smelter. 

– Noen har sikkert opplevd at det blir brennmerker fra sola om man har en vase i rundaktig form, sier Gundersen. Det er samme funksjon med kunstverket. 

Høyden på installasjonen og platene skal kombinert gjenspeile forandring på solhøyden gjennom året. På sommeren står sola høyere og gir brennmerkene lenger ned på plata. Metallet som smelter faller til bakken.

– Verket tar for seg både spesifikk tid og sted. Det handler også om at sola som natur fremstiller selve objektet. Senere henges de brente metallplatene opp i Realfagsbygget.

Rens av kula og ny sprit

Gjennom mange år har glasskula ligget brakk fordi væsken har rent ut og glasset har vært skittent. Da har ikke verket oppnådd sin funksjon. 

– Vi har skiftet ut spriten som var blitt skitten og uklar, samt renset kula. Det var kjempefint å få gjort det. Vi har også malt, og satt metallplata i riktig posisjon.

Gundersen mener NTNU-ansatte han har hatt kontakt med i forbindelse med restaureringen, har vært veldig imøtekommende og serviceinnstilte. 

– Jeg tror det er viktig generelt at kunst blir fulgt opp. Det må være vedlikehold og service på det som alt annet. Man må ta vare på kunstinstallasjonene for å oppnå funksjonalitet.