I dag er Karis dag

Hun fylte 70 på mandag, og ser fram til en tilværelse oppi hornet på veggen. Men professor Kari Hag bekymrer seg for rekrutteringen til matematikkfaget. I dag hedres hun med egen konferanse.

Kari Hag holdt sin første forelesning på Gløshaugen i 1972, da nylig tilbakevendt PhD fra universitetet i Michigan. Det er 39 år siden. Nå takkes hun av på samme platå, ved samme institutt som da hun begynte. Et helt yrkesliv har spilt seg ut i mellomtida.

Hun omtaler seg allerede som syvende mor i huset. Det er med behersket vemod hun går pensjonisttilværelsen i møte.

- Jeg kunne fortsatt en stund til som prodekan. Men om jeg hadde fått tilbud om ytterligere to år her, ville jeg nok takket nei. Du lever ikke evig.

Opp i hornet

Mens hun kledelig fikler med et horn (gave fra Program for lektorutdanning i realfag) som hun skal krype opp i om ikke så lenge, forteller hun at hun gleder seg til å få mer tid til å forske. Man skal ikke kaste bort tida med å administrere etter at man har fylt sytti.

Så skal det bli deilig å få reist litt mer. Først skal hun til en konferanse i London, den handler om kompleks funksjonsteori. Siden er det en universitetskonferanse i Polen. Til våren bærer det til Helsinki. Det er der hennes fagfrender i matematikken bor.

Jo visst skal det bli herlig å bli pensjonist. Hornet blir ventelig med i trillekofferten, hun kan vel henge det på veggen på konferansehotellrommet hun til en hver tid tilbringer nettene i.Matematikkvinner fra Middelhavet

- Jeg forstår ikke helt hvorfor det er sånn, men det er faktisk langt flere kvinnelige matematikere i middelhavsland som Italia og Spania. Kan det ha å gjøre med de katolske pikeskolene, at man har egne, kjønnsdelte klasser? Hvor jenter kan ha nonner som lærere. Jeg vet ikke riktig, men noe er det.

Professor Kari Hag bekymrer seg over rekrutteringen av kvinner til instituttet. Det står ikke så verst til på statistikksiden, men innen matematikk er det flere som står straks foran aldersgrensa. I dag er 18 prosent av de vitenskapelig ansatte ved Institutt for matematiske fag kvinner, og det er best i landet hva breddeuniversitetene angår.

8 blir 5

Men dette er de små talls statistikk. I praksis dreier det seg om åtte kvinner. Om to år er de redusert til fem. Ingen står umiddelbart klar til å ta over.

- Vi har fått tilskudd av kvinnelige matematikere fra Russland og Italia. De er drivende dyktige. Det er bra. Men hvor blir de norske matematikkvinnene av?

Dette undrer Kari Hag seg over, der hun skuer ut over Gløshaugenplatået fra sitt lyse og romslige kontor i tiende etasje i Sentralbygg II. Om hun får beholde kontoret?

- Det får da være måte på. Dessuten får jeg vel plass oppi her.

Matematikkprofessoren ler lett og vender på hornet.

LES OGSÅ: Alt for matte

Formidling og likestilling

I 1989 fikk Kari Hag Sintefs pris for fremragende pedagogisk virke. Ved årtusenskiftet mottok hun to priser: NTNUs likestillingspris og Formidlingsprisen ved fakultet for fysikk, informatikk og matematikk.

Dette reflekteres i programmet for dagseminaret, som har en matematisk komponent, men ikke bare det. Kollegene Idun Reiten og Kristian Seip har organisert konferansen, som er delt i to. Formiddagen er viet til geometrisk funksjonsteori, ettermiddagen til skole og likestillingsarbeid.

- Når seminaret først ble en realitet, takket være Idunn og Kristian, ville jeg ikke at det skulle bli en streng fagdag, men også speile hva jeg har vært engasjert i: Kvalitet i undervisningen og rekruttering av kvinner til matematikkfaget, sier Hag.

Dagkonferansen arrangeres i EL2, og starter klokka 0930.

Tallenes tale. Tavla er fremdeles i flittig bruk. Kari Hag er tross alt prisbelønt som formidler.
(Foto: Tore Oksholen)

Tallenes tale. Tavla er fremdeles i flittig bruk. Kari Hag er tross alt prisbelønt som formidler. Foto: Tore Oksholen

Men hvor blir de norske matematikkvinnene av?

Plassvansker. Hun er snart syvende mor på instituttet, men hornet får hun enda ikke plass i.
(Foto: Tore Oksholen)

Plassvansker. Hun er snart syvende mor på instituttet, men hornet får hun enda ikke plass i. Foto: Tore Oksholen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.