Iranersaken:

NTNU-professorer beskyldt for overspilling i rettssaken

Utlendingsnemdas advokat mener forklaringene til de to NTNU-professorene som vitnet i iranersaken bar preg av at de ønsket å hjelpe stipendiatene sine. Beskyldningene bli blankt avvist.
- Argumentene om overspillig er slike argumenter man bruker når man ikke har relle argumenter, sier Merete Tangstad (t.v.). De to NTNU-professorene Tangstad og Ragnhild Aune (t.h.) har støttet Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad i retten. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Argumentene om overspillig er slike argumenter man bruker når man ikke har relle argumenter, sier Merete Tangstad (t.v.). De to NTNU-professorene Tangstad og Ragnhild Aune (t.h.) har støttet Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad i retten.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Jeg synes forklaringene bar preg av at de ønsket å hjelpe stipendiatene sine. Det virket som om de overspilte grunnforskningsdelen, sa Utlendingsnemdas advokat Ola Berg Lande i sin prosedyre.

Avfeier anklagene

Tolkningen om hva som er grunnforsking og hva som er anvendt forskning har vært et gjennomgående og tilbakevendende tema i rettssaken der to iranske NTNU-stipendiater har saksøkt staten etter å ha blitt nektet oppholdstillatelse i Norge. Også i prosedyrene fredag.

Advokat Brunjulf Risnes representerer Hamideh Kaffash. Risnes argumenterte for at både hun og Shahin Akbarnejad driver med grunnforskning. Risnes viste og viste til NTNU-professorene Merete Tangstad og Ragnhild Aune som var krystallklare på det samme i sine vitnemål.

Berg Lande fortsatte med å si at retten må se NTNU-professorenes forklaringer i lys av hva de ønsker å oppnå, uten at man ikke skal tillegge forklaringene vekt i hele tatt.

Tangstad avfeier anklagene.

- Argumentene om overspillig er slike argumenter man bruker når man ikke har relle argumenter, sier hun til UA.

LES OGSÅ: Dette handler de hemmelige bevisene om
LES OGSÅ: Kan få kjemperegning om de taper saken
LES OGSÅ: Tør ikke ansette iranere

Grunnforskning og industri

- Hva man i et forskningsmiljø kaller anvendt eller grunnforsking, har ikke så stor betydning i hverdagen, sa Berg Lande videre i sin prosedyre.

Advokat Brynjulf Risnes, som representerer Hamideh Kaffash, er helt uenig. Han gjentok flere ganger i løpet av rettssaken at hvis noen vet hva doktorgradsprosjektene til de to iranerne inneholder og går ut på, må det være veilederne.

- Hvis ikke vi kan definere grunnforskning, blir det helt feil, sier Tangstad.

Hun mener det er et feilaktig argument å kalle noe for anvendt forskning fordi prosjektet er knyttet opp mot industrien.

- Uten kontakt med industrien hadde vi ikke kunnet drive med grunnforskning i dagens økonomi, sier hun.

LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: PST mener Norge ikke er strengere enn andre land
LES OGSÅ: Slik blir rettssaken

Ikke i tvil

- Argumentene for at de ikke skal få oppholdstillatelse er tekniske, og vi har evaluert prosjektene og sett på dem i sammenheng med regelverket. Koblingen er teknisk feil. Hadde vi hatt den ringeste tvil om at dette kunne knyttes til Irans atomprogram, ville vi ikke støttet stipendiatene i retten, sier Tangstad.

Hamideh Kaffash jobber med reduksjon av CO2-utslipp i produksjon av ferromangan. Med støtte fra PST mener Utlendingsnemda dette kan knyttes opp mot produksjon av mareldet stål til bruk i sentrifuger for anriking av uran.

- Dette er "far-fetched", er Merete Tangstads kommentar.

Ragnhild Aune har ikke besvart Universitetsavisas henvendelser.

BAKGRUNN:

LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Dette er saken
Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og uttrykt bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun og Shahin Akbarnejad var blant dem som ble nektet opphold. Nå saksøker de Utlendingsnemda. Søksmålet er finansiert gjennom crowdfunding.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Jeg burde feire, men har i stedet en ekkel følelse

Jeg har nettopp fått en artikkel godkjent i doktorgraden min! Hvorfor sitter jeg likevel med en ekkel følelse i magen?

Ansatte ti mannlige filosofer:

Utvalg sterkt kritisk til at NTNU ansatte bare menn

«Disse ansettelsene har ikke bare forsterket den eksisterende kjønnsubalansen innenfor filosofifaget, men sementert situasjonen for lang tid framover.»

Ytring:

Buss og vinter - sett frå nederst på Gløshaugen

Vi som bur sørover har ganske lang veg å gå til bussen i Elgesetergate. Kan det jobbast for å få ein betre tilkomst? spør Roger Birkeland.

Rektor vil overta styringen av Institutt for historiske studier

NTNU-ledelsen foreslår at IHS  flyttes ut av Det humanistiske fakultet og plasseres direkte under rektor.