Ventet fire måneder - fikk nok et avslag

- Dette var som ventet, sier Hamideh Kaffashs advokat.

Brynjulf Risnes representerer den iranske NTNU-stipendiaten og har allerede stevnet UDI for Oslo tingrett.

Håper på rettssak på nyåret

- Saken er fortsatt ikke berammet. Vi håper den kommer relativt tidlig på nyåret, sier Risnes til UA.

Siden august har planen vært å vente på det endelige avslaget fra UNE før saken tas til rettssystemet.

Beskjeden om endelig avslag fra Utlendingsnemda kom ikke som noen overraskelse.

- Dette var som forventet. De viser til PST, sier Risnes.

Over ett år med venting

Da saken ble sendt til Oslo tingrett var det UDI som ble stevnet. Risnes sa i den forbindelse til UA at dette kunne bli byttet til UNE når de kom med sin avgjørelse.

LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

I august fikk den iranske NTNU-stipendiaten beskjed om at UDI ikke tok klagen om avslag på oppholdstillatelse til følge. Kaffash kom til Norge med såkalt «early work start»-visum og søkte om oppholdstillatelse da hun kom til landet i september i fjor. Hun sier hun fikk beskjed om at hun ville få svar innen tre måneder. Det første avslaget kom i mai. Utlendingsnemda var siste klageinstans.

Samlet inn 20 000 dollar

Utgiftene søksmålet medfører finansieres av støtteorganisasjonen Sedai. De har har samlet inn over 20 000 dollar.

Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.

Kaffash er hos familien i Teheran. Der har hun vært siden hun måtte forlate Norge i september.

Hun har allerede varslet at hun ønsker å ta saken helt til Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg om ikke noe annet fører frem.

LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
 

null
Iranersaken
Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis. Det er stilt spørsmål ved hvorfor UDI i noen tilfeller har brukt 7-8 måneder på å behandle søknader, dersom feltet er så sensitivt at det medfører terrorfare.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun måtte forlate landet i september, men har varslet at hun vil saksøke norske myndigheter for å kunne fullføre doktorgraden ved NTNU.
 • Støtteorganisasjonen Sedai har samlet inn over 20 000 dollar. Dette skal brukes til å finansiere et søksmål mot norske myndigheter. Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.
Relaterte artikler

Har ventet tre måneder på svar

- Alle saker behandles på nytt, sier UNE. - De har valgt en tøff motstander. Jeg kommer ikke til å gi opp, sier Hamideh Kaffash.

Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Hamideh Kaffash har samlet inn 100 000 kroner og er klar for å saksøke norske myndigheter om UNE gir henne endelig avslag på opphold. Nå har også høytstående iranske politikere kastet seg inn i saken.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ingen lønn for strevet

Erfarne stipendiater må se sine nyansatte kolleger hoppe forbi dem i lønn.

De har kveldsundervisning ved NTNU og liker det ikke

Studentene som tar emnet Rørdesign har kveldsundervisning to ganger i uka. I tillegg slutter siste forelesning klokka 17.00 på fredager.

Ytring:

Faren med kommersiell Open Access

«Plan S gjør rett i å redusere innflytelsen til grådige kommersielle abonnementsforlag, men går rett i garnet til kommersielle og like grådige OA-forlag,» skriver Simen Ådnøy Ellingsen i denne ytringen, hvor han argumenterer for at «grønn OA» kombinert med non-profit abonnementsforleggere er en fullgod løsning på problemene som oppstår.

KD ba UiT holde seg unna Nesna

UiT - Norges arktiske universitet så på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning på Nesna, men ble anmodet av Kunnskapsdepartementet om å ikke engasjere seg mer, ifølge UiT-rektor Anne Husebekk.