Hevder de har offentlig støtte i alle LSD- og MDMA-studier

Forskerparet Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs klarte ikke å få resultater i en studie finansiert av Forskningsrådet, men krediterer dem i andre sammenhenger. Det reagerer Forskningsrådet på.
Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs har publisert en studie som viser at psykedelika verken forårsaker hjerneskade eller avhengighet. 
    
      (Foto: Tommy Strømmen)

Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs har publisert en studie som viser at psykedelika verken forårsaker hjerneskade eller avhengighet.  Foto: Tommy Strømmen

Da ekteparet ikke klarte å få fram resultater i den forskningsrådsfinansierte studien, lot de være å publisere resultatene, skriver forskning.no.

- Dersom de har unnlatt å publisere fordi resultatene ikke passet inn i deres syn, så er det snakk om grove brudd på forskningsetiske prinsipper, sier leder Dag Bruusgaard i Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) til nettstedet.

Selv forklarer Johansen og Krebs den manglende publiseringen med tekniske problemer. De to forskerne fikk 3,5 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Pengene skulle brukes til å undersøke om MDMA kan hjelpe mot posttraumatisk stresslidelse. Materialet var videoopptak av kliniske studier i USA. Ifølge Johansen var det dårlig lyd på opptakene. Han sier til forskning.no at de fikk for få timer med pålitelig observasjon av følelsesutrykk.

BAKGRUNN: Studie viser at LSD og fleinsopp kan være sunt
BAKGRUNN: LSD-forskere anklages for å misbruke NTNU-navnet

Anklaget for å misbruke NTNU-navnet

Krebs og/eller Johansen er blitt intervjuet eller sitert i en enorm mengde medier som følge av sine publikasjoner. Spesielt den ferskeste med slutninger om at LSD og fleinsopp kan være sunt.

Universitetsavisa skrev i mai i år at fungerende dekan ved Det medisinske fakultet ved NTNU, Bjørn Gustafsson, mente koblingen mellom forskerparet og NTNU kunne skade universitetet. De ble anklaget for å misbruke NTNU-navnet, men mente selv de hadde sitt på det tørre.

- NTNU har stått fjellstøtt bak oss i årevis, så vi er overrasket. Basert på Gustafsson sine kommentarer så synes det å være en politisk reaksjon mot vårt engasjement i menneskerettigheter, svarte Johansen.

Forskningsrådet reagerer

Avdelingsdirektør Hilde Jerkø i Forskningsrådet reagerer på at forskerparet oppgir Norges forskningsråd som finansieringskilde i alle sine publiserte artikler, og med referanse til prosjektnummeret på MDMA-studien som aldri ble publisert i samtlige artikler.

– Populasjonsstudiene er ikke en del av prosjektets opprinnelige eller justerte mål og er derved ikke en del av bevilgningen fra Forskningsrådet, sier Jerkø til forskning.no.

Johansen mener imidlertid at behandlingsutvikling med MDMA og psykedelika henger nøye sammen. Han viser til at MDMA kan kalles et psykedelika, og at PTSD henger sammen med alkoholisme. Johansen sier til forskning.no at forskningen ble gjort mens forskerparet var betalt av Forskningsrådet.

null
Psykedelika
Spiss fleinsopp er en av mange vekster med psykedeliske virkninger som finnes i naturen. 

Spiss fleinsopp er en av mange vekster med psykedeliske virkninger som finnes i naturen. 

 • Psykedelika er planter eller preparater som kan endre bevistheten og sansene, noen ganger med hallusinasjoner ved inntak av store doser. Psykedelia kan være fleinsopp (psilocybin), LSD, eller peyote (meskalinholdig kaktus).
 • I naturen finnes mange vekster med psykedeliske virkninger. Den mest vanlige i Norge er spiss fleinsopp. Psykedelika kan også fremstilles syntetisk, der LSD er det mest kjente.
 • LSD ble første gang fremstilt i 1938, og ble brukt i behandling i etterkrigstiden, blant annet til behandling av avhengighet.
 • I Norge er psykedelika forbudt å bruke utenfor medisinsk sammenheng. De siste tiårene har det blitt gjort nye studier på bruk av psykedelika i medisinsk behandling.
 • Mennesker har brukt psykedelika i minst 5700 år. I noen land er bruk av psykedelika beskyttet av FNs menneskerettighetskonvensjon knyttet til livssyn eller religion.
 • Kilder: Store norske leksikon, Folkehelseinstituttet, Wikipedia
Relaterte artikler

- LSD og fleinsopp kan være sunt

NTNU-forskere får oppmerksomhet verden over for studie som viser at det ikke er sammenheng mellom bruk av psykedeliske stoffer og psykiske lidelser, men møter skepsis blant andre forskere.

- De kan ikke kalle seg NTNU-forskere

Teri Krebs og Pål-Ørjan Johansen får oppmerksomhet verden over for en studie som viser at LSD og fleinsopp kan være sunt, men koblingen til NTNU kan skade universitetet, ifølge DMF-dekan Bjørn Gustafsson.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Mens vi venter på campus – og ny rektor

Tidligere ansattrepresentant i NTNUs styre, Helge Holden, forsøker i et innlegg i Universitetsavisa 15.11 å forsvare beslutningen som han var med på, om å samle NTNU Trondheim på Gløshaugen. Argumentene hans er lite overbevisende, skriver professor Knut H. Sørensen i denne ytringen.

Norske elever får en mer praktisk skole

Fagene blir mer praktiske og utforskende, og det blir mer læring gjennom lek for de yngste barna i de nye læreplanene for grunnskolen og videregående skole.

Hun er valgt til ny leder av Studenttinget NTNU

- Vi må bruke mye tid på campusutvikling fremover, sier Åste Solheim Hagerup. Hun tar over stafettpinnen som leder av Studenttinget NTNU etter Cecilie Bjørnsdotter Raustein fra nyttår.

Gjesteskribenten:

Campussamling til besvær

Det er viktig å holde trykket oppe for å sikre at regjeringen bevilger de store beløpene. Både campusen på Gløshaugen og Ocean Space Centre må bli realisert.