Kritiserer skifte av leverandør

- Dette er en fabelaktig idiotisk beslutning, sier professor Aksel Tjora om at NTNU skifter ut Itslearning med Fronter.

Professoren i sosiologi er opptatt av hva det egentlig koster en organisasjon eller bedrift å privatisere tjenester eller skifte ut innarbeidete systemer. Han er inspirert av Nobelprisvinner Oliver Williamsons transaksjonskostnadsteori. Der er poenget at man ikke utelukkende ser på prisen kunden betaler for varen, men de totale kostnadene.

- Vi som underviser, skriver jo ikke timer. Det er slik at man systematisk ikke tenker på den tiden faglærerne bruker. Overgangen til Fronter vil genere mer tid, irritasjon, frustrasjon og demotivasjon. Dermed blir kostnadene formidable, slår han fast.

Tid er penger

Da NTNU besluttet å gå over til Fronter, ble antakelig ikke byttekostnadene tatt med i vurderinga. Slik UA fortalte i går, har Itslearning klaget på avgjørelsen fordi de mener NTNU har gjort formelle feil som slo fordelaktig ut for Fronter.

Det er svært vanskelig å beregne hva byttekostnadene vil være ved å skifte ut Itslearning med Fronter, men det vil kreve opplæring av studenter og ansatte og arbeidsinnsats for å få det nye systemet opp og stå. Et argument for ikke å innkalkulere byttekostnader, er at det hindrer fri konkurranse. Nye leverandører slipper ikke til fordi kostnadene blir for store.

Aksel Tjora mener derimot at hvis man skal bytte et system, skal det nye systemet være veldig mye bedre enn det gamle for å forsvare de store kostnadene ved et skifte.

- Det sprøe med anbudstenkning, er at anbud er veldig kostnadskrevende. Bare tenk på hvor mye tid som allerede er brukt på å vurdere de to systemene. Dette handler om juss, og det er OK å fremme konkurranse i IT-bransjen, men da må alle kostnadene med. UA skriver at byttekostnadene anslås å være på rundt 10 millioner kroner. Antakelig er de mye høyere, mener han.

Endrer det som fungerer

Hans betraktning er at IT-avdelingen ikke forstår hvilken tilnærming faglærerne har til slike læringsplattformer.

- De misforstår. De tror vi er opptatt av systemet som sådan. Det er vi ikke. Vi bryr oss ikke, vi vil bare at det skal fungere. De fleste synes Itslearning er greit, ikke fantastisk. Men vi har vent oss til det.

- Vi har sluttet å bruke Innsida

Det som derfor er viktig, ifølge Tjora, er brukergrensesnittet. Systemet bør være så godt at faglærerne slipper opplæring. Et eksempel han trekker fram, er NTNUs interne tjeneste, Innsida.

- Den er så dårlig at vi må ha opplæring. Det har ført til at mitt institutt har sluttet å bruke Innsida for å spre informasjon. De av oss som underviser og forsker, vil nødig gå på opplæring. Vi vil heller ha en gradvis forbedring av det vi har.

Og smeller til:

- For de aller fleste som underviser, er det helt absurd at NTNU skal kjøpe inn et nytt system framfor nettopp å forbedre det vi har. Bare tenk på all den irritasjonen dette skaper. NTNU bør konsentrere seg om undervisning og forskning, kjerneaktiviteten, framfor å bytte ut systemer som allerede fungerer.

Professor Aksel Tjora mener kostnadene ved å skifte fra Itslearning til Fronter blir formidable.
(Foto: Tor H.Monsen)

Professor Aksel Tjora mener kostnadene ved å skifte fra Itslearning til Fronter blir formidable. Foto: Tor H.Monsen

Tabell som viser hvordan NTNU vurderer Itslearning og Fronter.

Tabell som viser hvordan NTNU vurderer Itslearning og Fronter.

Relaterte artikler

NTNU tapte mot Itslearning:

- Vi favoriserte ikke Fronter

NTNU møter Regjeringsadvokaten i neste uke for å avklare hvordan de skal forholde seg til kjennelsen i Oslo Byfogdembete. Kontrakten med Itslearning er foreløpig forlenget ut juli neste år.

Kan bli advokatmat

NTNU har nå avgjort om de vil ta hensyn til klagen fra Itslearning eller ikke. Karensperioden gikk ut ved midnatt, og kontrakt kan signeres denne uka.

Digital læringsplattform:

NTNU avviser klage

NTNU står fast på at de foretrekker Fronter. Nå ber Itslearning om midlertidig forføyning. Dermed blir det trolig rettssak.

Digital læringsplattform:

Vurderte pedagogikken

NTNU vil ikke kommentere anbudet og konflikten med Itslearning så lenge saken kan havne i rettsapparatet. Dosent Alex Strømme fra UNIPED satt i brukergruppa som vurderte de pedagogiske kravene. Her løfter han litt på lokket.

Anbudssaken:

NTNUs hodepine

NTNU har allerede nå anledning til å inngå kontrakt med Itslearning – såfremt de gir en begrunnelse som holder vann. - Det er lov å snu, sier jusprofessor Kai Krüger.

Ny læringsplattform ved NTNU:

Best på kvalitet - ble valgt bort

NTNU mener læringsplattformen Itslearning er best på kvalitet og gjennomføringskraft. Likevel foretrekker de konkurrenten Fronter.

Itslearning vant:

"Bygger på feil faktum"

Retten forbyr NTNU å inngå kontrakt med Fronter. Oslo Byfogdembete gir Itslearning rett i at NTNU gjorde feil i anbudsprosessen.

Læringsplattform:

Saksøker NTNU

Itslearning stevner NTNU for retten. Selskapet mener fortsatt at de gav det beste anbudet og burde vært valgt framfor Fronter.

NTNU velger Fronter

NTNU slår fast at Fronter fortsatt er bedre enn Itslearning. Nå er det opp til Itlearning om de vil saksøke universitetet.

NTNUs e-læringsfadese:

- Tragisk for tilbyderne

Direktør Arne Bergby i itslearning tviler på om NTNU bare kan la saken stoppes, for så å lyse ut anbudet på læringsplattform på nytt. - Dette er tragisk, både for oss og Fronter, sier han.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTL vil hindre at det blir noe av foretaksmodellen

- Vi sier klart nei til å gå fra forskning til faktura og vil ikke flytte makta fra politikere til styrene, sier Kjersti Barsok i NTL.

Gir gratis allergitest til studenter

At eksamensperioden og pollensesongen kommer samtidig, skaper hvert år problemer for allergiske studenter. I år får mange tilbud om gratis allergitest ved sitt campus.

Tøft i åpne landskap:

Fortvilte NTNU-ansatte i Brennpunkt-dokumentar

-  Vi har møtt mange fortvilte ansatte, sier programskaper Synnøve Bakke som står bak onsdagens Brennpunkt om kontor på NRK 1.

Kina-besøket:

- Ja, Kina er et totalitært samfunn

Shanghai: - Sensur av våre forskere er en absolutt grense, sier Gunnar Bovim. NTNUs rektor har bestemt seg for hvor grensa går for hva han tåler av innblanding fra kinesisk side før han trekker NTNU ut av landet.