Iranersaken i retten:

- Vi tør ikke ansette iranere

NTNU holder av stipendiatstillingene til Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad til rettssaken mot staten er avgjort, men avslagene på oppholdstillatelse tvinger frem diskriminering.
Vitnet. Professorene Merete Tangstad (til venstre) og Ragnhild Aune fra NTNU.  
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Vitnet. Professorene Merete Tangstad (til venstre) og Ragnhild Aune fra NTNU.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad har saksøkt staten for å ha nektet dem oppholdstillatelse grunnet fare for ulovlig kunnskapsoverføring. De to NTNU-professorene som er iranernes veiledere vitnet i Oslo tingrett torsdag.

Professor Merete Tangstad forklarte at saken har fått følger for rekrutteringen av nye doktorgradsstipendiater ved universitetet.

Vil ikke diskriminere

- Vi har ikke mulighet til å utsette prosjekter i årevis på grunn av problemer med oppholdstillatelse. Derfor kan vi ikke ansette kandidater om det er tvil om de får oppholdstillatelse. Selv om vi ikke vil diskriminere, er det i praksis svært vanskelig å ansette iranske søkere nå, forklarte hun.

Hun fortalte videre at den tekniske utdannelsen i Iran er svært god, og at iranske søkere derfor ofte vil komme høyt opp på søkerlistene.


LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: Slik blir rettssaken

Vurderingen av om de to iranske stipendiatene driver med grunnforskning eller anvendt forskning har vært et element i samtlige vitnemål i saken.

- Hvis vi mener at det er snakk om grunnforskning, så vil vi ikke anbefale avslag. Vi mener disse studiene (doktorgradene til Kaffash og Akbarnejad, journ. anm.) handler om såpass spisset teknologi at det ikke er snakk om grunnforskning, sa PST-leder Arne Christian Haugstøyl i retten torsdag.

- Vi mener forskningen skjer på et fundamentalt nivå, og at det utvilsomt er snakk om grunnforskning, sa Tangstad i sin forklaring.

Hun er veileder for Hamideh Kaffash. Ragnhild Aune er Akbarnejads veileder og stilte seg bak Tangstads argumentasjon.

Fikk oppholdstillatelse i Sverige

Aune har vært veileder for Akbarnejad både på NTNU og Kunglinga Tekniska Högskolan i Sverige. Dommer Jannicke Johannesen ville vite hvordan svenske myndigheter har forholdt seg til den iranske stipendiatens oppholdstillatelse i landet.

- Han har jobbet på eksakt samme prosjekt på KTH som på NTNU. Jeg har skrevet brev og beskrevet prosjektet for svenske myndigheter, men har ikke hørt noe fra dem i etterkant. Shahin er min sjette iranske student, og jeg har aldri blitt kontaktet av svenske myndigheter eller opplevd problemer i forhold til oppholdstillatelse for noen av dem.

- Så nøyaktig det samme prosjektet har blitt presentert for svenske myndigheter, og han har fått oppholdstillatelse, spurte Johannesen, og fikk et kort og konsist svar:

- Ja, det stemmer.

Universitetsavisa følger saken fra Oslo tingrett.

BAKGRUNN:

LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Dette er saken
Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og uttrykt bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun og Shahin Akbarnejad var blant dem som ble nektet opphold. Nå saksøker de Utlendingsnemda. Søksmålet er finansiert gjennom crowdfunding.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Jeg burde feire, men har i stedet en ekkel følelse

Jeg har nettopp fått en artikkel godkjent i doktorgraden min! Hvorfor sitter jeg likevel med en ekkel følelse i magen?

Ansatte ti mannlige filosofer:

Utvalg sterkt kritisk til at NTNU ansatte bare menn

«Disse ansettelsene har ikke bare forsterket den eksisterende kjønnsubalansen innenfor filosofifaget, men sementert situasjonen for lang tid framover.»

Ytring:

Buss og vinter - sett frå nederst på Gløshaugen

Vi som bur sørover har ganske lang veg å gå til bussen i Elgesetergate. Kan det jobbast for å få ein betre tilkomst? spør Roger Birkeland.

Rektor vil overta styringen av Institutt for historiske studier

NTNU-ledelsen foreslår at IHS  flyttes ut av Det humanistiske fakultet og plasseres direkte under rektor.