Rutine. Holms bakeri har rutine på store ordrer, men ingen så stor som denne.Sølvi W. Normannsen
Artig. Og slitsomt. Konditor Tomasz Szenczyk og daglig leder Trond Sæther har fått tiden til å gå i det siste.Sølvi W. Normannsen
Marcin Kabaja beskytter kakene før siste finish med marspiantrekk og dekor.Sølvi W. Normannsen
Tunge saker. Marsipan -foreløpig stablet i esker, kjevles snart i lange baner.Sølvi W. Normannsen
I morgen tidlig kommer det fire biler fulle av kaker til NTNU.Sølvi W. Normannsen
Grytidlig i morgen tropper styreleder og direktør i Samskipnadens opp med bursdagskake til 100-åringen NTNU. Rektor Torbjørn Digernes skal blåse ut 100 lys og heise flagg. Mellom klokken 13 og 15, blir det kakefest for alle ansatte og studenter.
- Da Realfagbygget åpnet, ga vi et flygel. Ved denne anledningen landet vi på noe som kunne gi absolutt alle ved NTNU følelsen av at de var med på å feire en bursdag. Det måtte bli kake, sier administrerende direktør Knut Solberg i Samskipnaden.
Ordren som eser
Hos Holms bakeri på Stjørdal jobber et kobbel konditorer på spreng. Det var hos dem det som i utgangspunktet var en gigantordre, landet for noen uker siden. De siste dagene har den bare est seg større og større.
- Akkurat nå er vi på 18 000 kakestykker. Det er fem tusen flere enn på denne tiden i går. Vi jobber på spreng, og vi skal klare det, så sant vi greier å skaffe råvarer, sier daglig leder Trond Sæther til UA nå i formiddag.
I produksjonen sørger konditor-ekteparet Tomaz og Agnieszka Szenczyk effektivt for at stabler med kakebunner toppes med syltetøy, pisket krem og hakkede valnøtter. Marcin Kabaja stabler klargjorte kaker i høyden, før han triller dem inn på kjølerommet. Der står de og venter på å bli trukket med hvit marsipan og smykket med høvelig dekor.
900 liter fløte
I løpet av dagen og kvelden skal 900 kilo marsipan kjevles jevnt og pent og legge lokk på innmaten, som blant annet består av 900 liter pisket fløte.
Én av kakene skal ha 100 lys og spesialdekor. Det er den rektor Torbjørn Digernes skal starte dagen med i morgen.
De tre polske konditorarbeiderne gleder seg over den noe uvanlige oppgaven og synes det er stas at også den norske H.M. Kong Harald skal spise av den store festkaken deres. Lukket valnøtt er nærmest obligatorisk til festlige anledninger i Norge.
- I Polen er denne varianten ukjent, i følge Agnieszka.
Trond Sæther driver familiebedriften Holms Bakeri. Han innrømmer at det tider har vært høye skuldre rundt denne ordren. Når UA er på besøk, er de vel i rute. Etter at UA har dratt, øker ordren med flere tusen kakestykker, og skuldrene skyter opp mot ørene igjen.
- Vi er nødt til å sikre oss at det blir nok. Hele NTNU står nå i jubiléets tegn, sier Knut Solberg.
Tør ikke gå tom
- Det er slitsomt, og veldig morsomt. Dette har mye å si for oss, og gir bra omsetning, som igjen er med på å trygge arbeidsplasser, sier Sæther.
18 000 kakestykker høres voldsomt ut. I følge Trond Sæther er det bare peanøtter i forhold til de 80 000 stykkene som produseres før en farsdagshelg. Det familiedrevne bakeriet i Industriveien på Stjørdal har rutine på store ordrer. Og de har Norgesrekord i antall leverte bryllupskaker på én dag. Det skjedde 07.07.07, da hele 26 slike ble levert fra lokalene i Industriveien.
- Vi er kjempeglade for slike kjempeordrer som dette. Men i en idéell verden skulle vi gjerne hatt litt mer enn et døgn på oss til å fikse fem tusen ekstra kakestykker, sier Sæther.
Serverings-dugnad
Svært mange ansatte i Samskipnaden, som til daglig jobber med helt andre ting enn næringsmidler, er kalt til inn til å servere kake og kaffe til alle i morgen.
-Dette blir som en stor dugnad for oss, som alle i fellesskap går inn for å løse, sier direktør Solberg.
- Du har jo en fortid som leder i kjøttbransjen. Ville ikke pølse vært et naturlig valg?
- Nei. Det er bløtkake med lys som gjelder. Det finnes ikke noen riktigere måte å feire bursdag på.