- Som Indiana Jones

- Som handlingen hentet ut av en Indiana Jonesfilm. Slik oppsummerte NTNU-rektor Torbjørn Digernes afghanske arkeologers kamp for å berge nasjonalskatter fra Talibans herjinger. Slik kan vi få se noen av dem i Trondheim nå.

I går mandag ble utstillingen offisielt åpnet, med mange prominente gjester til stede.

SE BILDESPILL

– Denne utstillingen feirer den unike rollen Afghanistan har hatt som en smeltedigel for ulike kulturuttrykk. Dette har skapt noe helt originalt.

Det sa Afghanistans kulturminister dr. Sayed M. Raheen da han åpnet utstillingen «Afghanistan – den gjemte historien» i NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

– Disse mesterverkene fra Nasjonalmuseet i Afghanistan ble bare berget takket være en heltemodig innsats fra museets ansatte, som i aller dypeste hemmelighet smuglet ut gjenstandene og gjemte dem i presidentpalassets hvelv, fortalte den afghanske kulturministeren.

Holdt hemmeligheten skjult

Gjennom hele borgerkrigen og Talibans styre holdt de på hemmeligheten. Først i 2003 fikk en vite om kistene i hvelvet. De ble åpnet i 2004. Da hadde gjenstandene vært borte siden 1980-tallet. Direktør for Nasjonalmuseet, Omar Massoudi, var sentral i bestrebelsene på å holde skattene skjult gjennom alle disse årene.

Digernes omtalte disse bestrebelsene som "hentet ut av en Indiana Jonesfilm." I den sammeheng framstår Massoudi som actionarkeologen Indiana Jones' tause partner - Massoudi holdt sin munn lukket om de uvurderlige kunstskattene som befant seg, bokstavelig talt, under Talibanledelsens føtter.

UD takker

- På vegne av regjeringen vil jeg takke den afghanske regjeringen og Kabuls nasjonalmuseum for at NTNU Vitenskapsmuseet har blitt valgt til å vise fram denne fantastiske samlingen gjenstander fra Afghanistan. Utstillingen gir oss et unikt innblikk i landets rike kultur og historie. Jeg vil på det sterkeste oppfordre publikum til å se utstillingen, sa statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet under åpningen.

"Nasjonen lever når kulturen lever"

- Ved inngangen til Nasjonalmuseet i Afghanistan står det en stein med mottoet deres innrisset: «Nasjonen lever når kulturen lever». Det er et paradoks at disse gjenstandene må vises utenfor sitt hjemland for faktisk å overleve, sa museumsdirektør Axel Christophersen under åpningen. Det er hans utrettelige arbeid som har bragt denne utstillingen hit.

LES "EN ILDSJEL"

- For oss på NTNU Vitenskapsmuseet er det en stor ære å få være et lite avsnitt av denne fantastiske historien. Ikke minst er vi svært stolte over å kunne ta på oss denne jobben på vegne av Norge.

Over 200 gjenstander

Mer enn 200 gjenstander fra Afghanistans og verdens kulturarv er utstilt i Trondheim i sommer. Nesten to tusen år skiller den eldste fra den yngste gjenstanden i utstillingen, som rommer unike gullskatter, elfenbensutskjæringer, glassfigurer og bronsestatuetter.

Trondheim er det eneste stedet i Norge utstillingen vises. Utstillingen står til 2. september.

VM's bilder fra åpningen

Gull verdt. En stolt forsamling foran en prinsessekrone i rent gull. Fra venstre Afghanistans Norden-ambassadør Manizha Bakhtari, statssekretær i UD Gry Larsen, museumsdirektør NTNU Vitenskapsmuseet Axel Christophersen, Afghanistans kultur-og informasjonsminister dr.Sayed Makhdoom Raheen og ordfører Rita Ottervik.
(Foto: Tore Oksholen)

Gull verdt. En stolt forsamling foran en prinsessekrone i rent gull. Fra venstre Afghanistans Norden-ambassadør Manizha Bakhtari, statssekretær i UD Gry Larsen, museumsdirektør NTNU Vitenskapsmuseet Axel Christophersen, Afghanistans kultur-og informasjonsminister dr.Sayed Makhdoom Raheen og ordfører Rita Ottervik. Foto: Tore Oksholen

Omar Massoudi er direktør for Nasjonalmuseet i Afghanistan.
(Foto: Tore Oksholen)

Omar Massoudi er direktør for Nasjonalmuseet i Afghanistan. Foto: Tore Oksholen

Relaterte artikler

Utvikler samarbeid med Afghanistan

NTNU støtter opp om et nytt faglig samarbeid med akademia i Afghanistan. Utgangspunktet er arkeologi og kulturminnevern, men flere fagmiljø ønskes inn for å styrke kraften i samarbeidet.

Skattenes siste stopp i Europa

I dag åpner en av verdens mest spektakulære vandreutstillinger ved NTNU Vitenskapsmuseet. Det bør utnyttes maksimalt - av NTNU, av Trondheim by og av byens befolkning.

Frykter NTNU kvitter seg med historien

NTNU Vitenskapsmuseets direktør Axel Christophersen er skuffet over manglende interesse for å registrere historisk kildemateriale. Han mener også at faren nå er stor for at NTNU uforvarende kvitter seg med sin egen historie.

Skattkammeret er åpent

NTNU Vitenskapsmuseet er omgjort til et afghansk skattkammer. Det står åpent til begynnelsen av september.

Staten garanterer for Afghanistan-utstilling

Gledelig nyhet som druknet i oppmerksomheten omkring Tora Aaslands avgang: Kulturdepartementet har stilt statlig pengegaranti for utstillingen ”Afghanistan – den glemte historien”. Utstillingen er planlagt åpnet den 10. Mai.

Trønderbedrifter lunkne til afghanske skatter

NTNU Vitenskapsmuseet sliter med å få trøndersk næringsliv til å sponse den store Afghanistan-utstillingen som nå turnerer noen av verdens viktigste museer. – Veldig trist, sier direktør Axel Christophersen om den manglende interessen.

En ildsjel

Fredag ble det klart at den spektakulære utstillingen ”Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” kommer til Trondheim. Det er Axel Christophersens fortjeneste. Mannen har flere gode gjerninger på samvittigheten.

Diplomatiet jobber for VM

Diplomatiet jobber med saken og håpet om å få vise den spektakulære utstillingen “Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” vokser for hver dag ved NTNU Vitenskapsmuseet. – Jeg er optimistisk, sier museumsdirektør Axel Christophersen.

Vil vise afghanske kulturskatter

NTNU Vitenskapsmuseet jobber gjennom mange kanaler for å få vise den spektakulære utstillingen ”Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” i Trondheim. Den vises for tiden i British Museum og er sett av 60 000 besøkende.

Når kulturarv blir farlig

Når kulturminner blir våpen i en konflikt, stjeles og raseres foran øynene våre, er ikke tida inne for å skrive vitenskapelige artikler. Da må galskapen dokumenteres og vises frem. Det mener professor og arkeolog Axel Christophersen, som nå setter fokus på Burma.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.