Trangt på Dragvoll:

Som sild i tønne

- NTNU-ledelsen sier at vi har nok plass. Da lurer vi på hvor plassen er? Kan noen komme hit og vise oss den? Snart monterer jeg motorvarmere på veggen utenfor her og kjøper inn campingvogn!

Instituttleder Borgunn Ytterhus er lattermild og oppgitt på samme tid. Av og til galgenhumoristisk også, særlig når temaet er mangel på kontorplass.

Hun guider oss rundt på Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap. Formål: Å demonstrere for oss hvor trangt de har det.

Altmuligrom

- Her er møterommet, sier instituttlederen og viser oss et moderne og hyggelig rom. - Men det er ikke bare et møterom. Vi har ingen grupperom på hele instituttet, så dette rommet bruker vi også til spiserom, eksamenslokale og phd-seminarer.

Hun forteller at de må ha en egen køordning og at logistikken ikke alltid går opp.

- Her er vi konstant på lavkarbo, fleiper en av de kontoransatte da vi passerer. – Det er ikke plass til å ha med seg stor matpakke.

Små kontor

Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap holder til i bygg 11. Dette var opprinnelig bygd for studentene, og rommene er mindre enn vanlig kontorstørrelse ved NTNU. Men siden det er trangt over hele fjøla, måtte vitenskapelig ansatte flytte inn i bygget. Fordi rommene er mindre enn normen, kan de ikke plassere to personer inn på ett kontor, for da bryter de Arbeidsmiljøloven. Og de kontorene som var store nok, er allerede oppdelt.

Instituttet har de siste årene vokst. Det har fått flere ansatte og antallet studenter har økt.

Ingen penger

Forslaget til statsbudsjett for 2012 ga lite håp om mer kontorplass og flere lesesaler. Ingen penger er satt av til bygg bortsett fra et lite beløp til campusutvikling på Dragvoll. Dermed må ansatte og studenter belage seg på trangbodde kår i årene framover. Før jul vedtar NTNU-styret en modell for internhusleie, som de trur kan føre til en mer effektiv arealbruk.

Trang velkomst

Hvor trangt er det – egentlig? Borgunn Ytterhus tar sats og beskriver trangboddheten.

Seks personer skal ansettes dette semesteret, en av dem kom i september. Han fikk da et kontor som er lydisolert, men kontoret brukes også av studenter som mottar tilrettelagt undervisning. De må føre seg opp på ei liste når de skal bruke kontoret.

Hvor de fem andre skal plasseres, veit Ytterhus ennå ikke. Det vil si, hun har leid kontor for en av dem hos NTNU samfunnsforskning AS. Det koster penger og det er ingen gunstig løsning å ha kontor et stykke unna kollegene.

- Det er ikke hyggelig å møte nyansatte med at vi ikke har kontor til dem, sier hun.

Gjort alt

Ytterhus mener at instituttet har gjort alt det NTNU har bedt dem om å gjøre. De har satt inn flere arbeidsplasser på kontorene, ordnet listverk og lydisolert, for å øke kontorkapasiteten.

Det hjalp ikke på romfølelsen at et av kontorene fikk vannlekkasje før sommeren. De fikk lovnader om at dette skulle repareres i fellesferien, men først i høstregnet ble reparasjonsarbeidet satt i gang. Dermed måtte seks av de ansatte finne seg et annet sted å være mens arbeidet pågår.

Fortvilt og bekymret

- Vi er litt fortvilte nå. Folk blir slitne av usikkerheten rundt lokaliteter. Som leder er jeg bekymret for om det vil gå utover den faglige produksjonen og motivasjonen, sier Ytterhus.

Instituttlederen sier at ingen klager og sutrer, og at hun er imponert over hvor langt de ansatte strekker seg for å få endene til å møtes. Særlig siden ingenting tyder på at forholdene blir bedre med det første. Hun sier at instituttet opplever stor forståelse fra Fakultetet, men får lite gehør fra NTNU sentralt

Et kronisk problem

Også masterstudentene på HF- og SVT-fakultetene er stadig på utkikk etter ledige plasser, og har fått lesesal i nyrenoverte bygg 6b. Snart skal bygg 6 renoveres, og Insitutt for historie og klassiske fag skal flytte ut. Da må 57 masterstudenter flytte til nye kontor.

- Det er kronisk plassmangel på Dragvoll. Det er altfor få plasser i utgangspunktet, og det er enda færre nå på grunn av all renovering som pågår, sier Marianne Årvik, HF-tillitsvalgt og medlem av Studentrådet.

Overbooker plasser

Nå i høst deltar masterstudentene på et prøveprosjekt basert på overbooking.

- Det vi nå gjør, er å overbooke masterplassene på HF og SVT. Ikke alle plassene blir brukt til enhver tid, derfor gir vi studentene faste skap, men ikke faste pulter på lesesalen. Dette for å utnytte plassene bedre, sier Årvik.

Ideen har de hentet fra Delft University i Nederland. De har også vært på omvisning i Sparebank 1 i Trondheim, der de har organisert kontorplassene til de ansatte på samme måte.

- Det har tatt tid å få det fysiske læringsmiljøet på plass: belysning, stikkontakter, kopimaskiner og slike ting. Det begynner å bli rettet opp nå, sier Årvik.

Skjær i sjøen

Denne ordninga gjelder for de studentene som tar en master det første året. Studentene på andre året sitter flere sammen på mindre kontor, der de har faste pulter. De tillitsvalgte sier at de er fornøyd med prøveprosjektet så langt, men at det er noen skjær i sjøen.

- Studentene må vise mer hensyn. Mange gir ikke beskjed når de ikke bruker de faste plassene sine. Og når de sier fra, somler instituttet med å få gitt beskjed til dem som står på venteliste. Da blir ikke plassene utnyttet effektivt, sier Marthe Pande-Rolfsen.

Pande-Rolfsen er lesesalsrepresentant og går sisteåret på Lektorutdanninga. I teorien skal hun ha fast plass på et kontor, men har fått plass på lesesalen.

- I dag er det noen på fjerdeåret som har fast plass, mens enkelte på femteåret ikke har det. Da blir de provosert, sier Pande-Rolfsen.

Går greit

De to masterstudentene synes det stort sett går greit, men de frykter at det blir stappfullt og kamp om plassen når eksamen nærmer seg. Det er alltid flere studenter på Dragvoll før jul. Studentene på femteåret ønsker seg en garanti for at de har fast plass før eksamen.

- Alt i alt er dette et godt tiltak, og vi er fornøyde med at Dragvoll prøver å gjøre noe. Men vi må naturligvis si fra når ikke alt går som planlagt, sier Årvik og Pande-Rolfsen.

-Vi er litt fortvilte nå. Som leder er jeg bekymret for om det vil gå utover den faglige produksjonen og motivasjonen, sier instituttleder Borgunn Ytterhus.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

-Vi er litt fortvilte nå. Som leder er jeg bekymret for om det vil gå utover den faglige produksjonen og motivasjonen, sier instituttleder Borgunn Ytterhus. Foto: Solveig Mikkelsen

Det er ikke hyggelig å møte nyansatte med at vi ikke har kontor til dem.

Instituttleder Borgunn Ytterhus
Nyansatt professor Bengt Lindström må pent finne seg i å dele kontoret med studenter, som reserverer kontortid.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Nyansatt professor Bengt Lindström må pent finne seg i å dele kontoret med studenter, som reserverer kontortid. Foto: Solveig Mikkelsen

Altmuligrommet. De ISH-ansatte bruker det til møterom, spiserom, phd-seminar og eksamen.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Altmuligrommet. De ISH-ansatte bruker det til møterom, spiserom, phd-seminar og eksamen. Foto: Solveig Mikkelsen

- Det er kronisk plassmangel på Dragvoll, sier masterstudentene Marthe Pande-Rolfsen og Marianne Årvik.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

- Det er kronisk plassmangel på Dragvoll, sier masterstudentene Marthe Pande-Rolfsen og Marianne Årvik. Foto: Solveig Mikkelsen

Disse masterstudentene har ingen fast lesesalsplass. Ideen med overbooking er hentet fra Delft University i Nederland.
(Foto: Arkiv. Solveig Mikkelsen)

Disse masterstudentene har ingen fast lesesalsplass. Ideen med overbooking er hentet fra Delft University i Nederland. Foto: Arkiv. Solveig Mikkelsen

- Studentene må vise mer hensyn, sier Marthe Pande-Rolfsen. Mange gir ikke beskjed når de ikke bruker de faste kontorplassene lenger. Da blir plassen stående tom mens masterstudenter står på venteliste for å få plass.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

- Studentene må vise mer hensyn, sier Marthe Pande-Rolfsen. Mange gir ikke beskjed når de ikke bruker de faste kontorplassene lenger. Da blir plassen stående tom mens masterstudenter står på venteliste for å få plass. Foto: Solveig Mikkelsen

Relaterte artikler

Ingen vil lære integreringsfag

Fasiten for frammøte etter høstens opptak er klar. NTNU har truffet bra i forhold til overbooking, men overraskelsen er at ingen vil lære om utfordringene knyttet til å lære norsk som andrespråk i dagens flerkulturelle Norge.

Trangbodd på Dragvoll:

Professorer får mindre kontor

Store professorkontor kan snart være en saga blott. I hvert fall ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier. For lite plass tvinger instituttet til å tenke nytt.

Vis meg ditt kontor

Noen har vært på samme flotte kontoret i tretti år - andre flyttes fra kott til kott. Universitetets kontor er store, små, luftige og trange. Snart skal mye omrokkeres.

Husleiepilot på NT ga 44 tomme kontor

Fakultet for naturvitenskap og teknologi har 44 kontorer som står tomme i Realfagsbygget og Kjemiblokk 3. Etter å ha vært pilot i prosjektet med internhusleie har fakultetet 1 700 kvadratmeter til overs. Arealene skal tilbakeføres NTNU.

Internhusleie byr på harde nøtter

Flere fakulteter frykter at forslaget til ny modell for internhusleie vil ramme og i verste fall bidra til å krympe deres bidrags- og oppdragsaktivitet (BOA). – Dette er en vanskelig sak, sa rektor Torbjørn Digernes under dagens styremøte.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»