Forsker ved NTNU ble avfeid med latter fordi han jobber i Kirkenes

Endre Sjøvold reagerer på at reklameguru Ingebrigt Steen Jensen i en diskusjon om teambuilding endte med å diskreditere en NTNU-forsker.
Liker ikke måten en NTNU-forsker ble behandlet på i en TV 2-debatt: Førsteamanuensis Endre Sjøvold har 30 års erfaring med omorganiseringer av norske og internasjonale bedrifter. I dag er han prosjektleder for Operativ ledelse ved NTNU.
(Foto: Kristoffer Furberg)

Liker ikke måten en NTNU-forsker ble behandlet på i en TV 2-debatt: Førsteamanuensis Endre Sjøvold har 30 års erfaring med omorganiseringer av norske og internasjonale bedrifter. I dag er han prosjektleder for Operativ ledelse ved NTNU. Foto: Kristoffer Furberg

I en tid hvor vi rister på hodet over en viss presidents bruk av alternative fakta og angrep på personers integritet, er det interessant å se hvor lett de samme virkemidler taes i bruk i vår egen andedam selv på så uskyldige tema som teambygging i norsk næringsliv.   

Harde fronter om teambuilding

Vårt forskningsprosjekt Operativ ledelse ved NTNU, ble nylig omtalt i en artikkel i forskningstidsskriftet Gemini i forbindelse med at en av våre kandidater fullførte sin doktorgrad. Overraskende skapte denne artikkelen en oppmerksomhet om begrepet «teambygging», som vi skal mer enn ti år tilbake i tid for å finne. Like overraskende, og skremmende, er det at de samme frontene er der fortsatt. En bransje hvor mange tilbyr en medisin med udokumentert effekt, og andre som kjøper i tillit til at «ekspertene» vet.

LES OGSÅ: Rafting og rappellering gir ikke bedre samhandling

I snart førti år har vi systematisk studert hvordan team best utvikles til å prestere under ulike forhold. Vi har samarbeidet med de fremste forskningsmiljøene i verden, med store norske og utenlandske bedrifter samt beredskapsorganisasjoner som Forsvaret. Vi har i dag omfattende kunnskap om hva som skal til for å utvikle team med høy prestasjon. Det kan se ut som om noen føler seg truet av slik validert kunnskap. 

- Lettvint å være forsker i Kirkenes    

Tema for vår kandidat var teamprestasjon i ekstreme situasjoner, mens debatten hovedsakelig har dreid seg om verdien av ulike former for kjappe «events». Kandidaten har forsket ved Norges største universitet, vært del av en av de mest prestisjetunge forskerskolene i Norge og har i en lengre periode hospitert ved Stanford University. Det er således noe forunderlig å registrere hvordan enkelte representanter i «event»-bransjen prøver å diskreditere kandidatens kompetanse.

Et nylig eksempel var da et av landets største tv selskaper - TV2 - i beste sendetid tillater en person med høy medieprofil - «den såkalte reklameguruen» Ingebrigt Steen Jensen - å komme med følgende kommentar etter at kandidaten (som nettopp har fått jobb i Kirkenes), er takket av fra debatten:

«Det er litt lettvint av og til, tenker jeg, å være forsker i Kirkenes og lene seg tilbake og le av næringslivet.....» med påfølgende latter.

Gjennom vårt tette samarbeid med norsk næringsliv, vet vi at ledere er opptatt av resultatforbedring og verdiskapning, og ser at et av de viktigste verktøyene i så måte er å skape gode team. Vi har stor respekt for de vurderinger norske næringslivsledere gjør (og vet at de ikke er dumme). Vår erfaring er at de velger å sende sine folk på ulike «eventer» med åpne øyne. At noen fører dette som «teambygging» i regnskapet, er vel kanskje fordi det ser bedre ut for revisor. De vet at det som virker på lang sikt, skjer i det daglige, med de arbeidsoppgaver og i den konteksten teamet skal prestere.

Vår bekymring gjelder således ikke næringslivet, men heller at det ser ut til at en stor og lukrativ underholdningsbransje virkelig selv tror at de leverer mer enn de kan.

LES OGSÅ: Blir du fristilt, vil du klore deg fast

LES OGSÅ: Når misbruk av makt gjør ansatte livredde

Dette innlegget ble først publisert i Ukeavisen ledelseUA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Langeland om seg selv:

Offentlig intellektuell, litterær bohem, hagefestmatador

Å sende meldinger med seksualisert innhold til ledere, sykepleiere og andre, er bare en del av Nils Rune Langelands stil, framgikk det av hans forklaring i Oslo tingrett.

NTNU-ansatte ble hedret i prisutdeling

NTNU hedret ansatte i intern prisutdeling for første gang siden 2015. Her er prisvinnerne.

Halvparten er kvinner

Ti nye meritterte undervisere

Denne gang var kvinneandelen blant de meritterte underviserne på 50 prosent. Fem kvinner og fem menn fikk status som meritterte undervisere.

Én av tre studenter lider av søvnproblemer

Andelen studenter med søvnproblemer har økt fra 22,6 prosent til 30,5 prosent de siste åtte årene. – Overraskende høy forekomst, vi trekker en parallell til at stadig flere sliter psykisk, sier søvnforsker og psykolog Børge Sivertsen.