Nå blir det kun økologisk jobbfrukt å få ved NTNU

Fra mai av skal all jobbfrukt ved NTNU være økologisk, og alle løpende avtaler må sies opp.
Bedre. Nå må alle med bestilleransvar rundt om i NTNU-systemet avslutte avtaler med sin leverandør, og bestille ny levering hos bedriften i Skaun. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Bedre. Nå må alle med bestilleransvar rundt om i NTNU-systemet avslutte avtaler med sin leverandør, og bestille ny levering hos bedriften i Skaun. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Omleggingen henger sammen med NTNUs miljøambisjon, forklarer  rådgiver Anne Kristin Riise ved NTNUs seksjon for anskaffelser. 

- Mange har presset på for å få økologisk frukt. Saken er nøye undersøkt, og fordelene er så mange at NTNU er villig til å ta denne merkostnaden på 28 prosent, sier hun.

NTNUs nye rammeavtale på jobbfrukt er på halvannen millon kroner per år og gjelder for to år framover.  Den har nå vært ute på anbud, og firmaet Kapto fra Skaun gikk seirende ut av konkurransen. På samme måte som Prima er også dette en attførings- og vekstbedrift.

NTNUerne spiser 40 tonn i året

Jobbfrukt er frukt som står i kasser omkring på arbeidsstedene og skal bidra til godt arbeidsmiljø, sunnhet og velvære hos en enkelte. I følge innkjøpsrådgiver Riise leverer Prima og andre samlet rundt 40 tonn slik frukt i året til abonnenter ved NTNU.

Riise forteller at NTNU hadde som krav at minst 80 prosent av frukten som leveres må være økologisk, men Kapto kunne tilby 100 prosent økologisk leveranse fra dag én.

Nå må alle med bestilleransvar rundt om i NTNU-systemet avslutte avtaler med sin leverandør, og bestille ny levering hos Kapto as i Skaun.

- Vår kunnskap om viktigheten av et bærekraftig samfunn er nå så stor at vi ikke lenger har ønske om å inngå avtale på konvensjonell frukt, derfor ble det etterspurt tilbud på økologisk jobbfrukt, forklarer Riise.

Bidrar til etikk og bærekraft

Økologisk frukt er et bidrag til etisk handel og et bærekraftig samfunn. Den økologiske frukten er 28 prosent dyrere enn konvensjonell frukt.

- Dette er et bevisst valg for NTNU som her velger å sette hensynet til bærekraftig matproduksjon og etikk fremfor økonomi, fremholder innkjøpsseksjonen, som mener universitetet har tatt et modig valg man kan være stolte av.

Sprik om helseeffekt

Diskusjonen rundt eventuelle helseeffekter av økologisk mat bølger fram og tilbake. I april i fjor slo Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fast at det ikke er grunnlag for å si at økologisk mat er bedre eller dårligere for helsen enn konvensjonelt produsert mat.

VKM hadde, på oppdrag fra Mattilsynet, gjennomgått og sammenstilt forskning om økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon.

- Basert på forskningen som finnes i dag, er det ikke grunnlag for å si at økologisk mat er bedre eller dårligere for helsen enn konvensjonelt produsert mat. I noen studier er det indikasjoner på at økologisk mat kan ha en positiv effekt på immunsystemet, men funnene er for få og for sprikende til at vi kan trekke noen konklusjon, sa Bjørn Næss, medlem av Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Flere fordeler

Noen måneder senere kom en internasjonal studie publisert i British Journal of Nutrition. Den viste at økologisk frukt og grønnsaker har flere antioksidanter, lavere innhold av tungmetaller og lavere nivåer av plantevernmidler.

All vitenskapelig litteratur på området var gjennomgått i metastudien den til da største av sitt slag. Totalt har forskerne gjennomgått 343 vitenskapelige fagfellevurderte artikler der økologisk frukt eller grønnsaker er blitt sammenlignet med det som er konvensjonelt dyrket.

Ifølge den store studien har de økologiske produktene opptil 69 prosent høyere innhold av viktige antioksidanter enn det som er konvensjonelt dyrket. Dagens Næringsliv skrev at dette betyr at hvis man bytter fra å spise ikke-økologisk til økologisk så vil det gi et økt tilskudd av antioksidanter tilsvarende mellom en og to ekstra porsjoner grønnsaker om dagen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Meklingsfrist ved midnatt:

Eksamen, sensur og opptak går i stå hvis det blir streik

Mens partene i statsoppgjøret forhandler på spreng hos riksmekleren, forbereder 6 200 statsansatte seg på streik fra torsdag morgen. Ved NTNU tar Forskerforbundet og NTL ut over 300 ansatte om meklingen ikke fører frem.

- Universitetene må ta ansvar for seksuell trakassering av studenter

Marianne Synnes (H) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget reagerer på omfanget undersøkelsen av seksuell trakassering av studenter avdekker.

13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering

Én av tjue av norske studenter har opplevd seksuell trakassering, viser en ny undersøkelse. 28 prosent av trakasseringen kommer fra forelesere eller veiledere.

Styringsgruppa for samlokalisering:

Foreslår at samlokalisering ved NTNU utsettes i ett år

Samlokaliseringsprosjektet ved NTNU trykker på pauseknappen.