Hun blir hjerneekspert på tv

Stipendiat Charlotte Alme forsker til daglig sammen med Moser-paret, men nå er hun også dommer under NRKs nye realitysatsing Hjernekamp.
Hjerneforsker Charlotte Alme er dommer under NRKs nye realitysatsing Hjernekamp som har premiere torsdag kveld.
        
            (Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK)

Hjerneforsker Charlotte Alme er dommer under NRKs nye realitysatsing Hjernekamp som har premiere torsdag kveld. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

Alme jobber til daglig sammen med nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser på Kavli-instituttet på Øya i Trondheim. Torsdag kveld blir hun å se som hjerneekspert i beste sendetid på NRK.

Der skal de jakter på den smarteste av de smarte - ikke ulikt konseptet Stjernekamp, men med annet tema.

Noen av spørsmålene som stilles er: Hvor viktig er en lang universitetsutdannelse? Og er den praktiske hjerne bedre enn den teoretiske?

Logikk, hukommelse og motorikk

- Det er seks deltakere og vi skal forsøke å finne den komplette hjernen. Jeg har blant annet vært med på å planlegge oppgavene og skal fortelle litt om dem, være dommer og presentere fakta i programmet, sier Alme til UA.

Deltakernes evner innen blant annet logikk, hukommelse, motorikk og sosiale ferdigheter blir testet, ifølge NRK.

- Det er en smart gjeng bestående av blant annet en som tar doktorgrad i matematikk, en ingeniør og en sjakkspiller, sier Alme.

Hun forsker på stedssans og hukommelse og forteller at sistnevnte i aller høyeste grad blir testet i programmet.

- Som et lite eksperiment

- Det er morsomt å formidle litt forskning og kanskje gjøre folk litt mer interesserte i hvordan hjernen fungerer, sier Kavli-forskeren.

Serien ble spilt inn på Stokkøya i Sør-Trøndelag over to uker i september. Nå er Alme tilbake i stipendiatmodus.

- Kan testingen i serien sammenlignes med rottetestingen dere utfører på Kavli-instituttet?

- Tja. Det er som et lite eksperiment iallfall. Vi var veldig usikre på hvor vanskelige oppgavene ville bli og hvordan de ville løse dem.

Krevende oppgaver

Oppgavene består blant annet av å å finne fram i blinde, kjenne igjen ansiktet på 25 soldater, løse oppgaver med opp-ned-briller og løse IQ-nøtter på en planke fire meter ut fra en bryggekant.

Alle deltakerne er med til og med nest siste program, da går de tre beste videre til semifinale før den store finaleduellen til slutt.

Alme er én av to eksperter i programmet. Den andre er fysikkprofessor og hjerneforsker Gaute Einevoll fra universitetet i Ås (NMBU).

I tillegg skal verdensmester i hukommelse, Jonas Von Essen, lære seerne å huske bedre, mens psykologiprofessor Richard Wiseman er med for å fortelle om hjernen på sin måte.UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.