Samarbeider om arktisk forskning

NTNU og UiT Norges arktiske universitet skal styrke Norge som polarnasjon gjennom å samarbeide om arktisk teknologi.
Med teknologiekspertise fra NTNU og arktisekspertise fra UiT skal de to institusjonene dra nytte av hverandre.
(Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT)

Med teknologiekspertise fra NTNU og arktisekspertise fra UiT skal de to institusjonene dra nytte av hverandre. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

– NTNU og UiT har overlappende satsingsområder innen forskning på teknologi, energi og klima, bærekraft, helse og velferd. Faglig sett utfyller vi hverandre, og det gjør det naturlig å samarbeide, sier UiT-rektor Anne Husebekk i en pressemelding.

NTNU-rektor Gunnar Bovim viser til at energi og miljø, teknologi og ikke minst havet, er satsingsområder som den norske regjeringen er opptatt av.

Vil unngå dublering av kompetanse

– Det er i Norges interesse at NTNU bidrar i styrkingen av arktisk teknologi som felt ved Nord-Norges største universitet, men på en slik måte at vi ikke unødig dublerer kompetanse eller kostbar forskningsinfrastruktur, sier Bovim.

Han er denne uken sammen med en delegasjon fra NTNU i Tromsø og Sommarøy for å signere samarbeidsavtalen med UiT. De to institusjonene samarbeider allerede innen marinbiologi og undervannsteknologi, sensorsystemer og fjernmåling

NTNU har to sentre for fremragende forskning, AMOS og SAMCo, som samarbeider med Tromsø-miljøer som CAGE og CIRFA. NTNU er også partner i ARCEx (nasjonalt senter for arktisk petroleumsforskning), der UiT er vertskap.

- Vi må bygge "landslag"

UiT Norges arktiske universitet signerte i forrige uke en avtale med Norsk Polarinstitutt. Avtalen har fokus på forskning i Arktis.

NTNU og UiT har felles interesser i å videreutvikle Universitetssenteret på Svalbard og deres avdeling for arktisk teknologi. Spesielt når det gjelder rekruttering av norske studenter, ifølge pressemeldingen.

– Arktisk forskning er et område der Norge hevder seg godt internasjonalt. Skal vi fortsatt hevde oss, og styrke Norges posisjon, bør vi koordinere oss bedre og samarbeide nasjonalt. Vi må bygge "landslag", der det er mulig og hensiktsmessig, sier Bovim.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.