- Arbeidshverdagen må være trygg når ansatte vender tilbake til campus

Tillitsvalgte sier at at ansatte er positive til at campusene nå åpnes opp ved NTNU.

– Vi får tilbakemeldinger om at ansatte opplever at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut når arbeidsplassen står på kjøkkenbordet eller på loftet, sier nestleder i NTL, Thomas Ferstad.
Publisert Sist oppdatert

– Men vi har oppfordret arbeidsgiver til å vise stor omsorg og forståelse for at ansatte kan oppleve situasjonen ulikt, og ta hensyn til dette når kontorene og landskapene skal tas tilbake, sier Thomas Ferstad i NTL.

Rektor Anne Borg uttalte nylig at målet er at ansatte skal tilbake til jobb igjen til høsten.

Det er de hovedtillitsvalgte ved NTNU i det store og hele glade for. Det er viktig og bra at ansatte kommer tilbake på campus og at hverdagen blir mer og mer normalisert, sier nestleder ved NTL NTNU, Thomas Ferstad.

– Men ansatte må oppleve at arbeidshverdagen er trygg, og det må være tydelig at NTNU følger smittevernrådene fra FHI, sier Ferstad.

Han mener arbeidsgiver må være årvåken over reaksjoner blant ansatte som deler kontor, sitter i landskap, og jobber tett på hverandre, og det må legges til rette for å overholde smittevernreglene. 

Pluss og minus med hjemmekontor

– Hjemmekontor er uten tvil noe mange setter stor pris på og det gjør det enklere å få hverdagene til å gå rundt, sier Ferstad.

Men han ser også at hjemmekontor kan by på problemer.

– Vi får tilbakemeldinger om at ansatte opplever at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut når arbeidsplassen står på kjøkkenbordet eller på loftet. Det er også svært arbeidsintensivt å sitte hjemme når det blir færre forstyrrelser i form av småprat ved kaffetrakteren og henting av papir på printeren, påpeker han.

Det er også ofte lite tid mellom møtene.

– Dette blir man sliten av. Flere har også meldt om problemer med nakke, skuldre og rygg etter å jobbet hjemmefra uten godt tilpassede kontormøbler. Så hjemmekontor har sine utfordringer som jeg tror mange blir glad for å slippe til høsten, sier Ferstad.

Viktig å ivareta kaffepraten

Også Rune Sætre, leder for Tekna/Akademikerne er positivt innstilt.

– Det er klart det er positivt for de ansatte å være tilbake på campus. Både for å holde i gang forsøkene sine på labben, enten de jobber med rotter, avanserte materialer eller intervju-objekter med «hjerne-skanner» på hodet, men også for å ivareta kaffe-praten med kolleger og studenter, sier Sætre.

Noen jobber bedre hjemme

Han påpeker at det er på arbeidsplassen mange gode ideer dukker opp, og det er der det gode arbeidsmiljøet skapes, som igjen gjør at alle yter sitt beste.

– Så er det også noen som har vist de siste månedene at de jobber enda bedre hjemme, uten forstyrrelser i åpne areal, eller avbrutte tankerekker midt i en lang utledning. Og det syns jeg også vi skal kunne legge til rette for, sier Sætre.

Han tilføyer at mange av deres medlemmer uansett har såkalte «frie, uavhengige stillinger».

– De jobbet allerede før korona-krisen på de tidene og stedene som egnet seg best for dem, sier Sætre.

Ønsker rom for skreddersøm

Forskerforbundet er positive til at ansatte får komme tilbake på campus til høsten.

– De aller fleste ønsker seg tilbake. Det vil likevel være et visst behov for individuelle tilpasninger, og vi håper at det er rom for skreddersøm her for å forene det som er best for den enkelte ansatte og for NTNU, sier Lisbeth Aune, hovedtillitsvalgt ved Forskerforbundet NTNU.