Kunst i biblioteket:

Vitenskap og mystikk smelter sammen

Med utstillinga "Kunst i biblioteket" gir elevene gamle bøker nytt liv. Kunstutstillinga viser hvor tette båndene er mellom vitenskap, kunst og mystikk.

Bøker daler ned fra sky der vi rusler rundt i utstillingslokalet til Gunnerusbiblioteket. Her er de ikke stuet vekk i støvete bokhyller. De henger insisterende ned fra taket og dulter borti oss. Tid og rom, gammel og ny kunnskap smelter sammen. Mystikk, astrologi og alkymi møter moderne vitenskap. Elever fra den digitale tidsalderen møter middelalderens formidlingsteknikker.

Alkymi og symboler

Det er åtte elever fra Steinerskolen, og to av lærerne deres, som har laget bøkene fra bunnen av. De lærte hvordan de gamle bøkene skrev om alkymi, deltok på et alkymistisk eksperiment og studerte bruken av symboler og myter i bøker fra 1700-tallet.

Bokbinding og radering

De lærte seg også gammelt håndverk. Prosjektleder Irene Domínguez Márquez og arkeolog Alexandra Angelataki lærte bort enkle raderingsteknikker, som man tidligere brukte for å dekorere bøker. Elevene tegnet og skrev tekster basert på det de lærte. Deretter fikk de jobbe i bokbinderverkstedet, der bokbinder Kari S. Skinderhaug viste dem hvordan de kan lage sin egen bok.

Og nå henger altså bøkene her, ikke til pynt, men til allmenn beskuelse. På veggene henger det i tillegg alkymistiske illustrasjoner hentet fra bøkene til Gunnerusbiblioteket. Som landets eldste vitenskapelige bibliotek, kan det skilte med gamle samlinger tilbake til middelalderen.

Vil nå de unge

- Vi framstår kanskje som litt støvete historisk sett, men det er feil. Vi har spennende bøker og kan presentere autentisitet. Dette stimulerer til nysgjerrighet og er porten inn til våre samlinger for barn og unge, sier seksjonssjef Stein Johansen ved Universitetsbiblioteket.

I 2011 bidro han til utstillinga «Alkymi – kjemiens røtter» og presenterte da noen av de mange bøkene ved Gunnerusbiblioteket som har alkymistisk innhold. Biblioteket ønsket å vise at mange av kjemiens røtter kan spores tilbake til alkymi. Denne kunnskapen formidlet han også til elevene fra Steinerskolen.

Realfag og kunst

- Denne kunstutstillinga er en måte å skape interesse for kjemi og fysikk på med sin blanding av kunst, vitenskap og mystikk. Vitenskap er uløselig knyttet til håndverk og kunst. Før het det jo ingeniørkunst og det var ingen tilfeldighet, sier Johansen.

Han peker på at alle de de store astronomene og vitenskapsmennene var opptatt av astrologi eller alkymi, som for eksempel Tycho Brahe, Johannes Kepler, Robert Boyle og Isaac Newton.

Likte håndverket

Deltakerne på workshopen hadde også mulighet til å benytte moderne teknikker, blant annet ved å fargelegge illustrasjonene i bøkene digitalt.

- Det viste seg at elevene var mest interessert i selve håndverket, å tegne og å binde bøker, forteller prosjektleder og billedkunstner Irene Domínguez Márquez.

Inspirasjon til å lære

Hun mener det var svært lærerikt for elevene å se hvor mye arbeid som ligger bak det å lage ei bok etter gamle metoder, og hvordan de kunne bruke det materialet som allerede finnes i de gamle bøkene. Hun er imponert over hvor entusiastiske og flinke elevene var.

- De fikk full frihet til å bruke fantasien og uttrykke seg slik de ønsket. De kom med ideer og utformet noe nytt. Undervisning handler om å inspirere og det mener jeg vi lyktes med, sier hun.

Gunnerusbiblioteket viser utstillinga «Kunst i biblioteket» ut juni måned. Deretter skal den vises ved andre museer og bibliotek.

Gammel lærdom blir som ny. Seksjonssjef Stein Johansen og prosjektleder Irene Domínguez Márquez gleder seg over elevenes bokproduksjon.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Gammel lærdom blir som ny. Seksjonssjef Stein Johansen og prosjektleder Irene Domínguez Márquez gleder seg over elevenes bokproduksjon. Foto: Solveig Mikkelsen

Vitenskap er uløselig knyttet til håndverk og kunst. Før het det jo ingeniørkunst og det var ingen tilfeldighet

Stein Johansen, seksjonssjef
Kjemistudent Fredrik M. Kirkemo har bygd sin egen destillasjonsovn, basert på ei bok fra 1569. Deltakerne på workshopen fikk se Kirkemo destillere einebær.
(Foto: Nils Eikeland/A.Angeletaki)

Kjemistudent Fredrik M. Kirkemo har bygd sin egen destillasjonsovn, basert på ei bok fra 1569. Deltakerne på workshopen fikk se Kirkemo destillere einebær. Foto: Nils Eikeland/A.Angeletaki

Til venstre: Kreuterbuch fra 1569 av Adam Lonicer. Kirkemo bygde destillasjonsovnen ut fra illustrasjonene i boka.
(Foto: Nils Eikeland/A.Angeletaki)

Til venstre: Kreuterbuch fra 1569 av Adam Lonicer. Kirkemo bygde destillasjonsovnen ut fra illustrasjonene i boka. Foto: Nils Eikeland/A.Angeletaki

Elevene lot seg inspirere av gamle bøker og gammelt håndverk.
(Foto: Nils Kristian Th. Eikeland/NTNU)

Elevene lot seg inspirere av gamle bøker og gammelt håndverk. Foto: Nils Kristian Th. Eikeland/NTNU

Elevene fikk også lære enkel raderingsteknikk, som tidligere ble brukt for å dekorere bøker.
(Foto: Nils Kristian Th. Eikeland/NTNU)

Elevene fikk også lære enkel raderingsteknikk, som tidligere ble brukt for å dekorere bøker. Foto: Nils Kristian Th. Eikeland/NTNU

Ildsprutende drage var et populært motiv da elevene skulle lage sine egne bøker.
(Foto: Nils Eikeland/A.Angeletaki)

Ildsprutende drage var et populært motiv da elevene skulle lage sine egne bøker. Foto: Nils Eikeland/A.Angeletaki

- Elevene var spesielt interessert i alkymi og symboler, forteller billedkunstner og prosjektleder Irene Domínguez Márquez.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

- Elevene var spesielt interessert i alkymi og symboler, forteller billedkunstner og prosjektleder Irene Domínguez Márquez. Foto: Solveig Mikkelsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Europaparlamentets president:

- EU taper mot Kina, USA og Japan

- EU taper mot Kina, USA og Japan. De som satser mest på forskning har de sterkeste økonomiene, slår presidenten i Europaparlamentet, Antonio Tajani, fast overfor Universitetsavisa.

Nytt forskningssenter til Trondheim:

Stor satsing for å krympe utslipp fra norsk sokkel

Sintef Energi er tildelt oppdraget fra Forskningsrådet med å opprette et nytt forskningssenter for lavutslippsteknologi i petroleumsindustrien og skal lede senteret sammen med NTNU. Tildelingen gikk til Sintef etter sterk konkurranse med Christian Michelsen Research i Bergen.

Opprettet sitt første doktorgradsprogram som universitet

På sakslisten for fredagens styremøte i Oslomet var etableringen av en doktorgrad i ingeniørvitenskap. Det er en historisk begivenhet for det ferske universitetet.

Ytring:

- Dette kjenner vi oss ikke igjen i

«Vi har opplevd den nye bemanningsplanen med teamarbeid som utelukkende positiv», skriver en gruppe ansatte ved Campusservice, som reaksjon på en reportasje i Universitetsavisa.