Restaurerer 18 år gammelt kunstverk

På begynnelsen av 2000-tallet ble det montert en glasskule utenfor det da nye Realfagbygget. Nå er kunstneren tilbake i Trondheim for å få installasjonen til å virke slik den skal.
Også installasjoner trenger vedlikehold for å fungere slik de skal. Nå er glasskula renset og ny, klar væske er fylt på. (Trykk på bildet for å se flere bilder)  (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Også installasjoner trenger vedlikehold for å fungere slik de skal. Nå er glasskula renset og ny, klar væske er fylt på. (Trykk på bildet for å se flere bilder)  Foto: HELENE MARIUSSEN

Kunstner Gunnar H. Gundersen maler installasjonen med samme maling man bruker til båter.   (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Kunstner Gunnar H. Gundersen maler installasjonen med samme maling man bruker til båter.   Foto: HELENE MARIUSSEN

Det er viktig at kunstinstallasjoner vedlikeholdes, sier Gundersen.   (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Det er viktig at kunstinstallasjoner vedlikeholdes, sier Gundersen.   Foto: HELENE MARIUSSEN

Agnar Gundersen fra Kuve AS hjelper til som sjåfør for personheisen, slik at det var mulig å komme høyt nok.   (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Agnar Gundersen fra Kuve AS hjelper til som sjåfør for personheisen, slik at det var mulig å komme høyt nok.   Foto: HELENE MARIUSSEN

Høstens farger speiler seg godt i kula.  (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Høstens farger speiler seg godt i kula.  Foto: HELENE MARIUSSEN

For å illustrere legger Agnar Gundersen fra Kuve AS et tørt løv hvor lyset treffer. Lyset treffer enda ikke plata, men løvet ble så varmt at det tok fyr.  (Foto: HELENE MARIUSSEN)

For å illustrere legger Agnar Gundersen fra Kuve AS et tørt løv hvor lyset treffer. Lyset treffer enda ikke plata, men løvet ble så varmt at det tok fyr.  Foto: HELENE MARIUSSEN

Rett bak kantina til Realfagbygget er installasjonen plassert. Det skal kuttes noen trær slik at sola kan skinne tydeligere på kunstverket.  (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Rett bak kantina til Realfagbygget er installasjonen plassert. Det skal kuttes noen trær slik at sola kan skinne tydeligere på kunstverket.  Foto: HELENE MARIUSSEN

Kunstner Gunnar H. Gundersen lagde kunstverket utenfor Realfagbygget for nesten 20 år siden.  (Foto: HELENE MARIUSSEN)

Kunstner Gunnar H. Gundersen lagde kunstverket utenfor Realfagbygget for nesten 20 år siden.  Foto: HELENE MARIUSSEN

  (Foto: HELENE MARIUSSEN)

  Foto: HELENE MARIUSSEN

1 / 9

– Kunstverket har vært ute av drift i mange år, sier kunstner Gunnar H. Gundersen, som også er professor på Produktdesignstudiet og opprinnelig holder til ved Oslomet. 

Brennglass

Verket består av en glasskule fylt med teknisk sprit. Når en slik kule fylles med gjennomsiktig væske, blir det et slags brennglass når sola treffer igjennom. Ved siden av kula er det dermed plassert en metallplate av tinn, som er plassert i brennpunktet. Når sola treffer kula, potensielt et par timer om dagen, sendes det varme til tinnplaten som gir brennmerker og deler av metallet smelter. 

– Noen har sikkert opplevd at det blir brennmerker fra sola om man har en vase i rundaktig form, sier Gundersen. Det er samme funksjon med kunstverket. 

Høyden på installasjonen og platene skal kombinert gjenspeile forandring på solhøyden gjennom året. På sommeren står sola høyere og gir brennmerkene lenger ned på plata. Metallet som smelter faller til bakken.

– Verket tar for seg både spesifikk tid og sted. Det handler også om at sola som natur fremstiller selve objektet. Senere henges de brente metallplatene opp i Realfagsbygget.

Rens av kula og ny sprit

Gjennom mange år har glasskula ligget brakk fordi væsken har rent ut og glasset har vært skittent. Da har ikke verket oppnådd sin funksjon. 

– Vi har skiftet ut spriten som var blitt skitten og uklar, samt renset kula. Det var kjempefint å få gjort det. Vi har også malt, og satt metallplata i riktig posisjon.

Gundersen mener NTNU-ansatte han har hatt kontakt med i forbindelse med restaureringen, har vært veldig imøtekommende og serviceinnstilte. 

– Jeg tror det er viktig generelt at kunst blir fulgt opp. Det må være vedlikehold og service på det som alt annet. Man må ta vare på kunstinstallasjonene for å oppnå funksjonalitet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kva med studentanes rettar, Nord universitet?

Studentane ved Campus Nesna blir no utsett for eit tilfeldig og mangelfullt styringssystem som gjer studentane utrygge for både kvalitet og studiesituasjon.

Ytring:

Norsk forskning er åpnet

- Vi er på god vei mot målet om åpen tilgjengelighet for offentlig finansierte vitenskapelige artikler , skriver Anne Kristine Børresen, Vidar Røeggen og Gunnar Sivertsen, arbeidsutvalget i UHR-Publisering.

Lager norsk ordliste for elektrofag

Universitetslektor Herman Ranes vil ha norske ord og begreper i elektrofaget. Nå setter han i gang med å lage ordliste, og Språkrådet er med på laget.