Ytring

Lav utdanning gjør deg ikke til en dårlig lytter

- Ministrenes utdanningsnivå er kanskje ikke så viktig som vi har trodd. Erfaringen viser derimot at det er viktigere at statsråden har evnen til å lytte, skriver Oscar Amundsen. 

Norske regjeringer har lavest utdanning i verden. - Forskningen viser at gode lyttere, dermed blir gode ledere. Som forsker på feltet, bør jeg derfor slutte å bry meg for mye om utdanningsnivået hos de norske statsrådene. Da er det kanskje mer grunn til å bekymre seg for lyttingen, skriver Oscar Amundsen.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken, kom det fram at norske regjeringer er blant de minst utdannede i verden. Over tid ligger våre statsråder helt på bunn i en ny internasjonal rangering.

Det vekker litt oppsikt at vi får en slik verdensrekord. Men så veldig overraskende bør det ikke være – heller ikke for oss som jobber med høyere utdanning.

Hver gang det kommer en ny minister for høyere utdanning og forskning, surrer temaet i gangene på universitetet: Hvilken utdanning har vår nye sjef? Ved de siste utnevnelsene, har vi typisk måttet innse at statsråden har brukt lite tid på universitet eller høyskoler. Som de nå skal lede.

Litt skuffende kanskje. Men i praksis har det vist seg at ministerens utdanningsnivå kanskje ikke er så viktig som vi har trodd. Erfaringen viser derimot at det er viktigere at statsråden har evnen til å lytte. Nærmere bestemt til de som har spesifikk kunnskap, og som vet hvor skoen trykker på sitt felt.

Ledelse er å skape resultater gjennom andre. Forskningen viser at gode lyttere, dermed blir gode ledere. Som forsker på feltet, bør jeg derfor slutte å bry meg for mye om utdanningsnivået hos de norske statsrådene.

Da er det kanskje mer grunn til å bekymre seg for lyttingen. Blant annet fra nåværende regjering. Her er bare noen eksempler på at statsråder plugget øreproppene godt inn før de gikk på jobb:

Alle disse tre statsrådene har mastergrad, men det hjalp tydeligvis ikke på lytteregenskapene.

Denne ytringen ble opprinnelig publisert i VG.