Forskningsmeldingen 2013

Ser fram til en nasjonal forskningsplan

Kristin Halvorsen har signalisert et langtidsbudsjett for forskning. Det er bra for forutsigbarheten og for rekrutteringen i akademia, mener leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad.

I morgen legges Forskningsmeldingen fram. Det er fire år siden sist Regjeringen la fram en forskningsmelding for Stortinget. "Klima for forskning" het den.

I likhet med den forrige kommer denne forskningsmeldingen til å starte med å si noe om de store samfunnsutfordringene, om forskningens rolle og institusjonenes samfunnsoppdrag, mener litteraturprofessor og forbundsleder Aaslestad.Bedre samhandling innad i regjeringen

I følge ham fordrer disse store utfordringene en bedre koordinering av forskningspolitikken. Det er kommet signaler om at regjeringen ønsker å styrke den interne samordningen av forskning over budsjettene til de ulike sektordepartementene.- Det betyr en styrking av regjeringens eget Forskningsutvalg. Slik det fungerer i dag, er det for mye overlappende forskning og for lite myndighetsutøvelse i forskningsutvalget. Dette er kommet fram gjennom flere evalueringer, sier Aaslestad.Nasjonal transportplan – for forskning

Signaler fra statsråden gir håp om etablering av et langtidsbudsjett for forskning – ikke ulikt modellen for Nasjonal transportplan innenfor samferdsel – over flere statsbudsjetter.- Dette skaper en forutsigbarhet som er godt for sektoren, sier Aaslestad. – Det blir lettere å få fram at forskning kan være en attraktiv karrierevei.Det er det ikke nødvendigvis i dag, mener Aaslestad. Den siste evalueringen av phd-utdanningen understreker at institusjonene må tydeliggjøre bedre utdanningens relevans, mener han.Rekrutteringsproblem i akademia

Det høye andelen ulovlig midlertidig ansatte i sektoren, er et grunnleggende problem. Dette medfører at noen av de beste talentene etter hvert forsvinner til andre sektorer.- Jeg håper at regjeringen innser at vi har et rekrutteringsproblem i akademia, sier han. - Vi står foran en veldig stor aldersavgang.Generasjonsskiftet er en gylden anledning til å gjøre noe også med kjønnsbalansen i akademia, mener Aaslestad.Ønsker egen høyere utdanningsmelding

Kvalitetsreformen er ti år gammel. Forskerforbundets leder tar til orde for en egen melding om utdanningskvalitet.- Jeg venter også at regjeringen griper fatt i samspillet mellom forskning, utdanning og innovasjon, og jeg håper at studenter trekkes mer inn i forskningen som del av den høyere utdanningen, sier Aaslestad, som inntil nylig var styreleder i Nokut.Aaslestad ønsker at grunnforskningen blir høyere prioritert. Slik det er nå, er for mye av midlene bundet opp i programmer. Dette kan være til skade for den virkelig innovative forskningen. Spissing og satsing på de beste fordrer en god bredde, mener han. Det er viktig at det finnes en slags risikokapital i bunn, slik at den dristige forskningen får vekstmuligheter.- Det er min forventning.

Sektordepartementene besørger hver sin forskning. Petter Aaslestad håper på mer samordning og mindre overlapping gjennom at regjeringens Forskningsutvalg blir styrket. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Sektordepartementene besørger hver sin forskning. Petter Aaslestad håper på mer samordning og mindre overlapping gjennom at regjeringens Forskningsutvalg blir styrket.  Foto: Tore Oksholen

Relaterte artikler

"Lange linjer"

Det er navnet på regjeringens nye forskningsmelding. Som forventet er en tiårig langtidsplan for finansiering av forskning et av de største tiltakene i meldingen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Student fant Nord-Norges første viking-handelssted

En UiT-student har ifølge universitetet funnet fram til det første kjente handelsstedet fra 800-tallet som vi kjenner til i Nord-Norge.

Utøya-studie med overraskende funn

Tidlige fysiske plager, som hodepine og magesmerter, etter en traumatisk hendelse kan gi økt risiko for langvarige psykiske plager, ifølge en Utøya-studie.

Misfornøyd med Sits boliginformasjon på nett

Student Victoria Dontsova mener manglende innvendige bilder og plantegninger på Sits nettsider skaper unødvendig merarbeid for flytteklare studenter.

Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.