Starmus:

- En festival for folket blir det neppe

Starmus-festivalen skal være for folket, men Aksel Tjora mener billettprisen vil hindre dette.
Aksel Tjora tror prislappen blir for drøy til at Starmus vil nå det brede publikummet. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Aksel Tjora tror prislappen blir for drøy til at Starmus vil nå det brede publikummet.  Foto: Tore Oksholen

«Starmus-festivalen ble skapt for å feire vitenskap og kunst med mål om å bringe forståelse og verdsettelse av vitenskap til folket».

Slik beskriver festivalen som i år arrangeres i Trondheim seg selv, en beskrivelse også May-Britt Moser gjenga da hun i Kulturnytt på NRK Alltid Nyheter sa at dette ikke var en festival hvor eliten skulle kose seg, men en festival for folket.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: Stjerneregissør og journalistlegende kommer til Starmus

- Vil slite med å nå de yngste

Men med ordinær billettpris på 9200 kroner, early bird specials på henholdsvis 6400 og 7250 kroner, og studentbilletter fra 2700 til 3650 kroner avhengig av hvor tidlig en bestiller, stiller seg noen tvilende at dette blir en festival for folket.

- I festivalforskningen ser vi at mange store musikkfestivaler sliter med å få økt deltakelse fra de i aldersgruppen 18 til 22 år, og det er liten tvil om at prisnivået her er en faktor, sier Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap og nylig innvalgt representant i NTNU-styret.

Det er NTNU som står som vertsskap for festivalen som for første gang arrangeres et annet sted enn Kanariøyene.

- Starmus vil nok møte det samme problemet og oppleve at denne gruppen som NTNU skal rekruttere fra uteblir. Kanskje kan enkelte få støtte fra sine foreldre siden det kan argumenteres for den faglige siden, men en festival for folket blir det neppe, sier Tjora, og legger til:

- Om man får opp de viktigste foredragene, for eksempel Stephen Hawking, gratis på storskjerm på Torvet, kunne man jo kompensert dette noe.

LES OGSÅ: Dette skal Stephen Hawking snakke om under Starmus

Sammenligner Starmus med Pstereo

- NRK skal produsere hele festivalen for oss, så får vi se hvordan det blir med rettigheter og hvor mye som kan kringkastes, sier Karl Asmund Olsson, prosjektkoordinator for Starmus ved NTNU.

Han mener prisen på festivalpassene ikke er høy om en tar programmet i betraktning.

- Når en regner hva en får oppleve per dag er prisen nær for eksempel Pstereo-festivalen. Vi er snart oppe i 50 personer som skal bidra på scenen, og de kommer fra hele verden, så det er klart dette koster, fortsetter Olsson.

Han legger til at det for byens befolkning også er mulig å kjøpe Trondheimskortet til 5000 kroner, altså betydelig rabattert sammenlignet med de ordinære billettene.

- Det er et tilbud kun til lokalbefolkningen, og selges ikke internasjonalt. I tillegg har vi satt av en god del av prosjektet til sommerskole for barn som arrangeres gjennom skolesystemet av Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune for de fra femteklasse på barneskolen til tredje videregående. Også skal vi ha arrangementer for barn på for eksempel Torvet hvor det vil være fri adgang.

Olsson opplyser at over halvparten av de rundt 3500 festivalpassene har gått ut så langt.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.