Æresdoktor på jpeg

Ingrid Daubechies er kvinnen bak matematikken i JPEG-formatet. Neste tirsdag kåres hun til æresdoktor ved NTNU. Som første kvinne er hun dessuten invitert til å holde årets Onsager-forelesning.

Publisert Sist oppdatert
Nobelprisvinneren Lars Onsager (1903-1976) hedres ved NTNU med årlig forelesning og professorat ved NTNU.

- Dette er en kvinnelig forsker på absolutt høyeste nivå. At hun dessuten kombinerer teoretisk og anvendt matematikk er uvanlig og i tråd med NTNUs grunnidé, sier Helge Holden, professor på Institutt for matematiske fag. Han har vært med på å plukke ut Daubechies som årets Onsager-foreleser. At hun samtidig blir æresdoktor ved NTNU er en hyggelig tilfeldighet.



Kompresjon av bilder

Ingrid Daubechies er professor i matematikk ved Princeton, opprinnelig belgisk og anerkjent for sin forskning på ”Wavelets”. Den mest kjente anvendelsen av Daubechies matematikk finnes i bildekompresjonsstandarden JPEG2000. Jpeg står for Joint Photographic Experts Group og brukes i alt fra kameraer, 3G-telefoner og printere til medisinsk bildebehandling og distribusjon av meteorologiske data.



Les mer: Årets Onsager-forelesning



I begrunnelsen for æresdoktoratet skriver Kristian Seip:

”En vesentlig ingrediens i JPEG2000 er en matematisk konstruksjon som i hovedsak kan tilskrives en enkelt person, nemlig Ingrid Daubechies (født i 1954) … Samspillet mellom matematikk og teknologi er i dette eksempelet slående: Et viktig matematisk resultat er i løpet av få år å finne så å si innebygget i en større kommersiell anvendelse.”



Første kvinne



Siden innstiftelsen i 1993 er det kun menn som har vært plukket ut til å holde Onsager-forelesningen. Ingrid Daubechies blir første kvinne ut.

- Vi er avhengige av hvem som blir foreslått. Hun var den første kvinnen, og vi slo til, sier en fornøyd Holden – som trekker frem at de i år også har sin første kvinnelige Onsager-professor, Elisabeth Bouchaud.



Matematikk møter kunsten

Om hun ikke forhindres av vulkansk aske, vil Daubechies ankomme Trondheim neste mandag. Tirsdag 27. April blir hun kreert til æresdoktor, med ring og diplom fra rektor Torbjørn Digernes. Etterpå holder hun en åpen Onsager-forelesning, med tittelen ”Mathematics meets Art: Image analysis of paintings”. Dagen etter holder hun en teknisk forelesning for fagmiljøet.



Se video: Terence Tao om Struktur og tilfeldighet