- Innovasjonssenteret får like stor betydning for byen som NTH

Eierne og prosjektlederen for det planlagte Innovasjonssenter Trondheim har hårete mål: Et signalbygg på minst 40 000 kvadratmeter, dobling av teknologibedrifter i regionen og stor internasjonal betydning.
Jan Modolf Øverli er prosjektleder for Innovasjonssenter Trondheim der planen er å styrke Trondheim som kunnskapsby ved å samle flere miljøer. Øverli har ambisjoner om at innovasjonssenteret skal få like stor betydning for byen som opprettelsen av NTH har hatt.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Jan Modolf Øverli er prosjektleder for Innovasjonssenter Trondheim der planen er å styrke Trondheim som kunnskapsby ved å samle flere miljøer. Øverli har ambisjoner om at innovasjonssenteret skal få like stor betydning for byen som opprettelsen av NTH har hatt. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Representanter fra NTNU, Hist, Sintef, Nit og Siva møttes i det første seminaret om Innovasjonssenter Trondheim fredag. Som UA skrev fredag morgen jobbes det med å opprette et gigantisk innovasjonssenter i byen.

LES SAKEN HER: Vil bygge gigantisk innovasjonssenter

Forutsetter at det blir internasjonalt kraftsenter

Direktør Erik Haugane i Siva (Selskapet for industrivekst) innledet seminaret med å sette forutsetninger for innvasjonssenteret:

- Senteret må være minst 40 000 kvadratmeter. Vi kan bare bygge et innovasjonssenter om det blir et internasjonalt kraftsenter. Vi kommer ikke til å bygge dette bare for Trondheim.

Innovasjonsdirektør Ola Borten Moe i samme selskap fulgte senere opp forutsetningen fra Haugane i sitt innlegg:

- Engasjementet blant dere (eierne, journ. anm.) må være stort nok og dere må virkelig legge dere i selen for å gjennomføre dette. Hvis ikke vil vi rette ressursene våre mot andre steder i landet.

Vil doble arealet til Vitensenteret

Haugane mener teknologimiljøet i Trondheim har for lite knoppskyting i forhold til potensialet. Prosjektleder Jan Modolf Øverli redegjorde for styringsgruppens arbeid og fortalte at det planlagte bygget skal bli et signalbygg.

- Vi må tenke stort og vi kommer til å foreslå at visjonen handler om at innovasjonssenteret skal være en nasjonal motor for teknologibasert nyskapning.

Arbeidsgruppa Øverli leder skal definere målsetninger, kartlegge eksisterende og aktuelle miljøer for innovasjonssenteret og komme med forslag til finansiering og plassering. De skal gi et beslutningsgrunnlag til eierne mot slutten av året.

Øverli sa videre i innlegget at han ser for seg å flytte Vitensenteret inn i det planlagte innovasjonssenteret og doble deres 1500 kvadrameter areal.

- Innovasjonssenteret må være åpent hele døgnet. Sammen med kultur, og kanskje en pub, skal Vitensenteret være med og skape liv rundt senteret. Innovasjonssenteret får like stor betydning for byen som NTH har hatt, og kommer til å løfte hele Trondheim og Norge.

Målsetning: Best i verden på kommersialisering

NTNUs prorektor for nyskapning, Johan E. Hustad, fulgte opp Øverlis innlegg med å si at man aldri får nok ideer. Hustad mener det å sette sammen næringsliv og forskningsmiljøer skaper samhandlingen alle etterlyser.

Videre fortalte leder Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen at styret i foreningen nettopp har vedtatt som mål at næringslivet i byen skal bli best på kommersialisering av teknologi i verden.

- Vi har 500 bedrifter og 10 000 ansatte i denne sektoren i dag. Målet er en doblig til år 2025. Da trenger vi et innovasjonssenter.

Trege trøndere og dårlig tid

Men ikke alle var like positive. Teknologigründer og Novelda-direktør Alf-Egil Bogen minnet om at et bygg i seg selv løser lite.

- Skal vi lykkes må vi få inn de rette folkene. Folk med en indre drive. Den trege trønderen er ofte fornøyd med hus, hytte og stasjonsvogn. Vi må ha en kulturendring, få den trege trønderen til å bli litt raskere og mer ambisiøs.

Prosjektleder Øverli skisserer, noe spøkefult, offisiell åpning av innovasjonssenteret av statsministeren på valgdagen i 2017.

- Jeg tror dere har hastverk hvis dere skal rekke alt på så kort tid, sa varaorfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, i en kort kommentar.

De foreløpige planene for Innovasjonssenter Trondheim inneholder blant annet Vitensenteret, prosjekthotell og Entreprenørskolen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

De foreløpige planene for Innovasjonssenter Trondheim inneholder blant annet Vitensenteret, prosjekthotell og Entreprenørskolen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Erik Haugane og Jan Modolf Øverli (bak) lytter til et innlegg fra Jon Gunnes (V).
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Erik Haugane og Jan Modolf Øverli (bak) lytter til et innlegg fra Jon Gunnes (V). Foto: KRISTOFFER FURBERG

Innovasjonsdirektør Ola Borten Moe i Siva manet prosjekteierne til å legge seg i selen for å få det planlagte innovasjonssenteret.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Innovasjonsdirektør Ola Borten Moe i Siva manet prosjekteierne til å legge seg i selen for å få det planlagte innovasjonssenteret. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.