Etablerer nasjonalt kunnskapsprogram

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått i oppdrag fra regjeringen å utarbeide et program for å dekke akutte kunnskapsbehov i forbindelse med koronaviruspandemien.

‒ Vi mangler blant annet kunnskap om hvor stor andel av befolkningen som til enhver tid er smittet eller har gjennomgått infeksjon, sier direktør Camilla Stoltenberg ved FHI.
Publisert Sist oppdatert

Programmet skal sikre pålitelig kunnskap for rådgivning, pasientbehandling og sentrale beslutninger i håndteringen av pandemien i Norge. Dette skal skje gjennom datainnsamling, forskning og oppsummering av eksisterende kunnskap, skriver FHI på sine nettsider.

‒ Vi mangler blant annet kunnskap om hvor stor andel av befolkningen som til enhver tid er smittet eller har gjennomgått infeksjon. Det er ikke klarlagt om de som har gjennomgått sykdommen, utvikler immunitet, og hva som er effekten av hvert av de enkelte smitteverntiltakene, sier direktør Camilla Stoltenberg ved FHI.

Hun mener også det trengs mer kunnskap om hva som er den beste behandlingsformen for covid-19-pasienter, og hva som er effekten av nye kandidater av legemidler og vaksiner.

Det er administrerende direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd som skal lede gruppen. I tillegg skal det etableres en gruppe for oppdragsgivere og brukere.