Mange praktiske og muntlige eksamener foregår på campus

Ikke alle må ha hjemmeeksamen før jul. I NTNU i Ålesund pågår det simulatorbaserte eksamener på campus.

Bachelorstudenter i nautikk bruker simulatorer under eksamen for å vise sine ferdigheter. (Illustrasjonsbilde)
Bachelorstudenter i nautikk bruker simulatorer under eksamen for å vise sine ferdigheter. (Illustrasjonsbilde)
Publisert

Campus Ålesund er kjent for sitt gode simuleringsmiljø. De har tilgang til om lag 30 simulatorer, der de største er offshoresimulatorene. Her simuleres det blant annet ankerhåndtering, løfting, maritime operasjoner og installasjoner på sjøbunnen.

Fornøyd med opplegget

Studieprogramleder Arnt Myrheim-Holm har ansvaret for bachelor i nautikk, og så mørkt på situasjonen da meldinga kom tidlig i november om at det i all hovedsak blir hjemmeeksamen dette semesteret.

- Det er umulig å avholde disse som skriftlig hjemmeeksamen. Vi kan ikke simulere en simulering for å si det sånn. Dette blir kinkig, var hans umiddelbare reaksjon i november.

Når UA kontakter ham på nytt, er han såre fornøyd. Alt ordnet seg. De fikk likevel gjennomføre praktisk eksamen på campus slik de ønsket. Noen ble unnagjort i forrige uke, mens andre ruller og går.

- Vi så fort at vi likevel kunne gjennomføre eksamen slik vi hadde planlagt, sier han.

Arnt Myrheim-Holm er avhengig av å bruke simulatorene under eksamen. Nå må studieprogramlederen finne på noe annet.
Arnt Myrheim-Holm er avhengig av å bruke simulatorene under eksamen. Nå må studieprogramlederen finne på noe annet.

Det er praktiske lab-eksamener i flere emner, og cirka 80 studenter skal gjennom eksamenskverna i desember.

Ingen fysisk kontakt

Prorektor for utdanning Marit Reitan sier at muntlig eksamen og vurdering av ferdigheter ikke har vært omfattet av høstens vedtak om hjemmeeksamen.

- Vi har hele tida sagt at disse kan avholdes hvis det kan gjøres innenfor trygge smittevernsrammer, sier hun til Universitetsavisa.

Marit Reitan
Marit Reitan

Hun påpeker at simulatoreksamen ikke er en skoleeksamen med tilsyn. Eksamenen gjennomføres puljevis med fem studenter, som sitter i hvert sitt simulatorrom, mens sensor sitter i et kontrollrom. Verken sensor eller studentene er i fysisk kontakt med hverandre. Rom og utstyr desinfiseres mellom hver kandidat.

- Smitterisikoen ved denne eksamenen ble derfor vurdert som svært liten, sier hun.

Ingen oversikt over omfang

Arnt Myrheim-Holm forteller at eksamenen er en halvannen times øving under oppsyn av ekstern sensor og faglærer. Studentene leverer et resultat av øvingene som karaktersettes ut fra visse kriterier.

- Studentene var godt fornøyde og da kan vi ikke forlange mer. Om de er fornøyde med karakterene kan være så ymse, men selve gjennomføringa syntes de gikk greit, sier han.

NTNU har ingen sentral oversikt over hvilke praktiske eller muntlige eksamener som avholdes på campus og hvilke som er gjort digitale.

- Dette er styrt av fagmiljøene selv, sier Marit Reitan.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS