Røe Isaksen slår et slag for fag med dårlig rykte

Humanistiske fag har et ufortjent dårlig rykte, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Nå vil han fremme nytten ved studier i språk og kultur.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil heve statusen til humanistiske fag. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil heve statusen til humanistiske fag. Foto: KRISTOFFER FURBERG

– Mange tror dette er fag som samfunnet ikke har bruk for, men både i privat og offentlig sektor trenger vi folk med utdannelse innen humaniora, sier kunnskapsministeren. Senere onsdag presenterer han innholdet i en egen stortingsmelding om temaet.

Humanistiske fag er en fellesbetegnelse på utdanninger innen språk, historie og kultur i vid forstand – til forskjell fra realfag, samfunnsvitenskap, juss, teologi og medisin.

LES OGSÅ: Håper kunnskapsministeren sier det blir satsing på fremmedspråk

Etterspurt

Ifølge Røe Isaksen er stortingsmeldingen det første politiske dokumentet som foretar en helhetlig gjennomgang av humaniorafeltet i Norge.

– Humanister har kunnskap, ferdigheter og verktøy som brukes for lite. De har perspektiver som vi er avhengige av. Klimaendringer, migrasjon og raske teknologiskifter knytter raskt an til spørsmål om identitet, verdier, religion, kultur og etikk, sier han.

– For å forstå motivene folk handler og har handlet ut fra, må vi vite noe om deres forestillinger om verden, tilføyer kunnskapsministeren.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

– Ikke bruk for

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er blant dem som har kritisert lærestedene for kun i begrenset grad å levere kompetanse som bedriftene trenger.

– Vi må slutte å tilby studieprogrammer som arbeidslivet ikke har behov for, sa hun til NTB for noen år siden.

Røe Isaksen sier det ikke er et mål i seg selv å utdanne "veldig mange flere" innen humaniora, men framholder at næringslivet ofte undervurderer kompetansen som humanister besitter.

– Å kunne et språk eller ha innsikt i kulturforståelse og kommunikasjon, er egenskaper som veldig mange bedrifter etterspør, sier han.

Ingen store penger

Røe Isaksen mener det er en svakhet at det aldri er blitt stilt politiske krav eller forventninger til humaniora, slik tilfellet har vært med naturvitenskap, ingeniørfag, matematikk og samfunnsfag.

Den ferske stortingsmeldingen inneholder imidlertid ingen store tiltak som utløser friske midler i stort omfang.

– Den må ses i sammenheng med den øvrige politikken vår for å styrke kvaliteten i norsk forskning og høyere utdanning. Det er her pengene kommer, sier statsråden.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.