Moserparet får Peer Gynt-prisen

Stortingsrepresentantene har stemt fram ekteparet May-Britt og Edvard Moser som vinnere av prisen som Årets Peer Gynt.

May-Britt og Edvard Moser mottok Nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe i 2014.
Publisert Sist oppdatert

- Vi er beæret over at landets folkevalgte har pekt på oss, og stolte over at det er representanter for vitenskapen som løftes frem som noen som har markert seg på samfunnsnyttig plan. Det er en flott markering av grunnforskningens plass i samfunnet, sier May-Britt Moser i en pressemelding.

Den årlige prisen gis til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Ekteparet Moser ble tildelt Nobelprisen 2014 i medisin i fjor høst. De arbeider innen nevrovitenskap, med vekt på hukommelse og stedsans. Populært sagt jobber de med hjernens indre GPS som gjør det mulig for oss å orientere oss i et rom eller et landskap.

LES OGSÅ: Derfor fikk Moser-paret Nobelprisen i medisin

Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming. Prisen har vært delt ut årlig siden 1973.

Einar Gerhardsen var den første prisvinneren. I fjor fikk Jo Nesbø prisen, som tidligere har vært utdelt til blant andre Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg, Marit Bjørgen, Ole Gunnar Solskjær og Eva Joly.

- Vi har like store drømmer og visjoner som Peer Gynt hadde. Men håper det er tydelig at vi er hakket mer jordnære og realistiske. Peer Gynt er et forbilde for det å tenke stort, og vitenskapen har en fantastisk metodikk for å kunne håndtere drømmer, nysgjerrighetstrang og utforskning på en fornuftig måte. Vi trenger både visjoner, lidenskap og fornuft for å utvikle samfunnet, sier Edvard Moser.

Prisen deles ut av Marit Arnstad 7. August kl. 16.30 på friluftsscenen ved Gålåvatnet.