UiT skal få på plass etiske retningslinjer

UiT Norges arktiske universitet vil etablere etiske retningslinjer for samarbeid med nasjonale og internasjonale selskaper.

Mandag 30 mai inviteres ansatte, studenter og andre interesserte til åpent møte. Tema er etiske veivalg i akademia - samarbeid og samfunnsbygging, og universitetet ønsker innspill om hvem de kan samarbeide med.

Spørsmål som reises er:

- Hvilke selskaper kan UiT samarbeide med?

- Når kan UiT takke ja til å inngå i samarbeid og motta gaver fra private selskaper?

- Skal universitetet kunne samarbeide med selskaper som står på listen over selskaper som er unntatt fra investeringer fra oljefondet?

- Hvilken betydning har innholdet i det faktiske samarbeidet for om vi kan inngå et samarbeid eller ikke?

I panelet sitter blant annet Guro Slettemark, generalsekretær, Transparency International Norge, og Christian Bull, Politisk rådgiver i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Også Helene Ingierd, sekretariatsleder i Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi kommer.

Bakteppet for arbeidet som nå gjøres er at UiT samarbeider tett med mange ulike nasjonale og internasjonale selskaper. Universitetet mener dette samarbeidet har avgjørende betydning for at UiT skal lykkes i sine strategier.

Samtidig er UiT underlagt regler og føringer for hvilke typer samarbeid UiT kan inngå i. Det siste året har UiTs styre vedtatt å ikke inngå samarbeid med to kjente våpenprodusenter, fordi de står på listen over selskaper som Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) av etiske grunner ikke bør investere i.

I presentasjonen av møtet på UiTs hjemmeside heter det at universitetet  ønsker å etablere etiske retningslinjer som utdyper de institusjonen allerede er underlagt, som et statlig universitet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Selvbetjent servering skal gi mat til flere

For å møte etterspørselen fra små campuser har Sit dratt igang selvbetjente matstasjoner. Nå ønsker de å utvide tilbudet slik at det blir mulig å kjøpe seg lunsj til alle døgnets tider.

Regjeringen vil la noen studenter få vende tilbake

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte, sa statasminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nettbasert undervisning:

– Litt anarki i valg av digitale løsninger

Professor Rune Hjelsvold har sett på hvordan det egentlig går med den nettbaserte undervisningen på NTNU. – Underviserne bruker 28 ulike verktøy, det blir uoversiktlig, sier han.

Store forskjeller mellom fakulteter:

SU gir bokstavkarakterer til nesten alle studentene

NTNU har besluttet å endre 370 emner hvor det avlegges eksamen denne våren fra bokstavkarakter til enten bestått eller ikke bestått. Ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) endrer de bare tre emner.