Ble sparket fra København universitet – så fikk han Humboldtprisen

Universitetslektor Jan-Ulrich Sobisch fikk sparken fra København Universitet tidligere i år, da faget hans Tibetologi ble lagt ned. Det er Universitetsavisen som melder dette. Sobisch hadde da vært ansatt ved Institutt for Tværkulturelle og regionale studier i 13 år. Ved flere anledninger gjennom de senere år hadde han kritisert ledelsens beslutning om å radere ut de små fagene. Så ble han selv rammet.

Siden snudde lykken for den oppsagte universitetslektoren. Den 27. Oktober fikk Sobisch beskjed om at han kom til å bli tildelt Humboldtprisen for 2016 – som den første tibetolog noensinne, melder vår danske søsteravis.

Prisen er på 60 000 euro, om lag 560 000 kroner, og kan anvendes ved et tysk universitet etter eget valg.

- Det er en svært stor ære for meg, særlig fordi prisen ikke er gitt for noe spesifikt forskningsprosjekt, men for hele forskerens virke, sier Sobisch til Universitetsvisen.

Priusen gios til akademikere som står bak grunnleggende oppdagelser, nye teorier, eller innsikter som har hatt betydelig innvirkning på deres fagområde, og som forventes fortsatt å levere banebrytende forskningsresulltater i framtida”, står det å lese på stiftelsens hjemmesider.

Som en ond drøm

Sobisch forteller selv til Universitetsavisen at han har opplevd KU-ledelsens håndtering av oppsigelsen som svært vanskelig. Oppsigelsestida var på seks måneder, og han jobbet dem fullt ut. Det var seks svært tunge måneder.

- I perioden fra jeg mottok oppsigelsen og fram til min siste arbeidsdag, ble jeg ikke kontaktet av verken instituttleder eller studieleder verken muntlig, skriftlig eller per telefon. Så jeg forlot KU uten å ha snakket med noen fra ledelsen og uten noe form for farvel, sier han, og oppsummerer:

- Det hele har vært som en ond drøm.

Etter å ha fått massiv støtte fra det internasjonale faglige fellesskapet, og nå mottok denne prisen, føler han at det hele har vendt. Neste år vil han jobbe ved det internasjonale konsortiet for humanistisk forskning ved University of Erlangen, og deretter bruke forskningspengene ved Center for religiøse studier på Ruhr-Universität Bochum, og krysser så fingrene for at en søknad om et treårig forskningsprosjekt vil bli innfridd. Uansett ser de faglige framtidsutsiktene betraktelig lysere ut, sier Jan-Ulrich Sobisch. Den onde drømmen kjenner han seg nå befridd fra.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

37 ansatte ved Oslomet sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering

37 ansatte ved Oslomet har blitt utsatt for seksuell trakassering ved OsloMet de siste tolv månedene, går det fram av universitetets medarbeiderundersøkelse.

NTNUs jentesatsning inspirerer andre nordiske universiteter

Universitetene Chalmers og Aalto har begge kopiert NTNUs satsninger for å lokke flere jenter til teknologifag. – Jeg ble veldig inspirert av Jenteprosjektet Ada, sier finske Marja Niemi.

GDPR og forskning:

- Dette er en forskningsvennlig reform

Norsk senter for forskningsdata omtaler GDPR som en forskningsvennlig reform, selv om den fører med seg noen strengere krav til norske forskere.

Nybø mener det er opp til universitetene å vurdere om det skal være lærerutdanning i distriktene

Under onsdagens muntlige spørretime i Stortinget ble statsråd Iselin Nybø konfrontert med den ventede lærermangelen i norsk skole.