- NTNU er et fyrtårn på dette området i Norge

Næringsminister Trond Giske mener gode norske ideer forsvinner til utlandet. Nå tar NTNU grep og skal tilby patentstudier.

- Mange bedrifter er flinke til å beskytte sine produkter, men vi kan bli enda flinkere. Særlig gjelder dette internasjonalt. Gode ideer kan bli stjålet og kopiert i lavkostland, sier næringsministeren til UA.

Mastergrad og phd i patent

Sammen med prorektor Johan Hustad og rektor Torbjørn Digernes åpnet han tirsdag ettermiddag Norwegian Academy for Intellectual Property (Naip) på NTNU.

Akademiet skal sørge for at næringslivet, forskere og studenter lærer å beskytte det de skaper. Etableringen er forankret i stortingsmeldingen Giske la frem sist fredag. I dette inngår det planer om et masterstudium om patenter og videre muligheter for å ta inn doktorgradskandidater.

- NTNU er i førersetet innen IPR (Intellectual property rights, journ.anm) i Norge og har vært gode på å skape nye produkter. Det er viktig at studentene får kompetanse på hvordan rettighetene kan sikres, sier Giske.

- Piratkopiering kan være livsfarlig

Under sin åpningstale i IT-bygget på Gløshaugen minnet næringsministeren om at piratkopiering ikke begrenser seg til filmer, musikk og klær.

- Det handler også om forfalskning av legemidler og dette kan være svært farlig, sa han.

Han viste også til en undersøkelse som fortalte at 64 prosent av de spurte studentene syntes piratkopiering er greit.

- Milliarder går tapt. Norge er et dyrt land og det er mange områder vi ikke kan konkurrere på, men vi skal være gode på nyskapning og da må vi beskytte det vi skaper, formante Giske.

Rektor Torbjørn Digernes og næringsminister Trond Giske konkurrerte i quizspillet Kahoot. Ingen av dem vant, men de hadde det morsomt likevel.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Torbjørn Digernes og næringsminister Trond Giske konkurrerte i quizspillet Kahoot. Ingen av dem vant, men de hadde det morsomt likevel. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kahoot. Læringsspillet er laget av professor Alf Inge Wang (til høyre) ved institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kahoot. Læringsspillet er laget av professor Alf Inge Wang (til høyre) ved institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Rektor Torbjørn Digernes, næringsminister Trond Giske og prorektor Johan Hustad presenterte det nye akademiet for intelektuelle verdier ved NTNU.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Torbjørn Digernes, næringsminister Trond Giske og prorektor Johan Hustad presenterte det nye akademiet for intelektuelle verdier ved NTNU. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Under sin presentasjon av stortingsmeldingen som ble lagt frem sist fredag viste Giske blant annet til at svært mange studenter mener piratkopiering er greit.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Under sin presentasjon av stortingsmeldingen som ble lagt frem sist fredag viste Giske blant annet til at svært mange studenter mener piratkopiering er greit. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsrådbesøket ble dokumentert under næringsminsterens tale.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsrådbesøket ble dokumentert under næringsminsterens tale. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Trond Giske var veldig interessert i hva applabben jobber med og fikk en liten introduksjon av noen av studentene.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Trond Giske var veldig interessert i hva applabben jobber med og fikk en liten introduksjon av noen av studentene. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det ble folksomt inne i applabben da blant annet rektor og næringsministeren skulle prøve seg i kunnskapsquiz. Til høyre for Giske er oppfinner av D-bolten, Charlie Li.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det ble folksomt inne i applabben da blant annet rektor og næringsministeren skulle prøve seg i kunnskapsquiz. Til høyre for Giske er oppfinner av D-bolten, Charlie Li. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Prorektor Johan Hustad var storfornøyd etter å ha vunnet patentquizen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Prorektor Johan Hustad var storfornøyd etter å ha vunnet patentquizen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.

Slik svarer Forskerforbundet Nils Rune Langeland

Flere har etterlyst Forskerforbundets begrunnelse for ikke å støtte den sparkede professoren Nils Rune Langelands søksmål mot staten. Nå deler han den selv.