Vaktbikkjene samles

Neste uke samles de sentrale og lokale hovedverneombudene fra alle landets universitet. Ombudene treffes årlig og NTNU er vertskap for tredje gang.

Publisert Sist oppdatert
Mye er likt ved universitetene: - Universitetene er i dag underlagt tellekanter, og arbeidstakerne på alle nivå skal produsere noe hele tida, sier NTNUs hovedverneombud Heidi Egseth.

En munter gjeng med lokale hovedverneombud slår seg ned rundt bordet. NTNUs hovedverneombud Heidi Egseth leder møtet og det er klart for siste finpuss. Sammen har arbeidsgruppa snekret sammen programmet for neste ukes samling, og de fleste brikkene har funnet sin plass.

Faglig påfyll

Arbeidsgruppa kan i år notere seg ei rekordpåmelding. I alt 57 lokale og sentrale hovedverneombud er påmeldt fra alle universitetene i landet, med unntak av Universitetetssenteret på Svalbard.

- Dette er et populært arrangement. Her treffer vi likesinnede, får faglig påfyll og det er nyttig å utveksle felles erfaringer, sier Heidi Egseth.

Den todagers samlinga går av stabelen 20.-21. september. Sentralt tema denne gangen er arbeidsmiljø i sunne omstillingsprosesser.

LES OGSÅ: Konferansens program

Tellekanter og honningfelle

- Hvilke problemer er felles for de sentrale og lokale hovedverneombud ved alle universitetene?

- Universitetene er i dag underlagt tellekanter, og arbeidstakerne på alle nivå skal produsere noe hele tida. Arbeidsdagene er lange for de fleste. Dessuten er det i vår nye digitale verden ikke lett å definere når arbeidsdagen slutter, forteller Egseth.

Hun viser til honningfella. Av og til kan arbeidstakerne være sine verste fiender. De vitenskapelig ansatte synes arbeidet er så gøy og interessant at de jobber for mye. Når arbeidsmengden blir for stor, går de på en smell.

Felles arbeidsmiljøundersøkelse

- Felles for oss alle verneombud er også rolleavklaring. Arbeidsgiverne har ansvaret, mens vi er påpasserne – ja, kall det gjerne vaktbikkjene, sier NTNUs hovedverneombud.

Et annet stort tema som er aktuelt for alle de 57 deltakerne på neste ukes samling, er den kommende arbeidsmiljøundersøkelsen. Den vil bli gjennomført ved alle landets universitet.